Het kompas

Het pijltje zegt waar naartoe. Noord, oost, zuid of west… Ooit was er een man die zijn wijsheid zocht en kocht daarvoor een kompas. Hij had een hele dure op het oog en gaf al zijn geld uit om het te kopen. Nu was hij dus helemaal blut en op dezelfde dag moest de huur overgemaakt worden. Toen kwam de verhuurder langs om het geld te innen…

Hij had het niet! En het kompas wilde hij niet afgeven. De verhuurder zette hem uit huis met al zijn spullen en hij stond met zijn zak spullen op straat. Met zijn zak over de schouder én het kompas zwierf hij over straat, berg en dal. Hij verkende de wereld tijdens zijn zoektocht naar wijsheid. Alles was hij kwijt, maar hij beleefde wel een avontuur. Door een land met koeien aaide hij er een paar over de kop en de beesten loeiden volop.

Hij dacht ‘was ik maar een koe’ want dan hoefde hij alleen maar te grazen, melk te geven en te loeien. Wát een leven! Er werd nog beter voor de koeien gezorgd dan voor hem… Alles voor het kompas en wijsheid! Andrew wilde gewoon succesvol worden, want daar had hij recht op, vond hij. Zijn kompas wees naar rechts en hij draaide zijn richting. Was zijn wijsheid wel in hetzelfde land?

Hoe zou wijsheid eruitzien? Zat het in een pot? Of was het een voorwerp in de vorm van een steen? Moest hij het opeten? Geen idee! Hij volgde het kompas en kwam bij een winkeltje aan. Ze lachten Andrew uit nadat hij zei dat hij wijsheid zocht… Teleurgesteld liep hij verder. Het kompas bracht hem noordelijker naar een grot… Ergens in de bergen. Wat hem daar te wachten stond maakte hem helemaal blij! Het was een kist. Zou daar dan eindelijk de wijsheid zijn?!

Hij haalde de bovenkant ervan af. Daar zat blinkend goud in en hij juichte! Yes het is van mij! Dan liep hij met kist en al de grot uit en rennend van enthousiasme ging hij vooruit… Een heel eind verder weg besefte hij dat hij de kist buiten had laten staan bij de grot. Haastend ging hij terug, maar hij raakte de weg kwijt. Zijn kompas lag vele dorpen en steden terug omdat hij het heeft laten liggen op een muurtje. Hoe hij daar weer moest komen?! Geen idee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *