2023 – 2024

2023, het was weer een jaar van thema’s. Bijvoorbeeld de kabinetscrisissen en de val daarvan. Wat velen niet hebben verwacht is dat PVV de grootste stem kreeg omdat vele Nederlanders wilden dat er een andere wind in het land ging waaien. Premier Rutte is na dertien jaar afgetreden en nu is men op de achtergrond bezig een nieuw kabinet te vormen. Want, laat ik eerlijk zijn… Iedereen moet in dit land recht van leven hebben! Mensen in de kou laten staan? Dat is zo niet Nederlands. ’Achttien miljoen Nederlanders, die laat je in hun waarde!’

“Want, laat ik eerlijk zijn… Iedereen moet in dit land recht van leven hebben!”

2023 is het jaar waarin ik ben getrouwd. Een hele mooie, fantastische stap in mijn leven! Verder was het voor mij een jaar waarin ik aan het nadenken ben gezet door omstandigheden met allerlei andere dingen. Want, ik mag mezelf laten zien met wat ik kan en waar ik goed in ben! Na vele jaren van niets met ICT te hebben gedaan ben ik mijn werkzaamheden gaan uitbreiden (als vrijwilliger) als cursusleider voor computercursussen en organiseer ik een inloopspreekuur waarbij mensen met vragen terecht kunnen op ICT gebied.

“Want, ik mag mezelf laten zien met wat ik kan en waar ik goed in ben!”

Een andere leuke activiteit van ICT is webdesign. Daar wil ik me ook verder in doorontwikkelen. Hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelen is nog heel onzeker. Want, word ik naast mijn huidig werk bij het Waterschap ondernemer of blijf ik het als vrijwilliger doen? Veel zeggen is één, maar ook echt actie ondernemen in dingen… Dat wordt voor mij 2024! Antwoord krijgen op vragen waar ik mee zit. Qua schrijven blijf ik lekker doortikken. Dat loopt allemaal wel. Wat er hierin verandert? Nou, de podcast wordt verder uitgewerkt zodat ook luisteraars worden bediend met content. Maar… Alles op z’n tijd! Net als een boek waarmee ik al een tijdje bezig ben.

“Veel zeggen is één, maar ook echt actie ondernemen in dingen… Dat wordt voor mij 2024!”

2023 doet me denken aan oorlog, haat en bitterheid. Heel triest hoe mensen met elkaar om gaan en dat wordt ben ik bang alleen maar erger. Het komt steeds dichterbij en voor je het weet heb je ruzie in een supermarkt wat ik helaas heb meegemaakt. Vlak voor onze bruiloft! Hoe ga je om met ernstige bitterheid dat leidt tot het uitlokken van geweld? Daar had ik wel aardig wat moeite mee, want laat je iemand weten dat er niet met je te sollen valt en laat je je vuisten zien of kies je voor het proberen ‘het met een sisser af te laten lopen’? Het is de energie niet waard dus koos ik er achteraf voor de situatie te laten sissen.

“Hoe ga je om met ernstige bitterheid dat leidt tot het uitlokken van geweld?”

Israël, Gaza, Oekraïne en Rusland stonden voornamelijk in de aandacht omdat de situatie daar alleen maar erger werd en nog steeds wordt. Verschrikkelijk! Want, je kunt medelijden hebben met alleen Oekraïne of Israël, maar is dat wel helemaal eerlijk?! In alle net benoemde landen zijn er slachtoffers en nabestaanden die hun leven lang een ernstig trauma hebben. Want je zal maar vijftien jaar of langer in een Russische cel moeten wegrotten omdat je tegen Poetin’s regime bent… Of dat je hele familie is weggevaagd en jij als enige uit het puin bent gered van de weggevaagde gebouwen in Gaza… En zo zijn er nog meer scenario ‘s. Het zijn altijd weer de onschuldige mensen die het slachtoffer zijn!

“Verschrikkelijk! Want, je kunt medelijden hebben met alleen Oekraïne of Israël, maar is dat wel helemaal eerlijk?!”

Het journaal kijk ik niet meer elke dag. Elke keer de ‘wereldse ellende’ waar ik naar van word! De oorlog en machtsuitoefeningen, maar ook het leven dat steeds duurder en voor veel mensen onbetaalbaar wordt… Gadver! Wanneer komt er weer leuk nieuws?! Het maakt me ook kwaad hoe mensen en politici met elkaar omgaan. Allemaal onnodige energie! Maar 2023 is ook een jaar voor AI. Artificial Intelligence. Intelligentie van computers, laptops, tablets en telefoons worden flink opgebeurd. Vraag aan AI of hij een verhaaltje kan schrijven over 2023 en voila! Je hebt een verhaaltje over 2023 zonder er zelf iets voor te hoeven doen. Vraag AI om een song te schrijven, en klaar is ie! En zo ook voor foto ‘s, films en nog vele dingen meer.

“Het maakt me ook kwaad hoe mensen en politici met elkaar omgaan”

In Europa zijn er nog vraagtekens over AI, dat is ook de reden dat het in bijvoorbeeld Windows besturingssystemen nog niet officieel is verwerkt. Binnenkort zal dit denk ik wel gebeuren en dan zal er opnieuw een enorme groei komen van AI. Erg handig, maar ook wel eng… Want, wat doen hackers en ‘internetmisbruikers’ met onze identiteit? Dat geeft me wel een wat naar gevoel in mijn maag. Hopelijk gaan de politiek, maar ook de grote internetbazen hier qua beveiliging en vooral steun wat aan doen. Nat, natter en natst… Het jaar was vooral nat! Wéér geen witte kerst, wéér geen winter… Maar wat er niet is kan nog komen in januari, februari en maart dit jaar. Klimaatopwarming is een hot-item bij de wereldleiders en overheden, want we zijn de wereld steeds meer aan het vernielen. Al ons materialisme, al onze uitlaatgassen… We denken het nodig te hebben, maar wel voor een hele dure prijs! Eerst maar even de hoge waterstanden zien op te lossen, want we leven in een tijd van natte winters en extreem warme zomers met veel droogte en wereldwijd branden en bosbranden. De wereld brandt of verzuipt… Zo zou je het kunnen zeggen!

“Maar wat er niet is kan nog komen in januari, februari en maart dit jaar”

Eindelijk! Waar veel mensen op zaten te wachten… Een pardon van onze Koning over het slavernijverleden. Een moment waarin we als Nederland ons medeleven tonen en we hopelijk weer ongestoord verder kunnen gaan als multicultureel land. En tenslotte: Ik heb via AI (Bing) de vraag gesteld of hij een jaaroverzicht kan genereren en dat is naar mijn mening behoorlijk goed gelukt!

 • Kroatië trad toe tot de Eurozone en het Schengengebied op 1 januari.
 • Luiz Inácio Lula da Silva werd ingezworen als president van Brazilië op 1 januari.
 • Paus Benedictus XVI overleed op 4 januari en werd begraven op 5 januari.
 • Een zware aardbeving trof Turkije en Syrië op 6 februari, met tienduizenden doden tot gevolg.
 • De komeet C/2022 E3 (ZTF) was voor het eerst sinds de Neanderthalers vanaf de aarde te zien op 1 februari.
 • Charles III werd gekroond als koning van Groot-Brittannië en Noord-Ierland op 31 maart.
 • India had meer inwoners dan China op 1 april, en werd het land met de grootste bevolking ter wereld.
 • Duitsland stopte met kernenergie op 1 mei, en beëindigde het nucleaire tijdperk.
 • India won de ICC Cricket World Cup 2023 op 9 juni, door Australië te verslaan in de finale.
 • De Olympische Zomerspelen 2023 werden gehouden in Parijs van 2 tot 18 augustus.
 • De eerste bemande missie naar Mars werd gelanceerd op 14 september, met een bemanning van vier astronauten uit de VS, China, Rusland en Frankrijk.
 • De Nobelprijs voor de Vrede 2023 werd toegekend aan Malala Yousafzai, voor haar inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen.
 • De eerste Chinese spionageballon werd aangetroffen in het Amerikaanse luchtruim op 28 januari, in de buurt van Billings, Montana.
 • Een aanslag op een moskee in Pesjawar, Pakistan, eiste meer dan honderd levens op 30 januari.
 • Een protestdemonstratie in Paramaribo, Suriname, liep uit op een bestorming van De Nationale Assemblée, grootschalige vernielingen, en plunderingen van tientallen winkels op 17 februari.
 • De laatste Boeing 747 verliet de productielijn op 6 december 2022, en werd afgeleverd aan Atlas Air op 31 januari 2023.

Mij rest nog om jullie allemaal het allerbeste voor 2024 te wensen! Dat het een jaar van geluk en gezondheid mag worden én dat alle goede voornemens mogen worden voltooid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *