Downloaden, wat mag wel en wat niet?

Je hebt het vast weleens gelezen of gehoord. Het downloaden is een tijdje een gevoelig onderwerp geweest want veel mensen maken misbruik van auteursrechten. In veel landen wordt dit al volop bestreden met zware boetes en zelfs gevangenisstraffen en in een enkel land word je zelfs na een paar waarschuwingen compleet afgesloten van het internet. Downloaden op zich is niet strafbaar zolang er geen auteursrechten op rusten. Ditzelfde geldt ook als je toestemming hebt gekregen om auteursrechtelijk materiaal te downloaden. Meestal geldt dit dan voor eigen gebruik!

“Downloaden op zich is niet strafbaar zolang er geen auteursrechten op rusten”

Een PDFje downloaden met informatie is normaal gesproken niet strafbaar. Bijvoorbeeld informatie over een product dat je overweegt te kopen of iets van een overheidsorganisatie. Er wordt in dat geval ook opgeroepen op de website van hetgeen om ‘het bestand’ te downloaden. Het verbod geldt vaak op gratis verkregen software, muziek, films en series waarvoor normaal betaald moet worden. En niet te vergeten videogames! Er zijn vele illegale videostream platformen en andere bronnen om gratis aan dit soort content te komen en hier wordt wereldwijd veel gebruik van gemaakt.

“Het verbod geldt vaak op gratis verkregen software, muziek, films en series waarvoor normaal betaald moet worden”

De bekende streamingsdiensten zoals Netflix, Spotify en Disney+ zijn legaal en voor een bedrag per maand of per jaar kun je onbeperkt naar de aangeboden content kijken. Dit zijn officiële diensten die ook geen ‘gevaarlijke content’ aanbieden. Illegaal verkregen content kan virussen en malware bevatten, dus daarmee is het oppassen geblazen… In Nederland wordt het illegaal downloaden gedoogd, maar voor hoelang?! Bedrijven en producenten zijn wel met rechtszaken bezig om dit bij consumenten op te sporen en aan te pakken. Het hangt ervan af welke rechter toestemming geeft om de klantgegevens achter de IP-adressen op te sporen.

“Illegaal verkregen content kan virussen en malware bevatten, dus daarmee is het oppassen geblazen…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *