Waarom Pasen?

Elk jaar vieren we Pasen, en met de wel bekende tradities zoals een Paastak, paaseieren (zoeken), paasbrood en eigenlijk net zoals bij kerst andere decoraties hebben we op onze eigen manier een beetje een invulling van het paasfeest. Toch zit er een héél andere betekenis aan, want de HERE Jezus is tijdens Pasen uit de dood opgestaan. HIJ die voor onze zonden is gestorven aan het kruis en daarvoor heeft moeten lijden… moeten lijden zoals misschien niemand anders dat ooit heeft gedaan. Bespuugd, geslagen, bespot en zélfs in de steek is gelaten… Jezus heeft geleden voor ons, alle mensen op aarde! De Evangelisten Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes vertellen meer over de historische gebeurtenissen van Pasen in de bijbel. Stel je eens voor: Er gaan een aantal vrouwen naar het graf van Jezus om het te verzorgen, maar ze treffen hem daar niet meer aan… Er verschijnen engelen die de vrouwen vertellen dat Jezus is opgestaan!

In de kerk wordt er tijdens Pasen uitgebreid aandacht besteed aan het Paasfeest. We vieren zijn opstanding uit de dood elk jaar weer en ook dat HIJ het heeft goed gemaakt tussen de mensheid en God. Een oude traditie is dat mensen zich laten dopen in de kerk in de nacht voor Pasen of soms op een andere locatie. Zij kiezen voor een leven met God, Jezus en de Heilige Geest. De doop kan ook op een ander tijdstip in een jaar plaatsvinden maar juist omdat Pasen een feest is voor Christenen is het mooi om vlak ervoor aan te sluiten bij de volgelingen / discipelen van de HEER! We vieren tijdens Pasen ‘nieuw leven’ omdat Jezus uit de dood is opgestaan en ‘tot leven is gekomen’ en daarom vieren we het Paasfeest elk jaar in de lente omdat de lente hier op aarde ook nieuw leven ontspringt. Bekijk het eens om je heen: Er worden lammetjes geboren, kuikentjes komen uit, vogeltjes komen uit hun ei en wat dacht je van het groen en de bloemetjes? Na de winter begint alles weer te bloeien en groeien en begint er naast groen weer kleur te komen in de natuur.

Zoals je leest is Pasen niet alleen een samenkomst om gezellig te eten en paaseieren te zoeken (met de kinderen) maar is het ook een feest om te denken aan de opstanding uit de dood van Jezus en wat er daarvoor met hem is gebeurd. En is het een traditie om te bidden tijdens Pasen? Vergeet dan niet om dankbaar te zijn voor de vergeving van onze zonden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *