De any key

Zit ik op een avond achter de computer, en krijg ik ineens de melding ‘press any key! Ik heb nog nooit van die toets gehoord en ik loop te zoeken op mijn toetsenbord… Waar zit die toets toch?! Na een kop thee en een flinke plens water over mijn gezicht kijk ik nog eens op mijn toetsenbord. Allerlei knopjes maar géén ‘any key!’

Ik bel op naar een goede vriend. Hij begint te lachen na mijn vraag. Stomverbaasd kijk ik om me heen en verbreek de verbinding. Het zwarte scherm met ‘press any key’ staat er nog steeds en ik krijg het ook niet weg. Wat moet ik nu doen?! Bij mijn computer heb ik allemaal boekjes en toebehoren gekregen toen ik hem kocht. Misschien kan ik het daar terugvinden?

Allerlei Engelse rommel waar ik niets wijs uit word. Die bit en bytes uitdrukkingen brengen me naar de koekjestrommel om even op andere gedachten te komen. Voor een laatste keer kijk ik nogeens goed op mijn toetsenbord, maar nee! Ik kan die toets ècht niet vinden. Het is al avond en ik kan de computerzaak niet meer bereiken. ‘k laat het ding wel aanstaan…

Hé, de klantenservice van Windows! Dat ligt hier bij die handleidingen in de doos. Misschien zijn zij nog te bereiken. Ik probeer het gewoon! Na een halfuur wachten komt er iemand aan de lijn. Ze vragen allerlei dingen waar ik geen bal verstand van heb… Wat is een Windows ID? En welke versie van Windows heb ik? Hoe moet ik dat weten?! ‘Press any key’ staat op mijn scherm! Ik hang maar weer op. Al dat moeilijke gedoe!

Op naar bed. Want door die computer wil ik geen slaap te kort komen. Ik was al gespannen door die Windows helpdesk. Wat heb je eraan? Met al die moeilijke termen? Ik ben een boer van het platteland en geen IT freak! ’s Morgens met een kop koffie zit ik weer voor die computer met jawel, dezelfde melding. Hij is hardleers door constant op dat scherm te blijven staan. Na negen uur bel ik de lokale computerzaak.

En wat denk je… Zij beginnen ook keihard te lachen. Normaal zijn ze altijd zo vriendelijk. Boos hang ik weer op! Ik ga een eind wandelen en maak me op om naar het werk te gaan. Daar vertel ik maar niet wat voor probleem ik met de computer heb. Mensen hebben me ge e-maild, maar ik vertel maar niet dat ik het niet heb kunnen lezen… ‘Press any key!’. Zal ik toch maar eens naar de IT afdeling van de zaak lopen?!

Ik sta bij de jongeman van de IT op het werk en leg zenuwachtig uit wat ik thuis voor probleem heb. Hij begint te lachen en geïrriteerd vraag ik hem wat er nu zo leuk aan is… ‘Nou, je moet gewoon op een toets drukken’ en hij legt uit dat dat Engels is voor ‘druk op een toets’… Aan het einde van de dag ga ik naar huis en doe het raam open. Dezelfde melding staat nog op mijn scherm… Ik trek de stekker eruit, pak alles op en smijt de hele boel door het raam…

Dan belt de buurvrouw aan. Boos vertelt ze dat haar grote Boeddha beeld in de achtertuin kapot is… Door mijn computer die nu in stukken daar ligt! Ik zeg enkel één ding. ‘press any key!’ en ik smijt de deur dicht. Klaar… Helemaal klaar ben ik ermee! Ze ramt nog wat op mijn deur en ik schuif een paar briefjes geld onder de deur door. Ter vergoeding om vooral géén Boeddha beeld meer te kopen. Mopperend loopt ze weg en ze neemt mijn geld mee… ‘Digibeet!’ klinkt als haar laatste woord wat ze ooit tegen me zei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *