AI vs mens

Beste lezer, de laatste maanden hoor je bijna elke dag wel wat over AI. Ofwel Artificial Intelligence. De computer, of de machine die intelligent aan het worden is. Maar wat betekent dat voor ons en de economie? En de maatschappij? Wordt AI net zo ’n onderdeel van ons leven als social media? Of nog erger? Ons brein wordt in elk geval wel minder intelligent, want AI gaat het toch allemaal voor ons opknappen?

Dit klinkt heel direct en niet leuk, maar AI kan ook een andere kant hebben die wel behulpzaam is. Het kan bijna overal voor worden ingezet. Er zijn bekende films over de machines die het van de mens over gaan nemen en uiteindelijk ook macht krijgen over ons. Het leek altijd ver weg, maar met het kunstmatig brein komt het nu steeds dichterbij. Het heeft alles, behalve gevoel! Dat is wel te programmeren, maar het heeft geen ziel die iets uit het hart voelt…

Aan de ene kant vind ik het eng, aan de andere kant is het handig. AI kan een goed hulpmiddel zijn, maar kent naar mijn mening teveel gevaren! Mensen maken altijd misbruik van dingen, dus ook van AI. Wat is dan nu de positieve kant? AI kan worden ingezet om in de zorg te functioneren. Bijvoorbeeld met een robot. Ook kan het dingen genereren, bijvoorbeeld voor een programmeur of een artiest. Zelf teveel nadenken? Laat het toch aan AI over! Welkom in de 21ste eeuw…

Al heel lang gebruiken we de zoekmachine en deze geeft resultaat in tekst of afbeeldingen wat we zoeken. We konden al vragen stellen en voila! Het zoekresultaat was er al. Nu werkt AI nog meer met je mee. Het helpt dingen op te lossen of te regelen omdat het kunstmatig intelligentieniveau veel hoger ligt. Het probeert te functioneren als een mens. De technologie wordt steeds meer ingezet onder applicaties en apparaten waardoor ook deze ‘intelligenter’ gaan worden. Als ik AI zou inzetten om mijn verhalen te schrijven zou ik het behoorlijk saai gaan vinden denk ik…

Mensen horen met mensen te leven en niet te vereenzamen met machines en computers. Want zij voelen zich niet eenzaam… Zij doen wat ze moeten doen, en dat is de mooie, gekke, maar ook verkeerde gedachten van de mens blijven inprenten in hun geheugen. Samen vormen ze hun algoritme en bam! Kunstmatige gedachten van bits en bytes gaan alle kanten op. Dit artikel is geschreven door mezelf, mijn eigen 39 jarig bestaand brein… Het is dat je het even weet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *