Suikers… Een verslaving!

Dag beste lezer, hier weer zo ‘n veel voorkomend bericht over suikers, maar toch ik wil het met jullie delen. Als we het hebben over veel producten eten met suikers, dan hebben we het ook over de enorme moeite om eraf te blijven. Zelf ben ik ook zo iemand, of misschien kan ik over een tijdje wel ‘was zo iemand’ zeggen. Ikzelf ben momenteel ook niet één van de meest slanke mensen die er op de wereld rondlopen met mijn 117 kilo (ondertussen -3 kilo trouwens) en dat terwijl ik als kind altijd slank en een periode van rond mijn zeventiende ver onder mijn normale gewicht was…

“Zelf ben ik ook zo iemand, of misschien kan ik over een tijdje wel ‘was zo iemand’ zeggen”

Toen woog ik 60 kilo terwijl ik er 80 tot 85 mocht wegen, en dat kwam door depressie en allerlei problemen met gepest worden waar ik in mijn verhaal over geschreven heb. Gelukkig heb ik nu het voordeel van mijn lengte (1,96) dat het alleen opvalt aan mijn zwemband om mijn middel… Is dit over de top qua overgewicht? Nee, zeker niet! De top was rond de 120 kilo, dus wat dat betreft had ik nog drie kilo te gaan rond kerst en oud en nieuw. Goed, genoeg hierover, er wordt aan gewerkt en dat gaat met (af)vallen en opstaan 😉 Naar aanleiding van twee documentaires die ik hierover heb gezien is me nog meer duidelijk geworden…

“Gelukkig heb ik nu het voordeel van mijn lengte (1,96) dat het alleen opvalt aan mijn zwemband om mijn middel…”

Overbodig suiker consumeren is niet alleen slecht voor het lichaam maar het tast je ook psychisch aan. Denk hierbij aan depressie, angststoornissen en slapeloosheid. Zelf merkte ik toendertijd in 2015 de wijzer van de weegschaal bijna 120 kilo aantikte ik ook problemen kreeg met lucht en allerlei van die pijntjes kreeg aan mijn gewrichten. Psychisch kan ik er niet veel over zeggen omdat ik toen in behandeling was vanwege mijn situatie vroeger. Dat was een verwerkingsproces waarin ik ‘vroeger opnieuw moest beleven’ om het in te pakken in een kluis, de deur dicht te doen en de kluis diep in de oceaan te laten vallen. Voor nu merk ik dat ik minder hoofdpijnklachten heb en minder last heb dat er een soort gordijn over me heen.

“Voor nu merk ik dat ik minder hoofdpijnklachten heb en minder last heb dat er een soort gordijn over me heen”

Met dat gordijn bedoel ik een minder goede concentratie. Maar wat is dan wel het goede? Ik eet gewoon groente, fruit en een stukje vlees. Daarnaast eet ik ‘s morgens en ‘s middags brood met kaas, de 100% pindakaas (met zo min mogelijk suiker) en het enige wat wel een suikerbom is, is stroop… Dat doe ik dan af en toe. Eén minpuntje dus, maar goed, het is goed voor je ijzer! 😊 Ik drink al heel lang geen sap meer. Weet je wel? Die lekkere sap met appel en zwarte bessen… Ik had vroeger altijd minstens drie pakken in de kelder staan. In plaats daarvan drink ik thee, ranja of gewoon water. Tijdens het bezoek is het afgelopen met de pindarotsjes!

“Weet je wel? Die lekkere sap met appel en zwarte bessen…”

Pindarotsjes zijn mijn favoriet als het gaat om chocola. Daarmee kan iemand me écht verassen! Je hebt de pure, de melkchocolade en de witte en vaak at ik die melk en witte chocolade pindarotsjes. Heerlijk, maar waarschijnlijk schrap ik ze definitief van mijn lijstje. Als je eenmaal begint met ‘suiker te eten’ kun je er niet meer mee ophouden… Ik ga in elk geval verder met mijn suikervrije tocht naar een gezonder leven en ik hoop in de lente weer mijn normale gewicht te hebben van rond de 96 kilo. Goed, dat is nog even een weg te gaan! Voor nu is het twaalf uur geweest en ga ik even wat eten klaarmaken. Er begint een maag te rommelen…

“Als je eenmaal begint met ‘suiker te eten’ kun je er niet meer mee ophouden…”

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *