Een pak voor je broek

Vroeger, toen was alles beter hoor ik mensen weleens zeggen. Meer respect naar ouders, leraren en niet te vergeten politie. Je haalde het niet in je hoofd om een politieagent voor kankelijer uit te schelden, want de knuppel of de greep in de nek kwam al snel op je af. En terecht! Als ik tegenwoordig weleens filmpjes voorbij zie komen op TV of internet en ik zie wat jongeren allemaal uitkramen dan beginnen mijn handen serieus te jeuken…

“Je haalde het niet in je hoofd om een politieagent voor kankelijer uit te schelden”

Waar is het respect gebleven? Waarom word je gelijk in elkaar gemept als je iemand wil aanspreken op zijn of haar gedrag en wat ze dan stoer vinden is dat ze gelijk met een hele groep op je af komen als je niet oppast. In je eentje ben je natuurlijk ook veel kwetsbaarder maar ach… Als je dan te laf bent om zelf op je bek te gaan waar gaat het dan met je naartoe?! Ik praat alsof ik een oud mannetje ben, omdat ik schrijf ‘vroeger, toen was alles beter’ maar ook een jaren tachtig kind ziet het verschil!

“Als je dan te laf bent om zelf op je bek te gaan waar gaat het dan met je naartoe?!”

Wij gingen vroeger weleens belletje lellen, en als je pech had kreeg je een emmer water over je heen. Tegenwoordig hebben ze andere flauwe criminele grapjes of anders gezegd misdaden. Auto in de fik, ruit ingooien of gewoon willekeurig iemand in elkaar slaan omdat ze daar gewoon zin in hebben. Tegenwoordig moet alles gesloopt worden en beledigingen? Hoe erger hoe beter! Ik ben blij dat ik in de jaren tachtig, negentig en een deel in de zeroes ben opgegroeid. Natuurlijk gebeurde er toen ook weleens wat maar er was respect!

“Wij gingen vroeger weleens belletje lellen, en als je pech had kreeg je een emmer water over je heen”

Als je van je ouders op je donder kreeg dan keek je wel uit! Hetzelfde geldt voor de politie. Je haalde het echt niet nog een keer in je om iets uit te vreten want dan was het gewoon gebeurd met uitgaan… Of je kreeg huisarrest of dat soort dingen. En de leraar? Die sloeg je niet! Daar had je respect voor… Honderd strafregels schrijven deed je gewoon want je ging er niet tegenin. Je bekende ook dat je fout zat. De leraar mocht vroeger iemand een klap voor de kont geven en als ie je in de armen kneep, dan wist je ook dat het menens was! Je kunt het afkeuren of niet, maar er was veel meer respect dan tegenwoordig!

“En de leraar? Die sloeg je niet! Daar had je respect voor…”

Ik ben van mening dat je jongeren moet geven wat ze verdienen. Er is verschil tussen iemand straffen en geweld. Geweld is nooit goed! Als kind moest ik ook weleens een half boek overschrijven en ik heb genoeg strafregels zitten schrijven op de basisschool. Als je te vaak praatte terwijl het niet mocht was je aan de beurt en inderdaad… Dat was bij mij geregeld het geval! Ik kan me nog het schoolbord herinneren, ja, echt nog dat ouderwetse schoolbord met krijtjes en een bordborstel. Als je gewaarschuwd werd gebeurde dat weleens met je naam aan de zijkant op het middelste bord…

“Ik kan me nog het schoolbord herinneren, ja, echt nog dat ouderwetse schoolbord met krijtjes en een bordborstel”

Kwam er een kruisje achter dan was het één kantje volpennen, en zo creëerde je je eigen strafpauze als je niet oppaste. En inderdaad, er waren géén uitzonderingen! Het record bij mij? Twee kruisjes! Maar gelukkig kon ik snel schrijven! En nee, dat was gewoon met pen en lijntjespapier… Er was trouwens een leraar op de basisschool die met sterretjes achter de namen werkte, dát was dan ook wel weer bijzonder… 😁 Streng maar rechtvaardig waren ze en als je het vertrouwen bij een leraar of lerares won dan kwam je heel ver en werden ze je grootste vriend!

“Maar gelukkig kon ik snel schrijven! En nee, dat was gewoon met pen en lijntjespapier…”

‘Ga jij maar op de gang staan!’ is ook weleens tegen me gezegd. En daar stond je dan met je handen op de rug! En jawel, tegen de muur… Als er anderen uit de andere klas tegen de muur stonden praatte je met hen en was het ook weleens gezellig tijdens je straf. Men was strenger maar het heeft me absoluut niet dommer gemaakt en zéker geen crimineel zoals je velen tegenwoordig ziet… Héél erg jammer! Ohja, als de school je ouders opbelden dan kreeg je thuis ook nog de wind van voren! Ik denk zelf dat de media ook een heel belangrijke rol hierin heeft en misschien ook de opvoeding. Dáár kan ik niet al teveel over zeggen want wij hebben geen kinderen.

“Men was strenger maar het heeft me absoluut niet dommer gemaakt en zéker geen crimineel zoals je velen tegenwoordig ziet…”

Zet de TV maar eens aan en schakel naar een kinderprogramma… Wat dacht je van de dingen op social media. Want, als je dertien bent moet je toch al wel Facebook hebben?! De controle over kinderen en jongeren wordt steeds minder goed, want online hebben ze alle vrijheid! Dat maakt het erg gevaarlijk… Vroeger speelden we buiten, hadden ouders en buren nog een beetje toezicht. We speelden tikkertje, verstoppertje, voetbalden en basketbalden en tegenwoordig? Waar zie je ze nog?! En als je ze ziet hebben ze hun smartphone in handen… En aan al die criminele jongeren? Ik denk dat het internaat ze goed zal doen!

“De controle over kinderen en jongeren wordt steeds minder goed, want online hebben ze alle vrijheid!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *