Haantje de voorste 

Hij loopt altijd voorop. Doet een bult gel in zijn haar en kamt het opzij. De zon schijnt door het raam en hij denkt bij zichzelf ‘ik pak de fiets’ 

Aangekomen op zijn werk gaat hij dit keer eens achter zijn bureau staan en denkt na over de gang van zaken. Een reis naar zijn vrienden in Brussel staat voor overmorgen op zijn planning. 

Is alles al klaar? Is alles geregeld? Kan de media tegengehouden worden? Want zij zijn toch alleen maar kritisch. Door het hele land hangen vlaggen op kop en de rode zakdoeken wapperen her en der mee. 

Wat voor antwoord moet hij geven als er toch iemand met camera komt? Als hij zegt ‘ik vind het vervelend’ komt hij niet meer geloofwaardig over… Op wat voor manier kan de haan nu nog kraaien? 

Al twaalf jaar staat hij stevig op zijn poten en niemand heeft hem van zijn stok geduwd. De lach op zijn gezicht begint de laatste tijd meer over te gaan in irritatie. Want hoe moet hij zich nu nog groot houden en doen alsof er niets aan de hand is? 

Haantje de Voorste had vorig jaar nog licht op zijn donder gekregen van de koning. Problemen moesten echt eens worden opgelost! Maar helaas… Ondanks stijgingen in de lonen, dus ook die van hemzelf, zijn de problemen nog steeds de orde van de dag. 

We moeten onze doelen bereiken van ‘een nog grotere koning’ die in Brussel woont. Zegt hij. Milieuzaken zijn een doorn in zijn oog want in 2030 moeten de eerste ‘schone zaken’ al een feit zijn. Half Nederland, misschien wel meer, in de bijstand omdat iedereen elektrisch moet rijden maar het niet kan betalen…  

Hoe nu naar het werk? Het openbaar vervoer rijst qua kosten ook de pan uit! Half Nederland dan maar thuis? En armoede? Wat is dat nu voor woord? Als we maar zuinig leven! Dus gras op brood en dat soort dingen…  

Natuurlijk moeten we wat! Maar waarom niet zoeken naar een voor iedereen haalbare oplossing? Iedereen zal moeten inleveren! Haantje zit lekker warm in de winter, zijn vrienden ook! Maar wanneer leveren zij eens wat van hun rijkdom in zodat misschien prijzen weer wat kunnen dalen?!  

Het gaat niet alleen om Haantje en de Brusselse vrienden. Rijke Bulletje Oliebol van de olie kan er ook wat van. En al die rijkerds over de hele wereld? Dat kan maar zo eens wat betekenen. En dan nog de media en de energieluitjes…  

Financieel rijkdom lijk je te doen vastroesten. In een soort zelfbeeld? Ben je niets meer als je bankrekening ‘anders is’? Nou, dan ben ik altijd al niets geweest en toch gelukkig! Haantje de Voorste. Hopelijk ga je eens gezond nadenken op een manier waar iedereen wat aan heeft! Zodat ons prachtige land weer echt trots mag worden op elkaar…  

Waar natuur mag leven en boeren mogen zijn! Koeien zonder bijgedachten mogen loeien en schapen mogen mekkeren in plaats van jouw groepje mensen om je heen! Ik kan het niet allemaal bedenken wat we kunnen doen, maar jij, Haantje de Voorste, je staat altijd vooraan! Je bent toch ‘opgeleid’ om dit werk te doen?  

Haantje, waag het er eens op. Ookal vind je het moeilijk… Kijk eens om je heen! Al die toeteraars op de wegen, de vlaggen die boosheid uiten en ál die angst… Wees eens voorste in de zorg naar je landgenoten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *