Slankie uit de Coronacrisis

De weegschaal tipte me, 115 kilo was mijn gewicht vroeg in de ochtend. Ik had nog maar één maaltijdreep gegeten als ontbijt. Een tabletje met wat ranja omdat ik die medicatie nu eenmaal moet innemen. Of ik er nu achtersta of niet, je moet maar gewoon doen wat de specialisten je ‘opdragen’. Alles is toch te behelpen met medicijnen in onze geneeskunde? De schepping kent vele natuurlijke ingrediënten maar toch is ooit gekozen voor de ‘kunstmatige’ medicatie met veel bijwerkingen als je pech hebt. Eén van de bijwerkingen in mijn geval kan zijn dat ik meer eetlust krijg dan normaal. Zulke terugkomende medicijnen helpen voor het één maar kunnen op ander gebied de boel aardig overhoop gooien!

De laatste jaren ben ik eigenlijk best wel goed op gewicht geweest nadat ik in 2015 behoorlijk streng ben gaan diëten. Mijn dikke buik tekende mijn uiterlijk en voor je situatie tussen je oren is dat niet oké. Ik kreeg lichamelijke klachten en toen was het voor mij duidelijk… Ik moest écht gaan afvallen en flink ook! Ik ben met maaltijdrepen begonnen en daarnaast vooral zetmeel-arm eten. Veel drinken, en dan niet cola maar veel water. ‘s Avonds at ik gewoon groente met kipfilet of vis en tussendoor een ei of fruit. Natuurlijk was dit in het begin heel erg moeilijk maar toen ik begon stond de weegschaal rond de 120 kilo. Ik ben het op papier gaan bijhouden vanaf 115 kilo en elke week ging er wel wat af. Het is een omschakeling van je hele eetpatroon maar stap voor stap ga je je beter voelen!

Vroeger als kind was ik slank en zelfs een periode, rond mijn zeventiende véél te mager. Dat was in de tijd dat ik depressief was. Wel was ik erg sportief en trok graag de natuur in met de fiets. Op latere leeftijd kreeg ik anti epileptica en daarna groeide ik als een beer! In die jaren erna was het een beetje jojo en moest ik veel vaker op mijn gewicht én eten letten om niet veel te dik te worden. Ik weet nog toen me dit de aller eerste keer overkwam, vlak na mijn diagnose epilepsie zag ik mezelf in een winkelruit met een softijsje en ik schrok… Ik heb het ijsje aan mijn moeder gegeven want ik was er klaar mee! Binnen korte tijd ben ik toen kilo ‘s afgevallen en de buik was snel weg. Jaren ging het goed met af en toe een heel klein ‘jojo-rolletje’. Het was bijna te verwaarlozen! Tot een moeilijke periode in 2013…

Ik kreeg ernstige klachten waardoor ik niet meer kon werken. Het leek op een burnout maar dat is nooit hardop bewezen. Doordat ik vaak ziek was moest ik vaak thuis blijven totdat ik helemaal niet meer kon werken. Je wordt luier maar ook omdat je lichaam en geest het gewoon niet meer trokken. Toen ben ik explosief gegroeid en was mijn helm onder mijn trui snel een feit! Twee jaar heb ik er toen mee rondgelopen totdat ik zoals eerder vermeld in 2015, eind van dat jaar ben gaan diëten. In 2016, ongeveer na een half jaar was alles eraf! Ik was slank en oh wat voelde het goed om weer slank te zijn! Ik keek in de spiegel en dat was goed. Mijn XXXL kleding ging naar de kringloop en maatje XL of zelfs L kwam er voor in de plaats. Ik ben 1,96 meter dus dat is niet zo gek. Vier zakken aardappels van 5 kilo draag ik niet meer bij me. Wát is dat heerlijk!

Maar, begin 2020 kwam Corona in het land en we mochten opeens bijna helemaal niets meer. We werden sociaal geïsoleerd door de lockdowns en psychisch kregen we er ook flink van langs! Ons leven veranderde enorm door deze pandemie en toen werd het voor mij erg moeilijk om mezelf niet te vermaken in mijn uppie met lekkernij. Dát was natuurlijk erg fout maar ik snap het wel van mezelf. Wát moest ik doen, waar kon ik naartoe? We zaten allemaal binnen in ons huis en een wandelingetje was het enige wat je met één iemand mocht doen! Dat liep even zo door totdat ik begin 2021 zelf Corona kreeg. Mijn conditie verdween volledig, dat enthousiaste fietsen, wandelen en fotograferen was opeens weg omdat ik véél te zwak was om aan extra sportiviteit bezig te zijn zoals eerder… Ik kon niet meer! Een zeer lang herstel lag voor me en het enige wat ik nog goed op peil kon houden waren mijn kaken, die bewogen méér als voldoende! Met als gevolg een gewicht van 115 kilo in Mei van dit jaar.

En nu? Ik ben na mijn verjaardag weer op dezelfde manier gaan diëten… Ik heb een streven naar een gewicht rond de 96 – 98 kilo. Voeger was voor mij altijd het alarm dat bij 100 kilo er weer even moest worden gestopt met extra lekkernij… Want ik geef eerlijk toe, die toastjes met brie, cashewnoten en pindarotsjes zijn gewoon lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *