Schoolklas

Een schoolklas, eentje waarbij er een grote meester vooraan staat om de kindertjes te prijzen maar ook te straffen. Tenminste, zo hoort het! De één voor oneerlijkheid, de ander voor schelden. ‘Foei!’ is wat er klinkt en dan is het elk kind weer die verder zingt. Leren doen ze niet want het gaat ze te goed. Anderen pijn doen, anderen in verkeerd daglicht zetten en als het niet anders kan wegpesten… De kindertjes denken dat ze héél wat zijn maar eigenlijk zijn ze maar zielig in hun schoolpakjes! Ontkennen en zeggen dat ze het niet hebben gedaan, dat is wat ieder kind doet als het nog niet weet wat normen en waarden zijn en bang zijn voor hun straf.

Déze klas lijkt het goede voorbeeld te zijn als ze voor de mensen staan. Geen vlekje ontbreekt aan hun pakkie en zelfs de TV camera zoomt volledig in als ze hun mondje open trekken. ‘Wij gaan het anders doen’ als ze hun nieuwe jaar inluiden en vervolgens weer terug bij af! Nee, deze kindertjes mogen uren en uren nablijven en dan zullen ze het waarschijnlijk nóg niet leren. In de loop der jaren is er veel veranderd, eerst mochten ze rechts fietsen, toen op het paarse pad en nu weten ze het zelf niet eens meer… Het lijkt wel alsof het pad steeds verder weg is gezakt in het ‘Randstedelijke’ zand aan het strand.

De klas heeft veel te verduren dus veel te ruziën gehad afgelopen twee jaar. De één is het hier niet mee eens en de ander daarmee niet. Jantje wil maatregelen en Pietje wil iedereen zo vrij als een vogel en als het misgaat? Dan is het ‘hun probleem!’ De schoolklas bestaat uit meerdere kleine klasjes. De één is Christelijk, de ander noemt zich sociaal en wéér de ander houdt van werken en wil dit stimuleren bij hun aanhangers. Dit is slechts een klein voorbeeld van alle twintig groepjes binnen deze grootheid. De telling van de jaren was ik even kwijt maar ik geloof dat sinds 2010 het nu het vierde jaar is dat deze klas onder dezelfde grote meester wordt gehouden.

De meester, ofwel de grote meester wordt zelf ook veel verweten en wat daarvan is waar en wat daarvan niet? Er zijn er al die hem weg willen hebben maar velen blijven hem alsnog steunen. Ookal komt er nóg zo ‘n grote ruzie waardoor omstanders weer een nieuwe grote klas mogen samenvoegen, zij vormen zich toch wel zoals het hun uitkomt en ze verder kunnen met waar ze vorig jaar zijn gebleven lijkt het wel! Wat voor school is dit? Heeft het een échte directeur nodig? Ohja, dat is natuurlijk die in Brussel! Deze school is internationaal en tussen alle regeltjes en wetjes door bewandelen ze tijdens de gymles elke week weer het enorme grote en moeilijke doolhof!

De klas zit in Den Haag, al zolang ik leef en velen voor me… Met een koninklijke trots maar soms ook stiekeme lichte feedback is deze school ondanks alles tóch diegene waar iedereen naar kijkt. Positief maar zéker ook negatief… Blij maar zéker ook verdrietig. Gerust maar zéker ook bang… Wát gaat er allemaal gebeuren en wát gaat het met ons leventje doen? De schoolkinderen hebben morgen nog een ruzie bij te leggen, dus stoor ze dan vooral even niet… Misschien wordt er zelfs wel iemand geschorst dus wie weet wat voor een dag het wordt? Het is en blijft altijd spannend daar! Is er iemand die misschien nog iemand kan gebruiken bij een verzekeringsbedrijf of een bank?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *