We leren het nooit! Maar soms ook wel…

Beste lezer, wát een fantastische initiatieven gaan er rond over de wereld om de Oekraïners te helpen en op te vangen. Giro 555 is open en we kunnen weer massaal geld sturen! Het land heeft hulp nodig en hiermee laten mensen zien dat ze gelukkig hun hart nog op de goede plek hebben. De beelden zijn verschrikkelijk om te zien als we naar het nieuws kijken en wát een angst en verdriet! Al veel mensen zijn bij deze oorlog omgekomen… Waar gaat het allemaal om? Macht! Ofwel het spelen van een spelletje Risk, lijkt het wel. Rusland versus Oekraïne of de Russen die al steeds meer van Oekraïne hebben ingenomen. Het gaat nergens anders meer over dan over deze oorlog!

“Waar gaat het allemaal om? Macht! Ofwel het spelen van een spelletje Risk, lijkt het wel”

Particulieren die acties opzetten zoals het inzamelen van kleding, slaapspullen, medicijnen, eten en nog heel veel meer! Wát een fantastische initiatieven zijn er al en gaan er komen! Mensen willen zelfs gezinnen uit Oekraïne opvangen als ze deze kant opkomen… We leven mee en dat is menselijk! Aan de andere kant voelt iedereen de angst groter worden, want gaat deze oorlog over in een nucleaire oorlog? Vandaag hoorde ik op de radio al twee keer ‘Europa is in Oorlog!’ en daar schrok ik toch wel een beetje van! Ik realiseerde me dat het wel ‘een soort van’ waar is. We hebben wapens gestuurd naar Oekraïne en allerlei sancties oefenen we uit om Rusland te boycotten. We laten het land merken dat we dit niet pikken!

“Vandaag hoorde ik op de radio al twee keer ‘Europa is in Oorlog!’ en daar schrok ik toch wel een beetje van!”

Helaas treft de oorlog de portemonnee als we het hebben over onder andere de gasrekening. Veel mensen betalen bijna drie keer zoveel maandelijks voorschot omdat de prijzen zo verschrikkelijk zijn gestegen! En de brandstof? Laten we het daar niet over hebben… We rekenen voor Euro 95 gemiddeld 2,10 per liter en dit wordt alleen nog maar meer! Wáár gaat het heen met deze wereld? Corona is bijna achter de rug lijkt het wel en meteen dient er zich een oorlog aan met enorme gevolgen. Het is het één na het andere! Leren mensen het wel?! Krijgen we nooit genoeg van onze wandaden? Zijn we ooit tevreden? Worden we ooit volwassen? Het antwoord: NEE!

“Het is het één na het andere! Leren mensen het wel?! Krijgen we nooit genoeg van onze wandaden?”

We hebben niet geleerd van onze ongezonde leefgewoontes en we proberen altijd maar weer macht te krijgen en als het achter iemands rug om kan dan graag! Vanaf het begin is er al oorlog, vanaf het begin zijn er al virussen en pandemieën, vanaf het begin is er altijd al goed en kwaad… We leren het niet, want elke keer bouwen we de maatschappij op, breken het af en slopen alles en vervolgens herstellen we het dan weer als er vrede is. Het gaat maar door en door. Wat als je bijna honderd jaar bent? Het lijkt erop dat je dan zoals het nu lijkt twee wereldoorlogen gaat meemaken. Na de periode 40-45 hoopte je dat dit nooit, maar dan ook nooit meer zou gebeuren. Oorlog is het ergste en meeste angstige wat er is! Maar helaas…

“We leren het niet, want elke keer bouwen we de maatschappij op, breken het af en slopen alles en vervolgens herstellen we het dan weer als er vrede is”

Iemand van bijna honderd beleeft het opnieuw. Opnieuw de angst en het geweld van toen! De kans dat je werd opgepakt en vermoord als je niet in de dictator zijn straatje paste. Zet de beelden maar eens aan die je dagelijks ziet op TV en internet, wát is er dan voor verschil met de tweede wereldoorlog? Hooguit zijn dingen wat moderner maar voor de rest? Dit is absoluut niet goed voor ons maar zéker niet voor onze vaders en grootvaders / moeders! Zéker niet voor diegenen die de vijand hebben zien binnenvallen en ertegen hebben moeten vechten. Zéker niet diegenen die gevangen waren genomen en hun dierbaren hebben zien sterven… Het lijkt allemaal opnieuw te gebeuren en waarom? Mensen willen niet leren uit hun verleden…

“Zet de beelden maar eens aan die je dagelijks ziet op TV en internet, wát is er dan voor verschil met de tweede wereldoorlog?”

De monumenten in ieder dorp en stad zeggen genoeg! Namen van mensen die zijn omgekomen omdat ze als wolven hebben gevochten voor hun land, hun vrijheid en hun gezin! Elk jaar herdenken we maar vieren we ook vrijheid! Hoe zal dat dit jaar gaan? 4 en 5 mei? Elk jaar confronteren we ons, wereldwijd dat het niet meer mag gebeuren maar het gebeurt toch! Niet alleen in Oekraïne, niet alleen met Rusland, niet alleen in Afghanistan… Mensen leren niet, ookal bekijkt men het leed terug van toen, want de beelden zijn nooit weggevaagd… Ookal is alles van toen in zwartwit opgenomen of gefotografeerd, nu herbeleven we het als we niet oppassen en nemen we alles op in kleur…

“Namen van mensen die zijn omgekomen omdat ze als wolven hebben gevochten voor hun land, hun vrijheid en hun gezin!”

Hoe ga je je kinderen vertellen dat er een oorlog dreigt? Dat is een hele opgave als ouder. Gesprekken vinden erover plaats en verteld wordt dat men maar gewoon de waarheid moet vertellen, wat anders? Toen ik bijna achttien werd kreeg ik een brief dat ik moest komen opdagen om het land te helpen verdedigen als er hier een oorlog zou uitbreken. Een scenario dat ik gauw wegdrukte, want hoe groot was die kans nu? 0,00000001 procent ofzo? Tot aan nu! Tot aan het moment waarvoor we allemaal vrezen… Want ik ben eerlijk tegen jullie, beste lezers, ik zou geen mens kunnen doodschieten met het geweer dat ik in handen gedrukt zou krijgen! Ookal loop ik gevaar… Dit lijkt overdreven, maar denk eens verder na!

“Ik ben eerlijk tegen jullie, beste lezers, ik zou geen mens kunnen doodschieten met het geweer dat ik in handen gedrukt zou krijgen!”

Ik wil geen paniek zaaien, maar dat veroorzaken anderen wel! Hopelijk wordt deze oorlog snel gestopt en kunnen we écht rouwen om wat er is gebeurd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *