Hé, heb je MSN?

Beste lezer, iedereen die is geboren vóór het jaar 2000 kan zich een leven met MSN nog wel herinneren… Anders gezegd, als je geen MSN had dan was je toch echt wel toe aan een upgrade in je sociale leven! Dit klinkt misschien helemaal niet leuk maar ik heb het ook niet bedacht. Tegenwoordig leven we met Facebook en WhatsApp in onze broekzak en kunnen we ieder moment vastleggen wat we leuk vinden of juist heel gek. Je pakt je telefoon, fotootje met tekst erbij en klaar! Vroeger deden we dat anders. Inderdaad ik heb het over de tijd dat er nog geen smartphones waren… Thuis stonden één of meerdere computers en daarop stond het programma MSN Messenger geïnstalleerd en later is dit overgegaan in Windows Live Messenger. De twee poppetjes ontbraken niet op je bureaublad en die gaven al een sfeer van verbondenheid. Twee keer klikken, e-mailadres en wachtwoord invoeren en dan een paar seconden wachten totdat je in je vriendengroep was terecht gekomen. We sms’ten, belden mobiel en MSN ‘den.

“Twee keer klikken, e-mailadres en wachtwoord invoeren en dan een paar seconden wachten totdat je in je vriendengroep was terecht gekomen”

Ik kan me nog herinneren dat ik vrienden, vriendinnen, familie, mensen van school etc in MSN had staan en dat ik net zoals de rest van de maatschappij veel op dit MSN zat. De welbekende geluidjes klonken vaak door de huiskamer. Als ik eraan denk dan mis ik deze geluidjes ook wel een beetje… Als ik een meisje op school of tijdens het uitgaan leuk vond dan vroeg ik heel verlegen of ze ook MSN had en ik sprong een gat in de lucht als ze het wilde afgeven. Zodra ik thuis kwam dan ging eerst die computer aan want ik wilde eerst dat meisje toevoegen en hopen dat ze snel online zou komen… Als ik van het uitgaan thuis kwam, jawel dat was weleens na vier uur in de ochtend dan moest ook éérst die computer aan en zij moest toegevoegd worden. Even nog controleren of het e-mailadres goed was ingevoerd en jawel… Nu was het afwachten of ze ook online zou komen! De omgeving van MSN zag er voor die tijd ook erg leuk uit. Je kon met elkaar webcammen, spelletjes spelen en bestanden uitwisselen.

“Als ik eraan denk dan mis ik deze geluidjes ook wel een beetje…”

Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat er allemáál mogelijk was maar er was genoeg te doen! Huiswerk maken en MSN ‘ en? Het klinkt als een niet logische combi maar de meesten konden het! Met je boekje en je schriftje zat je aan je bureau of tafel huiswerk te maken en ik weet nog dat bij ons de computer achterin de huiskamer stond en het was makkelijk om even de stoel te draaien zodat ik even op MSN kon kletsen als dat wenselijk was… Oei… Het moment was daar! De leuke dame van school of het uitgaan kwam online! Dat was leuk maar hoe ga ik een gesprek aan waarin ik absoluut niets verkeerds of geks mag zeggen? Daar had ik wel moeite mee in dit soort situaties en waar moest ik het met haar over hebben? Ik klikte haar aan en wachtte af wat haar profielfoto zou zijn. Een leuke foto verscheen of misschien helemaal niet… ‘Hallo, hoe gaat het met je?’ is dan de eerste openingszin die ik typte en dan duurde het vaak even voordat er wat kwam. Ik zenuwachtig en ook wel onzeker en een tijdje later terwijl ik weer in de schoolboeken was gedoken klonk er het wel bekende deuntje… Ik draaide me om en keek op het scherm… Jazeker! Zij was het!

“Een leuke foto verscheen of misschien helemaal niet…”

Al snel wist ik het niet meer door de zenuwen, wat moest ik tegen een meisje zeggen? ‘Wat zie je er leuk uit op de foto!’ was een optie, maar dan? Het wel bekende ‘heb je broers of zussen?’ en ‘ga je weleens uit en waar?’ en misschien wat antwoorden op haar vragen maar daarmee was het vaak ook al wel klaar! De één was spraakzamer dan de ander, en echt waar, sommigen schreven allen maar ‘ja’ of ‘nee’ en dan was je sowieso al snel uitgepraat! Even later kreeg je van een vriend een berichtje dat hij wilde afspreken en pakte je de boel bij elkaar en ging je samen wat doen. Super handig en stukken goedkoper was toen dat MSN al! Voor de telefoon betaalde je gewoon je bel- en sms tegoed en het was saaier dan de Messenger. Geen plaatjes, geen muziekjes, geen webcam of smilies, dat was vroeger de mobiele telefoon… Jarenlang bleven we MSN ‘en en ik kan wel zeggen dat het een onderdeel van ons leven werd. Een dag niet ge MSN ‘t was een dag niet geleefd… De chatsoftware begon in de jaren negentig en stopte in 2013. Alle Messenger-accounts gingen over in Skype maar daar was Facebook… Een platform met alles lijkt het wel en jawel, een eigen Messenger. Een overname van allerlei ‘sociale mediabedrijven’ leidde tot één groot Facebook en daaronder valt ook WhatsApp wat tegenwoordig tingelt en rammelt…

“Een dag niet ge MSN ‘t was een dag niet geleefd…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *