De herfst… het kan ook anders!

Gewoon tijdens een wandelingetje in het bos. Het vallend blad, het kleurend blad en de prachtige paddenstoelen die uit de grond en bomen komen. De herfstkleuren beginnen te komen waar velen zich op verheugen. Voor sommigen is de herfst een rotperiode bestaande uit depressie of eenzaamheid. De zon gaat vroeg onder en dan begint het gedonder… Eenzaam in een pikdonker huis of met een depressiegordijn over je heen door de natte, winderige en treurige niet zonnige wereld wandelen of fietsen. Een muziekje om op te vrolijken of misschien wel die romantische film om jezelf wat op te krikken. Inderdaad, het is het meest moeilijke seizoen wat bij mensen in de ziel zit te prikken! Dokter antidepressiva komt om de hoek kijken en wat dacht je van de al beroerde tijd van afgelopen anderhalf jaar? Veel mensen hoor ik zeggen ‘de wereld is kwalitatief uitermate teleurstellend!’ geworden. Laat ik de afkorting maar even achterwege 😉 Hoe moet het nu verder? Dat is de vervolgvraag van velen! Met de liefde van de HEER kom je al een heel eind!

“Veel mensen hoor ik zeggen ‘de wereld is kwalitatief uitermate teleurstellend!’ geworden”

Natuurlijk baal ik weleens dat ik m ‘n hoofd nat heb als het pijpenstelen heeft geregend. Regenkleding vergeten of bijna bij huis en de wolken trekken hun schuifdeuren open… In de tijd dat ik dan de regenkleding aan heb ben ik toch al hartstikke nat! De harde wind is niet prettig tijdens het fietsen en vooral als je ‘long-covid’ klachten hebt en er tegenin moet fietsen dan zal het tellertje op het stuur niet hoger gaan dan twaalf of misschien wel minder… Maar de wind tijdens het slapen gaan? Heerlijk! Het geeft me rust en als het dan nog wat regent dan is dat voor mij de ideale formule om sneller in slaap te vallen dan anders. Het is een prachtige tijd om te werken aan een herfststukje in huis. Gewoon een paar kastanjes, eikels en herfstbladeren rapen en decoreren die hap! Het straalt gelijk al anders en voor diegenen die last hebben van de bekende depressie is dit ook mijn advies! Decoreer gewoon je kamer met een beetje herfstkarakter! Het kost niets en je hoeft er niet je kamer voor de verbouwen. Zo leg ik deze dingen gewoon naast planten of andere dingen die op tafel staan. Voila, klaar!

“Gewoon een paar kastanjes, eikels en herfstbladeren rapen en decoreren die hap!”

Met kerst weten we allemaal hoe we de boel gezellig kunnen maken, zowel binnen als buiten dus waarom doen we niet hetzelfde maar dan op een andere manier in de herfst? De optie voor buiten: kalebassen, pompoenen en misschien een paar leuke plantjes en de rest biedt zichzelf aan qua vallende bladeren! Kijk eens wat vaker om je heen en ervaar de pracht van de natuur! Het geeft je een fijner gevoel want van dat depressief naar beneden kijken krijg je alleen maar zere schouders en heb je straks weer fysio nodig… Jammer toch?! Een wandeling, fietstochtje of gewoon naar een prachtige stad in binnen- of buitenland… Niet alleen een natuurgebied ziet er anders uit maar ook dorpen en steden zijn in de herfst, net zoals in andere seizoenen prachtig om aan te zien. Niet alleen de uitstraling maar ook diverse herfstactiviteiten zijn er! Probeer gewoon niet teveel binnen te blijven in de herfst en leef ook buiten huis en vooral buitenom de TV schermen. Dat wil niet zeggen dat je de TV helemaal moet buitensluiten, zo bedoel ik het niet maar blijf wel socializen en de wereld ingaan! Die TV serie waar je van houdt of dat TV programma moet je zeker blijven koesteren of neem het gewoon op… Tegenwoordig kan het zonder de videoband te hoeven terugspoelen 😉

“Probeer gewoon niet teveel binnen te blijven in de herfst en leef ook buiten huis”

En kom je er echt niet meer uit? Dan is er altijd nog een huisarts in de buurt die je kan doorverwijzen! De bovengenoemde dingen doen al veel met je en dan bedoel ik het positief! Gewoon een beetje creativiteit van je en blijven socializen met familie en vrienden is erg belangrijk. De wereld is door onze lieve HEER gemaakt om van te genieten en niet om binnen in je huis te blijven zitten. Goed, nu is het tijd om mijn huis uit te gaan want de plicht roept om te werken! Werkze allemaal of succes met wat je gaat doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *