Je zou maar een schaap zijn…

Beste lezer, vanmiddag al terugfietsend van mijn werk kom ik langs twee kuddes schapen. In de gemeente waar ik woon worden schapen ingezet als grasmaaiers en dat is toch veel leuker dan de échte grasmaaier eroverheen met vaak wat lawaai. Ik ben toen eens gaan nadenken over het volgende: Wat als je een schaap zou zijn… In dat geval kun je mekkeren zonder te klagen en kun je dat lekker naar iedereen doen. Een schaap kan natuurlijk alleen maar mekkeren dus is dat hun enige vorm van communiceren lijkt het wel. Als mensen langs lopen of fietsen mekkert het schaap gewoon en dat zonder een later komend schuldgevoel. Het schaap is gewoon vriendelijk als ie mekkert. Met zijn dikke afgeschoren vachtjes houdt het ons lekker warm in de winter en vooral de Texelse zijn razend populair. Een bekende uitspraak is schaapjes tellen, daarmee laat het schaap je in slaap vallen. Ondanks dat het ook gewoon leuke dieren zijn vinden we ze ook nuttig met sommige dingen.

“Met zijn dikke afgeschoren vachtjes houdt het ons lekker warm in de winter en vooral de Texelse zijn razend populair”

Het schaap heeft vaak een mooi leven zou je denken, want dagelijks is zijn job gras eten, mekkeren en wat rondlopen. Een lui leven zouden we zeggen maar hoe zou het schaap er zelf over denken? Misschien denkt het wel ‘daar heb je al die mensen weer! Ze gaan naar hun werk met al hun verplichtingen en vermoeidheid na vijven of zelfs nog later!’ Het schaap heeft een actief dieet, namelijk het grasdieet. Af en toe wat water en met zo ‘n tien liter per dag kan het dier het prima redden! Het gras- en waterdieet doet ze goed lijkt het en als je het over de totale kilometers hebt van het lopen dan komen ze er ook wel! Sommigen hebben variërende plekken om te grazen en mekkeren en wat is de beleving toch leuk als je opeens tussen de schapen loopt of staat. Wel moet je oppassen voor de keuteltjes van de dieren maar ach… Dat moet je maar met een korreltje zout nemen. De oversteek wordt door hun grote leider, de herder gedaan en de hulphond houdt ze in een rechte kudde. ‘Heerlijk weer nieuw te vreten gras!’ is wat je ze vaak ziet denken!

“Het gras- en waterdieet doet ze goed lijkt het en als je het over de totale kilometers hebt van het lopen dan komen ze er ook wel!”

Ze worden vaak genoeg gezien als vachtjes, dat is nog vrij onschuldig maar als we het hebben over kebab of schapenvlees dan zit daar natuurlijk waarheid in maar niet iedereen pikt het dat je het zegt! We leven in een tijd waarin we meer respect hebben gekregen voor dieren en dat is maar goed ook… Toch is kebab wel lekker en hoop ik dat de schapen een goed dierenleven hebben voordat ze tot kebab worden ‘vermaalt’… De lammetjes komen volgend jaar lente weer en dat is altijd weer een belevenis apart. Ze kunnen snel lopen en het mekkeren dat hebben ze ook al snel geleerd. Met hun kinderstemmetje laten ze merken dat ze er zijn en dat is maar goed ook! Pa en ma schaap, laat ik het zo maar even noemen nemen hun lammetjes mee zodat ze ook kunnen leren grasmaaien! Al met al zijn het grappige dieren maar ook leuk om te zien. Als volwassen mensen beginnen te mekkeren dan zou ik me zorgen beginnen te maken of zal ik juist hard gaan lachen…

“Al met al zijn het grappige dieren maar ook leuk om te zien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *