Verslaafd

Het is bijna je grootste vijand, met bovenop de Duivel. Verslaafdheid raakt je op je zwakste momenten maar soms ook op je sterkste. Beter gezegd, je materialistisch sterkste momenten! De zanger of zangeres in een grote villa met een kelder vol wijn en drugs, en daarnaast een succes met veel fans en concerten. Juichend, schreeuwend en feestend ontvangen de fans de persoon die groot en rijk is en op de achtergrond ben je gewoon doodongelukkig! Verslaafd is wat je bent, verslaafd ben je zoals je jezelf niet kent! Je moet door, kostte wat kost! Je leven moet kapot want je wil je leven lang rijk, materialistisch gelukkig en geliefd zijn en het liefst door iedereen! Op elke muziekzender op TV ziet men je koppie en jezelf denkt ‘ja, maar eigenlijk is het teveel…’

“Juichend, schreeuwend en feestend ontvangen de fans de persoon die groot en rijk is en op de achtergrond ben je gewoon doodongelukkig!”

Gameverslaafd, hoeveel jongeren zijn het wel niet?! En niet te vergeten volwassenen? Je gaat naar school of je werk en meteen erna start je de computer of console op en ga je punten verzamelen tot half vijf in de ochtend… Je kunt er niet meer vanaf en als je het helemaal bont maakt slaap je helemaal niet… De computer is je leven en de rest… ach! De baas ontslaat je wel als hij er klaar mee is door je slechte prestaties vanwege de verslaving, of toch niet? Wil hij je helpen om van de verslaving te komen, wil hij zich inzetten om je leven te sparen? En je gezin? Willen zij jou sparen terwijl jij hun niet spaart door je verslaving? De games wachten niet op je, en terwijl je naar je poppetjes kijkt en je stoere computer of console denk je bij jezelf: eigenlijk is het niet goed wat ik doe, maar ik kan niet zonder… Je bent gehecht aan het scherm, maar wat als?!

“Wil hij je helpen om van de verslaving te komen, wil hij zich inzetten om je leven te sparen?”

Drank en drugs, ook zo ’n verslaving! Je spuit en zuipt tot je er bijna verlamd bij neervalt… Dat elke dag en als men je ziet denkt men ‘wát een idioot!’ ‘Daar heb je die verslaafde weer!’… Je leeft nog steeds, je kunt nog steeds lopen, praten, zien, luisteren maar ook bezopen of high worden! Je leven is naar de Filistijnen, iedereen is bij je weg en niemand kijkt meer naar je om, behalve de politie die je voor de zoveelste keer heeft opgepakt. Je zit een paar dagen, weken of misschien maanden in de cel en daar ga je weer… Naar je huis, je flat of je kartonnen doos waar je bedekking zoekt als het regent… Je bent kapot maar nog niet helemaal! Je hart klopt namelijk nog… Tussendoor pak je om wat te eten een pizza en wat brood en voor de rest voed je je met drank en drugs. Wat is er van je terecht gekomen? Wat is de oorzaak? Waar is je toekomst? Wie pakt je op om je ogen open te doen?

“Daar ga je weer… Naar je huis, je flat of je kartonnen doos waar je bedekking zoekt als het regent…”

Verslaafd aan eten, of anders gezegd, je vreet! Emoties wegeten, verdriet wegstoppen door te proppen… Net zolang doorproppen totdat je er haast in stikt. Je weegschaal 140 aangeeft of 200… Zo slank je vroeger was, zo rond ben je nu! Eigen schuld? Dat is hard gezegd dus ik zeg nee! Het heeft een reden, het heeft een oorzaak… Het is wat je verbergt van de realiteit, want wat zit je in een strijd! Kwaad, teleurgesteld en pijn in je hart én maag van verdriet! Wat voelt het fijn als je maag telkens wordt gevuld met kleurstof, vet en andere dikmakers… Maar is dit het echt?! Maakt dit je écht gelukkig? Het komt erop neer dat de kelder vol raakt, de keukenkastjes en andere opbergplekken… Het is hoe men je niet meer herkent, en hoe men je jammergenoeg verafschuwt! Je kijkt om je heen en je voelt je alleen… Men kijkt je aan, en een enkeling kan het niet laten z ’n mond open te trekken en scheldwoorden te uiten aan jou… En jij? Jij verbergt je door in het donker boodschappen te gaan doen vlak voor sluitingstijd!

“Het is hoe men je niet meer herkent, en hoe men je jammergenoeg verafschuwt!”

Verslaafd, dat betekent armoede! Je staat rood of je bent miljonair. Armoede met dreiging van deurwaarders, politie en andere schuldeisers. Je weet niet waar het eindigt en licht aan het eind van de tunnel? Nee, die lijkt oneindig lang! De armoedige miljonair, tjah… Roodstaan past niet bij je, maar hoe hard schreeuw je niet om aandacht, om liefde en om begrip?! Wanneer gaan mensen je accepteren als mens en niet als die bekende artiest? Niet als die held of haast die God? Wanneer raakt de échte God je? Wanneer ben je sterk genoeg om HEM te eren en je hart bij HEM neer te leggen? Wanneer ontvang jij je liefde die je nodig hebt en wanneer ontvang jij je hulp? Wanneer is je eerste stap in de kerk? Wanneer leer jij de menen kennen die bij je passen? Wanneer draag jij je kruisje en begin je bij Genesis in de bijbel? Wanneer is het licht aan het einde van de tunnel bij jou? Wanneer ben jij verlost van wrok, bitterheid, haat en verdriet? Het onmogelijke is mogelijk! God zegt: jij bent mooi zoals je bent, jij bent bijzonder omdat ik je heb gemaakt en zo ben je goed… Zo ben je bijzonder en mag jij je lot tegemoet lopen!

“Wanneer ben je sterk genoeg om HEM te eren en je hart bij HEM neer te leggen?”

Het keerpunt, dat moment dat je al je drugs, alcohol, je computergames achter je laat… Je slopende artiestenleven omzet in een gezond, stabiel en liefdevol artiestenleven? Je het talent wat je hebt gebruikt voor goede dingen en voor groei in je eigen geluk? Het is mogelijk, het is er! Verslaafd is niet meer, hebzucht is verdwenen in naam van Jezus, in naam van God! De omkeer om écht trots te zijn op jezelf, om weer écht te kunnen lachen en het belangrijkst: Je weer bij jezelf bent en men je weer kent zoals je écht bent! Kwaad maakt plaats voor liefde en warmte, armoede maakt plaats voor rijkdom en denk hierbij niet alleen aan geld! Rijkdom is liefde en kleur! Gelukkig dat je door het leven loopt met de hoop dat anderen het advies zullen opvolgen… En waarom heb ik dit artikel geschreven? Nou, ik heb nog nooit dit thema behandeld in mijn schrijven geloof ik, en vanmorgen hoorde ik een interview op de radio en dacht… Dáár ga ik een artikel over schrijven! Verslaving is bij veel mensen en weet je wat ik heb te wensen? Dat iedereen er vanaf komt en de HEER mag ontvangen!

“Kwaad maakt plaats voor liefde en warmte, armoede maakt plaats voor rijkdom en denk hierbij niet alleen aan geld!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *