In elke kleur van de vlag…

In elke kleur van elke vlag komt de bal in een grote boog… Een boog richting het feest van Europa… Of wordt het een drama? Veel landen zullen trots zijn, anderen zullen balen als een stekker. Natuurlijk gaat dit over het EK van dit jaar, want daarmee zijn alle bitterballen en barbecuevleesjes op tijd gaar. Iedereen promoot omdat hij of zij de beste is. Je hoeft de TV maar aan te zetten en je ziet tientallen keren ‘van links naar rechts’ van die welbekende supermarkt… Oranje boven, bloed zweet en tranen… van geluk, vreugde of van uitschakeling… Vlaggetjes wapperen door het hele land, want dat moet toch? Je wil het Nederlands elftal toch steunen? Op zolder liggen al jaren de vlaggetjes, oranje opblaashamers en leeuwen, ze zijn lange tijd niet meer gebruikt en hebben in het donker een laag stof liggen vreten… Want dat er weer een EK gespeeld zou worden met ons, wie zou dat hebben geweten? Een moeilijke tijd in deze strijd, toch spelen we ons suf tegen de rest van Europa… 

Vechten we als leeuwen of lopen we als schildpadden de kantjes eraf? Miljoenen op de bankrekening om te vechten voor je club of doe je het voor de lol? Vind je het allemaal wel best? Gaan de oranje leeuwen hun kunnen waarmaken en schoppen we de bal de finale in of gaan we met een kater naar huis? Gaan we dit keer Spanje verslaan en juichen we ons schor? Ik zie het eerst wel even aan… Daarbij komt, die arme woonboten in Amsterdam als we kampioen worden… Hoe pakken we dit nu op?  Hoe dan ook, de commercie heeft al gewonnen! Zij zijn binnen en vieren dat met onszelf. De punt staat al achter de overwinningszin, want ze zeggen dat zij nu al gigantisch verkocht hebben! Zij zijn al de helden die voor een prachtig vermaak zorgen, zij zijn de helden die de oranje helden, de winnaars of de prutsers of gewoon de verliezers steunen! Net als bijna alle Nederlanders. 

Het zal een groot feest worden, zo ’n dagje Amsterdam. Als we het Songfestival kunnen winnen dan kan dat toch ook met het EK? Als je naar de Nederlander kijkt dan zie je toch een vechter? Al met al, eerst maar eens waarmaken en dan kan de kurk getrokken worden… Tenzij je geen alcohol drinkt… Dan is er vast nog oranje limonade! Eet je vegetarisch? Dan is daar toch een oplossing voor? Een vega bordje voor jou en vrede met de diertjes! Overwinning nummer één is hiermee al binnen! Of toch niet? Nu moet het weer nog meezitten, dan kunnen we niet buiten met elkaar de wedstrijden kijken… Misschien is er online iets te regelen zodat we alsnog samen als Oranje toeschouwers met elkaar verbonden kunnen zijn. Videobellend Nederland is niet alleen een hot-item op het werk maar over een paar weken ook tijdens het EK 2021 dat we Coronaproof met elkaar moeten ‘organiseren’…

Een enthousiast schreeuwende commentator die misschien wel als eerste het startschot geeft om te juichen… Of om te balen… Om die fles whisky los te trekken en met mate de treurige gebeurtenis weg te drinken en je brein schoon te maken… Nouja, zo denken sommigen dit op te lossen. Champagne dan maar? Hebben we de overwinningsdans al voorbereid? Hebben we alles in huis voor een vlekkeloos EK 2021? Nou, ik nog niet… Ik heb nog geen vlaggetjes opgehangen, nog geen leeuwen in de tuin of voor het raam staan en nog helemaal geen barbecue vlees ingekocht… Wat ik met de EK wedstrijden van Nederland, Duitsland en België ga doen weet ik nog niet… Misschien moeten ze zich eerst maar eens bewijzen? Maar jah, dan ben ik een laatkomertje om vlaggetjes op te hangen en dat wil ik natuurlijk ook weer niet! Eens kijken wat de rest van het Nederlands volk doet… Bij één huishouden is alles al versierd, nu de rest nog! Hup Holland Hup!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *