Gezond vs Ongezond

Vorige week in het nieuws maar al voor lange tijd een feit! We worden met z ‘n allen zodra we de supermarkten binnenstappen verrast met allerlei prijsstijgingen. Zelf is het me al heel lang opgevallen dat de kloof tussen ongezonde en gezonde producten groter wordt en dat wordt toch wel een zorgelijke situatie. De gezonde producten zijn veel duurder geworden en veel ongezonde producten juist goedkoper. Boter is het meest gestegen over een gemeten periode van 2010 tot en met 2020 met 65,8% en daartegenover is juist ijs gedaald met 7,7%. Het lijkt momenteel maar door en door te gaan en het probleem met overgewicht wordt alleen maar groter onder de mensen. Hoe verleidelijk is het om een kar vol chips, cola, ijs en andere vet en suikerproducten vol te pakken in plaats van een gezond gevulde kar. Ik zie veel mensen in de supermarkt die een kar gevuld met ongezond eten hebben en ik betreur ook het duidelijk zichtbare overgewicht daarbij.

“Hoe verleidelijk is het om een kar vol chips, cola, ijs en andere vet en suikerproducten vol te pakken in plaats van een gezond gevulde kar”

Stel: je moet rondkomen van een bijstandsuitkering of een minimumloon waarbij je het absoluut niet makkelijk hebt… Dan wordt het gezond eten financieel een probleem! Wie kan er in zo ‘n situatie bijvoorbeeld een zalm van bijna vijf euro kopen terwijl dit hartstikke gezond is in combinatie met een wrap en bijvoorbeeld een slamix met kruidenboter? Vergeet het fruit niet dat ook steeds duurder wordt. Vorig jaar schrok ik me al rot van de kiloprijs van kersen, namelijk bijna acht euro! Daar heb je acht zakken chips voor… Er wordt in de media en door huisartsen maar ook ziekenhuizen vaak genoeg gewaarschuwd dat we allemaal gezonder moeten leven en dat moet ook! Maar hoe pakt bijvoorbeeld een overheid dit aan? Roken is dodelijk, een wel bekende slogan die iedereen kent. Sinds een paar jaar worden alle tabak, chaq en overige rookwaren afgeschermd en is de prijs daarvan ook flink gestegen! Waarom kan dat niet met ongezonde producten?

“De kiloprijs van kersen, namelijk bijna acht euro! Daar heb je acht zakken chips voor…

Zelf denk ik dat het verstandig is om de adviesprijs te verhogen en extra taks te heffen op ongezonde producten en juist het gezond eten gestimuleerd moet worden. Gewoon naar beneden die prijs, want Den Haag zou bijvoorbeeld de belasting kunnen verlagen bij gezond eten… De ‘buikjes’ of ‘de behoorlijke buiken’ bij mensen moeten weer slinken. Zo zal men veel levens besparen en niet alleen dat, want de mensen worden er ook gelukkiger op en ondernemender. Minder psychische problemen, minder hartinfarcten, minder ziekten. Tegenovergesteld kun je spreken over meer mensen die kunnen werken, meer mensen die oud worden en meer geluk op de wereld! Hoe slanker je bent hoe gezonder en gelukkig je in je koppie bent, want daar wordt te weinig bij nagedacht! Dat is ook hoe ikzelf het ervaar. Zo af en toe eet ik wat lekkers en dat is meestal in het weekend, maar verder heb ik heel veel suikerproducten laten staan en heb je enig idee hoeveel producten dit zijn? Vroeger begon ik de dag met een boterham met pindakaas en pasta. Tegenwoordig eet ik liever een boterham met kaas of een heerlijk bakje yoghurt met muesli erin.

“Hoe slanker je bent hoe gezonder en gelukkig je in je koppie bent”

Ik verbruikte wekelijks misschien wel zes pakken sap en elke dag dronk ik op mijn werk een flesje cola. E√©n en al suikerpret maar achteraf kwamen de kilo ‘s er maar op en tastte het ook mijn koppie aan als we het hebben over hoe je je voelt. ‘s Middags at ik vaak op mijn werk en kocht daar in het restaurant ook nog wat, en let wel… Naast mijn normale brood wat ik meehad waar inderdaad, pindakaas, pasta of zelfs pindakaas met hagelslag op zat. Broodje frikandel, broodje kroket of iets anders waar in plaats van veel vet en ander ongezonds inzat juist veel suiker zat. In het begin dacht ik dat het allemaal ‘nog wel meeviel’ maar als je het eens bij elkaar opsomt wat ik mezelf en mijn lichaam allemaal aandeed dan schrik je toch wel behoorlijk… De weegschaal liegt niet en het is zo enorm moeilijk om die bij elkaar verzamelde kilo ‘s er weer af te krijgen. ‘s Avonds at ik meestal gezonde producten. De wok ging vaak op het gas en varkensvlees werd voor negentig procent geweerd in mijn winkelwagen. Als toetje was het ijs of van die ‘kleurstofyoghurt’, dus achteraf sloot ik mijn avondmaaltijd ook niet gezond af!

“De weegschaal liegt niet en het is zo enorm moeilijk om die bij elkaar verzamelde kilo ‘s er weer af te krijgen”

Zoals het mij is gegaan, zo zal het heel veel mensen nu nog steeds gaan. Het lijkt vaak mee te vallen, maar onderschat het dagelijks ‘suikergebruik’ niet! Dan heb ik het natuurlijk over de ongezonde suikers en laten we de ongezonde vetten niet vergeten! In de hoop dat er ooit nog een keer een groot wonder komt dat er dingen qua prijs gaan veranderen in de supermarkten en mensen massaal zullen gaan afslanken! In mijn gedachten zullen behoevenden niets tekort hoeven komen als je de situatie omkeert bij de consumentenprijzen! Het moet gaan om een mindere ‘graai’ economie als we dit allemaal mogelijk willen maken. En natuurlijk… Het volhouden om gezond te blijven eten en de ‘rotzooi’ uit je winkelwagen te laten en dus niet in huis te halen. ‘Blaadje sla met kaas of zalm, lekker bakje yoghurt in plaats van een reep chocola en een goede pan spinaziemix¬† met een lekker stukje vlees in plaats van die dikke pizza met salami……

“Het moet gaan om een mindere ‘graai’ economie als we dit allemaal mogelijk willen maken”

1 reactie

  • 9Lives, Cats, Etc

    Onlangs was ik dezelfde topic aan het bespreken met mijn vriend: allemaal goed en wel over gezond eten, maar die rekening loopt fel op. Dus daar ben ik volledig mee eens.
    Maar ik zou niet durven beweren dat slank altijd gelijk staat aan gezond en gelukkiger. Wel ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding een effect kan hebben op het mentale. Ik neem gewoon mezelf als voorbeeld. Mentaal zit het wel goed, ik ben nog steeds wat ‘prettig gestoord in de goede zin’. Maar alhoewel ik slank ben, wil dit niet zeggen dat ik daarom gezond ben. Mijn bloeduitslagen tonen ontzettend veel tekorten aan en mijn arts is daar niet zo blij mee. Ik ben dan misschien slank, maar mijn voeding laat te wensen over. Uiteindelijk maakt het voor mij niets uit of ik nu meer of minder weeg. Het getal op de weegschaal is geen indicatie van mijn geluk. Toch voel ik met ouder worden dat ik meer aandacht moet besteden aan gezonde voeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *