Asbakkenpret!

Roken, dood en dood zonde, dat was een wel bekende kreet op de vroegere TV. Tóch rookte een groot deel van de bevolking en waren er veel rookpluimpjes te vinden als je rondliep. Sigaren en sigaretten waren er om de hoek en asbakken, ja wat zijn dat eigenlijk zou je je afvragen, dat zijn van die dingen waar je je sigaar of sigaret in uitdrukt en erin laat liggen. De asbak was bijna levensbehoefte nummer één omdat je toch ergens die sigaretten en sigaren op een snelle en makkelijke manier moest dumpen als ze ‘op waren’. Roken gebeurde overal, zélfs in het ziekenhuis! In kroegen, café ‘s, bioscopen, disco ‘s en het theater was de asbak herkenbaar en gingen mensen met hun ‘peukje’ het genot van de menselijke creativiteit tegemoet! Velen konden geen uur zonder te roken, dus op plekken waar dan niet gerookt mocht worden ging men met een kogels gang even naar buiten om te roken. De rokersfamilie stond weer bij elkaar en samen ‘asfalteerden’ mensen hun longen met alle risico ‘s…

“Velen konden geen uur zonder te roken, dus op plekken waar dan niet gerookt mocht worden ging men met een kogels gang even naar buiten om te roken”

Hoe meer jaren er naderden, hoe meer werd het roken ook verboden op plekken. Binnen roken werd uiteindelijk eerst gescheiden met ‘niet rokers’ en de ‘wel rokers’ en als je dan door de deur kwam dan kwam de damp je tegemoet! Ook met het uitgaan vond ik dit vroeger een irritant ding, want je ademde automatisch al die troep in en de geur… Gadver! Op de dansvloer had je dan geregeld een situatie dat iemand je per ongeluk met de peuk stak en dan was je weer een meestal kleine brandvlek in je trui of je handen rijker. De hele avond voelde je het, maar ach… Door de vele hoeveelheid pret die je tijdens het uitgaan had was het ook wel weer snel vergeten. Totdat je thuis kwam en je toch even je hand onder een koude kraan water hield en er een zalfje op deed. Roken was een onderdeel van je leven, ookal deed je er zelf niet aan mee! Ikzelf heb ooit op school één keer een ‘trekje’ van een normale peuk geprobeerd en ik was meteen genezen… Ik hoestte en de rest van de dag was ik belabberd in orde, dus dat was een wijze levensles om er nooit meer aan te komen!

“Roken was een onderdeel van je leven, ookal deed je er zelf niet aan mee!”

Was roken écht een behoefte als schoolkind? Dat betwijfel ik, want wie wil op die leeftijd ‘niet ergens bijhoren’ en dan is het toch stoer om met je sigaretje tussen je vingers bij die groep rokers te staan? Ik heb het volgehouden er bij te staan maar zonder kankerverwekkende troep te gebruiken, behalve dat ik het automatisch weleens inademde… Maar goed, bij ieder sociaal contact waar het ook was gebeurde dat! Daar waar chaq of kant en klaar rookgerei vroeger nog vrij goedkoop was is het nu behoorlijk duurder geworden vanwege allerlei wetten en regels vanuit de overheid. Daar waar je vroeger vijf gulden! betaalde kost het je nu meer dan tien euro om een pakje te bemachtigen. Nogmaals… Ik rook niet maar ik ben er weleens bijgeweest dat iemand dat kocht. Vroeger werd op TV zoals ik in het begin de kreet opnoemde wel gereclameerd en op de radio maar blijkbaar vonden mensen het niet nodig om er zich veel van aan te trekken vergeleken met tegenwoordig.

“Daar waar chaq of kant en klaar rookgerei vroeger nog vrij goedkoop was is het nu behoorlijk duurder geworden”

Weet je nog die staande asbakken die mensen thuis hadden? Jawel, die dingen die je kon indrukken en dan kon je de sigaret in de asbak doven en dumpen. Vervolgens liet je hem los en zat er een soort kapje boven. Zo werden de gedoofde sigaretten of sigaren onzichtbaar gemaakt en kon men indien men het nodig achtte de volgende aansteken 😁 In de tegenwoordige tijd is er weinig van terug te vinden, want waar mag het tegenwoordig nog behalve in je eigen huis? Mensen zijn slimmer geworden om te stoppen met roken en gezonder leven staat sowieso meer in het vaandel dan vroeger! Zelf vind ik het heerlijk dat je op alle plekken frisse lucht kunt inademen en de sigarettengeur verleden tijd is, maar ik snap ook dat er veel rokers zijn die woedend zijn op overheden maar het is voor de gezondheid van jezelf en een ieder om je heen! De echte ‘diehards’ blijf je toch houden, zij die écht niet meer zonder kunnen… Wanneer gaat de knop om? Iedereen moet het zelf weten als ze een ander maar niet lastigvallen, dat is mijn gedachte erachter!

“In de tegenwoordige tijd is er weinig van terug te vinden, want waar mag het tegenwoordig nog behalve in je eigen huis?”

De roker zit in een koker, want Overheid het belastingparadijs trekt wel zijn eis
Van een vijfje naar meer dan een tientje, ook Melissa moest eraan geloven samen met Pientje
De sigaret is het die het doet, net als de sigaar en al met al is het nog net niet zoet
Katjing is het geld dat je hoort, elke keer bij de kassa besef je hoeveel je door de neus boort
Het is een verslaving, daarom kom je er niet makkelijk vanaf, maar wat wordt je straf?
Genoeg geklets, genoeg gezwets, wanneer maak jij je leven fijn zonder die verslavingspijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *