Niet schelden, maar wel een koptelefoon!

Beste lezer, even iets wat er in me opkwam toen ik het woord ‘koptelefoon’ hoorde. Je hebt heel veel verschillende soorten en maten en soms zijn ze er in de gekste ontwerpen. Je sluit ze aan op de telefoon of je laptop en vroeger waren ze het meest bekend om de walkman en de discman waarmee je onderweg naar cassettebandjes, de radio of een cd luisterde. We willen tegenwoordig alles mobiel en dat heeft zijn voor- en nadelen. Maar als tegen mij wordt gezegd ‘sluit de koptelefoon aan’ terwijl ik een app gebruik dan zeg ik weleens voor de gein: Scheld me niet uit! Het is namelijk gewoon een ‘hoofdtelefoon’ of je gebruikt oordopjes.

“als tegen mij wordt gezegd ‘sluit de koptelefoon aan’ terwijl ik een app gebruik dan zeg ik weleens voor de gein: Scheld me niet uit!”

Je zegt toch ook niet ‘hou je kop!’ als je het netjes wilt houden, en als je naar de wc gaat zeg je toch ook niet ‘plee’ maar gewoon het ‘toilet’? Dus waarom wel een koptelefoon? Wel leuk om hier eens over na te denken en als je het tegen iemand zegt dan zal de kans erg klein zijn dat iemand zich beledigd voelt omdat iedereen het een koptelefoon noemt. Lief koppie, dat klinkt schattig omdat de toon het doet. Maar als je zegt ‘lieve kop’ dan klinkt het al snel weer minder leuk tenzij je het over een dier hebt. Een leeuw met een mooie kop of een panter… Aangezien we in Nederland erg bezig zijn met het uitvoeren van ‘correcties’ omdat we niet willen discrimineren of schelden zal het woord ‘koptelefoon’ ook weleens een geschikt kandidaat kunnen zijn.

“Lief koppie, dat klinkt schattig omdat de toon het doet. Maar als je zegt ‘lieve kop’ dan klinkt het al snel weer minder leuk”

Jodenkoek, moorkop, dat zijn een tweetal woorden die in de media in de belangstelling zijn geweest. Maar leven we nu in een tijd waarin we dingen moeten corrigeren of moeten sommigen niet zeuren? Zelf vind ik dat ze er eerder over moesten nadenken voordat het überhaupt in de productie werd genomen onder die naam. Want je wil nu toch ook geen product met een scheldnaam in productie brengen? Goed, ik ga nu geen discussie op gang brengen, dat wil ik helemaal niet maar die koptelefoon… Dat kan eigenlijk niet hoor 😉😂 Lalala, met een lekker melodietje dat kan in de bus, de metro, de trein of tijdens een wandeling maar natuurlijk wel in een veilige omgeving, waar je goed op het verkeer kunt letten dus hoe je het ook wil doen… Gebruik je ‘hoofdtelefoon’-volume met mate!

“Lalala, met een lekker melodietje dat kan in de bus, de metro, de trein of tijdens een wandeling maar natuurlijk wel in een veilige omgeving”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *