Jouw veiligheid online…

Alles gaat met computers en in de cloud… Zet je bestanden maar op het internet en zo is het makkelijk om de bestanden te benaderen of aan te passen. Samenwerken in een ruimte? Nee! Dat doen we toch gewoon online vanuit huis tegenwoordig?! Vooral in deze tijd werken we grotendeels vanuit huis en ook voordat we gingen thuiswerken deden we al zo ontzettend veel online. Handig, leuk, makkelijk en creatief! Je kunt veel makkelijker contacten maken en dat nog met filmpjes en foto ‘s erbij ook… We hebben een normaal sociaal leven en sinds een jaar of twintig ook één die echt online verloopt. Zit je niet op Facebook? Dan hoor je er tegenwoordig volgens veel mensen niet meer bij… Géén WhatsApp? Dan val je er buiten! We leven nu eenmaal in een tijd waarbij we haast online moeten communiceren met elkaar en ook met vreemden. Maar hoe veilig zijn we allemaal!?

“Zit je niet op Facebook? Dan hoor je er tegenwoordig volgens veel mensen niet meer bij…”

Alles op het internet is te hacken, en dat gebeurt vaak genoeg! Vooral bedrijven zijn het doelwit maar particulieren worden ook maar vaak genoeg bezaaid met spam, phishing, virussen en ramsomware. Eigenlijk zijn alle zonet opgesomde dingen virussen. Het geeft allemaal een hoop narigheid als je het opent! Werken goede virusscanners dan wel? Jazeker! Maar je bent zelf verantwoordelijk wat je op het internet doet en het is slim om e-mail van onbekenden niet te openen. Hoevaak gebeurt het niet dat je op Facebook een vriendschapsverzoek krijgt van iemand die achteraf lid is van een online sexclub of andere duistere praktijken uitvoert. Je kunt het al raden wat er gebeurt als je dit soort personen, en vaak nog nep ook, toevoegt aan je vriendenlijst… Men kan je profiel overnemen en ernstig misbruik maken van je identiteit. Helaas kan daar geen enkele virusscanner wat aan doen! De virusscanner controleert alleen bestanden die op je computer worden gedownload of geopend en geen personen die op social media zitten.

“Je kunt het al raden wat er gebeurt als je dit soort personen, en vaak nog nep ook, toevoegt aan je vriendenlijst…”

Een tijdje geleden heb ik een documentaire zitten kijken waarbij de documentairemaker op onderzoek uitging op internet om hackers te ‘testen’. Het schijnt zo te zijn dat je dus via bitcoins toegang kunt krijgen tot geïnfecteerde computers en je zelfs de webcam kunt gebruiken om mensen te bespioneren. Wat ik zag daar schrok ik toch wel van. De documentairemaker installeerde een programmaatje en voila!!! Zo makkelijk ging het! Van vele computers over de hele wereld kon de beste meneer toegang krijgen en hij gaf zelfs nog toe dat het verleidelijk was om toegang te krijgen tot meer dingen dan alleen een webcam en een paar bestanden die op de lokale harde schijf opgeslagen stonden. Gelukkig gaf hij toe dat het écht verkeerd is wat er gebeurt maar dat beschrijft wel hoeveel lekken er nog aanwezig zijn op het internet en op vele computers. Ervan uitgaande dat voor dit onderzoek de documentairemaker wél toestemming heeft gekregen op één of andere manier… Wél was hij zo menselijk om de eigenaren van de gehackte computers te waarschuwen.

“De documentairemaker installeerde een programmaatje en voila!!! Zo makkelijk ging het!”

De éne keer voor weinig bitcoins, de andere keer voor veel kun je via een contactpersoon waarbij je eerst vertrouwen moet winnen vele geïnfecteerde computers ‘kopen’ en daar mee doen wat je wil! Dat gaat van toegang tot bestanden en social media naar het openen van de webcam en niemand had het in de gaten! Je kon gewoon zien dat er op de geïnfecteerde computer een goede virusscanner was geïnstalleerd en soms zelfs twee! De enige oplossingen die er zijn is om je computer altijd up-to-date te houden maar ook de software die (legaal) op je computer is geïnstalleerd. Af te raden is om software, computergames enzovoorts illegaal te downloaden, want in veel gevallen zit daar juist de toegang om via een virus of ingebouwde malware toegang te kunnen krijgen tot je computer en dus ook je persoonlijke gegevens. Natuurlijk kost het wat als je het allemaal moet kopen maar voor je eigen veiligheid is het absoluut het beste! Ga voor de gein maar eens een virusscan doen over je illegaal gedownloade bestanden, en je zult zien dat de crack of elders binnen het bestand vaak malware of virussen bevat! Zelf gebruik ik alles legaal, en er is absoluut géén ruimte voor illegaal gedownloade ‘troep’ op mijn PC, laptop etc.

“Natuurlijk kost het wat als je het allemaal moet kopen maar voor je eigen veiligheid is het absoluut het beste!”

Natuurlijk is het aantrekkelijk om als je ‘de wel bekende’ bronnen hebt om software, muziek en films en overige bestanden lekker binnen te trekken. Nieuwsgroepen, peer-to-peer netwerken, natuurlijk ken ik ze ook! Maar wist je dat je identiteit van jezelf maar ook van mensen om je heen op het spel staat?! Bij deze ben je dus gewaarschuwd 😉 Het gaat niet alleen om oom agent, want hier in Nederland wordt veel momenteel nog gedoogd. Ookal zou je maandelijks vele terabytes aan data illegaal downloaden, de kans is zeer klein dat je wordt gepakt… Bij aanschaf van software of games, muziek en films moet je dus niet alleen denken aan het ‘netjes spekken’ van de auteur maar ook je eigen veiligheid op het internet. De vijand slaapt nooit en als jij er alles aan doet om ellende te voorkomen dan hoef je jezelf toch ook niets kwalijk te nemen? Uiteraard is het raadzaam om geregeld je wachtwoorden te veranderen en nee… ‘welkom123’ is niet voldoende! Draait je computer nog op Windows 7 of een verouderde Macintosh? Stop ermee en overweeg een upgrade! Je lokale computerzaak weet hoe je op de meest verantwoorde manier kunt overstappen op een nieuw besturingssysteem. De updates voor bijvoorbeeld Windows 7 worden al een tijdje niet meer aangeboden…

“Welkom123 is niet voldoende!

Update ook je telefoon, tablet en eigenlijk gewoon alles wat met het internet verbonden is. Het is soms irritant dat je een halfuur moet wachten, maar alles voor veiligheid, toch?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *