Lente, nieuw leven!

Beste lezer, het is weer lente! En wat is het heerlijk om elk jaar weer na de winter de vogeltjes te horen fluiten en de lammetjes rond te zien lopen die pas zijn geboren. We vieren elk jaar Pasen, en dit betekent dat we de opstanding van Jezus uit de dood vieren. We staan stil en rouwen om de dood, in geval van goede vrijdag, wat voor Pasen valt rouwen we om het sterven van Jezus aan het kruis. Een paar dagen later staat hij op en heeft hij de dood overwonnen en is hij een nieuw leven in getreden. Wij vieren Pasen met paaseieren en de paastak die in de kamer staat. Als je er eens goed naar kijkt dan zie je in de meeste gevallen een dode tak of dode takken waar we eieren aanhangen. Natuurlijk is dit allemaal kunst, maar als je er écht over nadenkt dan zie je aan de ene kant iets dat dood is en aan de andere kant iets dat weer gaat leven. Iets dat is uitgestorven heeft geen kleur meer, en iets dat leeft of begint met leven krijgt kleur…

“Natuurlijk is dit allemaal kunst, maar als je er écht over nadenkt dan zie je aan de ene kant iets dat dood is en aan de andere kant iets dat weer gaat leven”

Bekijk het eens in het menselijk leven, we hebben allemaal onze momenten dat ons leven zwart-wit-grijs is en alles maar niet wil lukken of we niet meer ergens om kunnen lachen… We kunnen dan nergens meer van genieten en voor je het weet word je depressief. De wereld om je heen is zwart-wit-grijs en de toekomst lijkt uitzichtloos. Je wil alleen nog maar huilen en in het ergste geval slapen, dus het lijkt alsof je middenin de winter leeft. ‘s Winters zijn er geen bladeren in de bomen, geen bloemen en ziet alles er uitgestorven uit. De bomen zijn net skeletten en eigenlijk is het natuurgebied alleen maar mooi als het heeft gesneeuwd. Als je rondloopt lijkt het spookachtig (zonder sneeuw) en ben je misschien gauw uitgekeken. De natuur is koud en kil en alles lijkt te zijn uitgestorven. In werkelijkheid slapen natuurlijk bijna alle dieren en weten we gelukkig dat elk jaar de groei weer terugkomt. Zo is dat ook in het leven. Het is even duister en soms kom je in de mist terecht dat je het (even) niet meer ziet zitten.

“De natuur is koud en kil en alles lijkt te zijn uitgestorven. In werkelijkheid slapen natuurlijk bijna alle dieren en weten we gelukkig dat elk jaar de groei weer terugkomt”

Het lichtpuntje is altijd dichtbij, want geen enkel leven is geboren om levenslang ongelukkig te zijn! Je moet het alleen wel zien en positief gestemd blijven. Hoe moeilijk dit soms ook is! Blijf niet alleen in je kot zitten maar trek erop uit en maak van je leven wat je ervan kunt maken! Goed, nu lijk ik een psycholoog, en de rest van de goede preek zou ik ook aan deze hulpverleners over moeten laten. Ik dacht aan dit artikel toen ik bij mij thuis de paastak bekeek die achter op mijn eettafel staat en ineens bedacht: “Dit is een afbeelding van de dood maar door de gekleurde eitjes begint het weer te leven”. En daar staat goede vrijdag en Pasen ook voor! Jezus is een goed voorbeeld van dit gebeuren en zélfs bij levenden lijkt het soms alsof ze dood zijn terwijl ze leven! Dit kan door depressie, overspannenheid, burn-out of andere gebeurtenissen die een mensenleven behoorlijk kunnen raken! Vooral nu is het belangrijk dat we naar elkaar blijven omkijken, juist in een wereld waarin het lijkt dat niets meer mogelijk lijkt te zijn door de Corona-maatregelen. Communiceren is nog nooit zó belangrijk(er) geworden……

“Nu lijk ik een psycholoog, en de rest van de goede preek zou ik ook aan deze hulpverleners over moeten laten”

De lente is weer begonnen en gelukkig begint alles weer te groeien, bloeien en het kale van de natuur is in no-time weer levend! Alles wordt weer groen en kleurrijk en hoor eens de vogeltjes die vroeg in de ochtend al in koor voor ons zingen… Dat maakt je toch vrolijk?! Je bent bijzonder zoals je bent en je mag er op deze wereld zijn! Je hebt het recht om vrolijk te zijn en na teleurstelling ook weer afscheid te mogen nemen van pijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *