1 jaar… De wereld ligt stil!

Maart 2020, precies één jaar geleden… Nederland ging landelijk gebukt onder het Coronavirus. Ook wel Covid-19 genoemd. De eerste lockdown werd een feit! Met de ‘intelligente lockdown’ kondigde de overheid aan dat we zoveel mogelijk binnen moesten blijven en dat ook vanaf dat moment het werd aangeraden om zoveel mogelijk thuis te werken. Buiten Nederland gingen veel landen volledig op slot! Niemand mocht meer naar buiten of van hun eigen terrein af en alleen boodschappen, apotheek en drogist waren toegestaan. Vanaf dat moment begon de wereld te veranderen! Met z ‘n allen zagen we het aankomen dat Corona dichterbij kwam en uiteindelijk ook ons vreselijk zou treffen. Dat ook hier in Nederland iedereen binnen zou komen te zitten mét vrijheid om te wandelen en boodschappen te doen hebben we in het begin van het jaar 2020 nog niet écht zien aankomen. We hebben immers weleens vaker een virus gehad met grote gevolgen zoals Mond en klauwzeer, BSE (gekke koeienziekte), Ebola en Sars, maar ernstige maatregelen bleven uit…

Voor het eerst in ons leven werden we steeds meer afgesloten van de samenleving. Steeds meer gelegenheden gingen dicht en zelfs kerken moesten eraan geloven. Zij stopten met kerkdiensten in ‘realtime’ en binnen een paar weken werd livestreamen de nieuwe standaard van communicatie met mensen, clubs, werk en nog heel veel dingen meer. Je ‘thuisplek’ werd tevens je werkplek en voor velen een soort gevangenis omdat men het grootste deel van de dag, de week, de maand en achteraf het jaar 2020 daar leefde. Het normale leven zoals we vóór 2020 kenden veranderde drastisch! Niets was meer normaal en in het écht met elkaar communiceren werd steeds moeilijker omdat steeds meer dichtging voor lange tijd! Niet meer uitgaan, niet meer naar het zwembad, niet meer naar een evenement, niet meer uit eten of op het terras, niet meer dansen, niet meer naar de film, niet meer naar de kermis, niet meer naar de kerk, niet meer sociaal zijn maar om je heen kijken hoe de mens leed en nog steeds lijdt aan de sociale pijn!

Naast de eerste lockdown kwam de ziekte ook dichterbij en steeds meer mensen kwamen op de intensive care en helaas zijn er velen overleden. Je hoorde de verhalen komen over ernstig zieken en mensen die het geluk hebben dat ze er wel vanaf kwamen… Met na de tijd nog veel klachten! Vermoeidheid, geen reuk en smaak, en enkelen die zelfs weer moesten leren lopen… De gekste dingen hoor je voorbij komen en de angst begon op te komen! “Als ik het krijg ben ik écht de sjaak!’ en zo gingen we in het hele jaar 2020 verder met tóch nog een lichtpuntje van korte duur! Het leek er even op dat de eerste golf afslankte en nadat we er bijna waren dat het virus weg was werden steeds meer maatregelen versoepeld. Het openbare leven begon weer op gang te komen in de zomer en wat was het een verademing dat je weer je normale leven kon oppakken op evenementen na en nog wat kleine maatregelen. We konden naar buiten genieten van de zomer, de horeca was weer open en onze sportschool en muziekvereniging kon weer starten en de draad oppakken. Het leek even alsof we het hadden overwonnen!

Helaas, maar dan ook écht helaas begonnen na de vakantie de besmettingen weer op te lopen en een tweede golf leek zich te openbaren over de wereld. Daar waar de wereld weer begon op te fleuren voelden we het gevaar alweer… We zeiden al tegen elkaar “als het zo doorgaat zitten we binnenkort weer binnen!” en helaas werd dit eind vorig jaar weer werkelijkheid. De persconferenties volgden weer keer na keer en steeds meer ging dicht. Te beginnen met onder andere de horeca. Zij moesten hun deuren in de herfst van 2020 weer sluiten! Terug bij af… De besmettingen bleven stijgen, het openbare leven bleef dalen… We mochten weer minder, steeds minder! Totdat in December onze premier Mark Rutte ‘s avonds het hele Nederlandse volk toesprak op TV, radio en het internet. Met de kerstboom buiten en in de kamer en mijn net erbij gekochte huisjes voor mijn kerstdorp bekeek ik de uitzending van onze minister president in zijn torentje… Dit was menens, dit was foute boel, dit betekende opnieuw een lockdown en nog één die heftiger was dan ervoor! Alle niet essentiële winkels moesten dicht!

Dus geen bouwmarkten, geen kerstmarkt, geen electrazaak, geen tuinwinkel en geen meubelboulevard… “Nederland gaat op slot” is wat Rutte zei en tot op heden geldt dit nog steeds… Sinds begin deze maand zijn er wat versoepelingen zodat je op afspraak mag winkelen maar hoelang gaat dit nog door? De besmettingen lopen opnieuw op en zo is de wereld stil! 2021 lijkt een jaar als 2020 te worden en misschien nog wel erger… Wat moet er terecht komen van alles?! Hoe gaat het na de inentingen? Dat is onze enige hoop lijkt het wel… 2021 wordt een jaar van inenten en 2022 lijkt een jaar te worden van herstel! Repareren wat door Covid-19 is kapotgegaan en dan proberen om alles weer als vanouds te krijgen. De één zegt ‘het oude normaal komt nooit meer’ en de ander zegt ‘het komt weer terug’ en dat laatste ga ik ook voor… Ikzelf die ook Corona heeft gehad en nog steeds herstellende is! Wij zijn mensen die ‘gemaakt zijn’ om te communiceren, en dan heb ik het niet over alleen communiceren met schermen voor onze neus maar in het écht! We hebben die échte communicatie nodig om alles weer op te bouwen. We moeten blijven vertrouwen op toekomst! Keep praying 🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *