De week zonder vlees…

Beste lezer, je hebt het vast gehoord gehoord in het nieuws of op andere programma ‘s op radio en TV. Misschien heb je er op internet heel wat over gelezen, maar gisteren is ‘de nationale week zonder vlees’ ingegaan. Veel mensen zijn in Nederland de laatste jaren al veel bezig met vegetarisch eten want de één vind het erg voor de dieren, de ander denkt aan het milieu, dus de toekomst van de planeet waar we op leven. Het scheelt 101 liter water als je één week geen vlees op je bordje bereidt, want denk alleen eens aan de irrigatie voor productie van veevoer, veehouderij en de productie van het vlees dat je koopt. Qua kilometers scheelt het 79 kilometer aan brandstofverbruik en dat beetje slijtage aan je auto of vrachtwagen. Per persoon kan er in één week ongeveer 770 gram minder vlees worden geconsumeerd als je het zou kunnen volhouden om één week zonder vlees te leven. Maar zijn er alternatieven? Jazeker zijn die er! Goede alternatieven zijn vegetarische maaltijden, en als je het internet gaat afzoeken dan kom je voldoende lekkere vegetarische maaltijden en recepten tegen. Tegenwoordig is de TV ook een half kookboek rond het begin van de avond, dus ik zou zeggen: zappen maar en je hebt een kookcursusje zó gevonden!

“Per persoon kan er in één week ongeveer 770 gram minder vlees worden geconsumeerd als je het zou kunnen volhouden om één week zonder vlees te leven”

Voor de gezondheid is het beter voor hart en vaten en overgewicht omdat je minder slechte dierlijke vetten binnenkrijgt. Je kunt deze dierlijke vetten vervangen door veel plantaardige vetten. Bijvoorbeeld in noten of olie. De eiwitten haal je onder andere uit kaas, bonen, noten en peulvruchten. Vegetarische maaltijden kunnen best lekker zijn, zelf heb ik ze ook weleens geprobeerd toen een enkeling me eens probeerde over te halen. Ik ben altijd opgegroeid met elke avond vlees en ook vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen kwam er altijd vlees bijop het bord! Ik dacht eerst ‘een avond geen vlees gegeten is een avond niet geleefd’ en ik moet je zeggen dat ik er een beetje op ben teruggekomen, want er zijn écht prima alternatieven. Wat ik al schreef met bijvoorbeeld vegetarisch vlees of een maaltijd met in plaats van vlees vis of een rijke invulling met kaas. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke wokgroente bereiden en daarbij warm je een (volkoren) wrap op in de oven of als je een grote eter bent een pizzabodem en die vul je met kaas, mozerella, tomatenpuree en wat groente / ingrediënten die je normaal ook op een pizza doet. Een andere optie is paprika of ananas op de pizza of wrap. Smullen maar!

“Ik dacht eerst ‘een avond geen vlees is een avond niet gegeten’ en ik moet je zeggen dat ik er een beetje op ben teruggekomen, want er zijn écht prima alternatieven”

Zelf zou ik geen hele week zonder vlees leven, daar ben ik heel eerlijk in, maar als je erover nadenkt dan spaar je het milieu en inderdaad ook de dieren. Ik ben van jongs af aan met vlees opgegroeid en laat ik het zeggen: Eén avond in de week geen vlees is prima! Vanavond heb ik als avondeten vier Kaiser broodjes in de oven gedaan en na de tijd er kaas en ei op gedaan! Heerlijk volle maaltijd zonder vlees! Nu moet ik zeggen dat ik ook niet zoveel zin en puf heb gehad om te koken. Helaas ben ik nog steeds herstellende na mijn ziekzijn door Corona. Ik werk weer, maar daar is ook écht alles mee gezegd! Ik probeer een dagritme aan te houden maar het valt na Corona vies tegen 😢 Daarom is het handig om wat afbakbroodjes, kaas en eieren altijd op voorraad te hebben voor het geval dat. 😊 Trouwens kaas is sowieso wat ik bijna altijd op brood heb als ik thuis lunch of ‘s morgens ontbijt. Voordat ik het vergeet… Ik eet al jaren bijna geen varkensvlees meer. Hier krijg ik zoals vele andere mensen last van en bij mij uit zich dat in hoofdpijn en zweten alsof het op 9 maart 2021 dertig graden of warmer is.

“Zelf zou ik geen hele week zonder vlees leven, daar ben ik heel eerlijk in, maar als je erover nadenkt dan spaar je het milieu en inderdaad ook de dieren”

Alleen bij de BBQ kan ik het niet laten om een worstje te eten, dat is eigenlijk de enige uitzondering die ik maak bij varkensvlees. Af en toe ook shoarma, maar dat doe ik één keer in de drie maanden ofzo 😉 Wil je alle details van een gezonder eetritme weten? Neem dan contact op met een diëtist.

“Ik ben van jongs af aan met vlees opgegroeid en laat ik het zeggen: Eén avond in de week geen vlees is prima!”

2 reacties

 • Rosalyn

  Ik vind het top dat dit initiatief in het leven geroepen is. Inmiddels eet ik heel regelmatig vis of vegetarisch, om ook minder vlees te eten. Terwijl ik ook opgevoed ben met elke avond een stukje vlees. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Vegetarische maaltijden bevallen me niet, ik eet liever gewoon wat meer groenten. Net zo makkelijk en voordelig ook 🙂

  • admin

   Hallo Rosalyn,

   Dankje voor je reactie. Het is belangrijk om er meer bij stil te staan. Als we met z ‘n allen wat meer naar het milieu omkijken bijvoorbeeld dan kunnen we de aarde al aardig redden!

   Groetjes Bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *