Bye Bye analoog!

Dit jaar gaat het dan gebeuren, of moet ik zeggen dat het al is gebeurd? Er wordt na een lange tijd afscheid genomen van analoge radio via de kabel terwijl analoge TV al sinds een paar jaar wordt afgeschakeld. Kun je je het nog herinneren? Vroeger toen we analoog TV keken met een antenne of via de kabel? Sinds 2006 is het al niet meer mogelijk om analoog via de antenne dus via de ether TV te kijken en sinds een paar jaar wordt ook gefaseerd analoge TV via de kabel uitgeschakeld. Nu komt daar ook analoge radio bij. Je favoriete zender zal dus binnenkort als ruis klinken en dan moet er dus naar een alternatief worden gezocht om je zender weer te kunnen ontvangen. Tenzij je favoriete zender nog via de ether op FM is te beluisteren! Wil je een buitenantenne installeren of ga je dan nu eindelijk die vaak kleine uitgave doen voor digitale TV en radio?

“Je favoriete zender zal dus binnenkort als ruis klinken”

Digitale TV heb je al voor een paar euro meer en met een kastje die je bij je TV krijgt kun je dan al naar een basispakket kijken. Het enige wat je moet doen is je provider bellen en vragen welke actie je moet ondernemen en welke mogelijkheden er met jouw TV zijn. Je kunt er ook voor kiezen om via internet TV te gaan kijken of via de ether. Een artikel over TV via internet kun je in dit artikel vinden. Zelfs met de meeste oude TV ‘s kun je gebruik maken van digitale TV en is de switch ook zó gemaakt… Voor radio kan dat wat ingewikkelder zijn. Als je via je receiver radio luistert en binnenkort dus geen signaal meer via analoog hebt dan kun je kijken of je een vrij HDMI slot achter je receiver hebt. Je kunt dan overwegen om een Chromecast te nemen en via het internet naar de radio te luisteren. Zelf doe ik dit al jaren en het geluid is van CD kwaliteit want het is digitaal. Als je een goede app installeert kun je via je telefoon of laptop de Chromecast aansturen en vaak staan zelfs de lokale radiozenders van je woonplaats ertussen.

“Zelf doe ik dit al jaren en het geluid is van CD kwaliteit want het is digitaal”

Digitale radio biedt een ruisvrij geluid en je hebt zo ‘n beetje alle radiozenders in het binnen en buitenland tot je beschikking. Dus luister je als je aan de grens woont weleens naar die Duitse of Belgische? Geen probleem! Via de Chromecast kun je in digitale geluidskwaliteit naar de radio luisteren en deze kost je eenmalig rond de vijftig euro. Je sluit de Chromecast aan op je Wifi netwerk, dus deze werkt geheel draadloos. Een andere optie is DAB+. Hiermee luister je digitaal naar de radio via de ether maar heb je minder zenders dan via het internet. DAB+ kan niet met elke radio, maar als je gaat zoeken op internet dan zijn er wel oplossingen te vinden waarmee je je huidige radio of receiver kunt upgraden met DAB+. Analoog is verleden tijd, digitaal is het heden en de toekomst! Daar waar je vroeger weleens met je antenne zat te draaien en te stoeien om de ruis weg te krijgen, zoals vroeger bij ons in de Achterhoek om bijvoorbeeld radio 538 te kunnen ontvangen. We woonden dichtbij de grens en door de Duitse zenders was het erg moeilijk om sommige Nederlandse zenders storingsvrij te kunnen ontvangen. Radio 538 zat op 101.2 FM, ja, zo lang is het al geleden en een Duitse zender, namelijk WDR4 op 101,3 FM en het was een kunst om de antenne zo te richten om die ‘Duitser’ weg te kunnen drukken… Want, als je zestien bent wil je toch geen Duitse schlager op je stereo?!

“Analoog is verleden tijd, digitaal is het heden en de toekomst!”

Gelukkig is het millimeterwerk voor je antenne niet meer nodig, want digitaal via de ether biedt genoeg mogelijkheden! Tenzij je ergens heel veraf woont in een buitengebied waar geen ontvangst mogelijk is… Dan zeg ik ‘langleve het internet’ 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *