Het soapverhaal

Het is avond en de TV gaat bij vele Nederlanders weer in de soap-stand… Knopje vier wordt ingedrukt en vervolgens gaat het geluid een stukje harder. Al decennia kijken we hoe de families die in de soap actief zijn hun leven ruïneert, verbetert of van de goede de slechte kant opgaat. Vrijgezelle Pietje die vrijgezelle Linda leert kennen en meteen worden ze verliefd op elkaar. Er is een groot familiefeest en via vriendengroepen zijn Linda ‘s en Pietje ‘s ogen sinds dien nooit meer van elkaar afgegaan! Er volgt een leuk gesprek en ruim twee uur later als er al wat drank en lekkers te eten achter de kiezen is gegaan komt de polonaise. De ‘stille’ kant van de families staat aan de kant toe te kijken hoe iedereen zich op de dansvloer volgens hun voor schut zet en de actieve mensen genieten op de dansvloer van de muziek en de gezelligheid met elkaar. Pietje neemt Linda mee de dansvloer op en de ‘stille familie’ spreekt al schande dat Linda met die ‘normale’ Pietje meegaat.

Ze zien de bui al hangen… Even later lopen Pietje en Linda na hun gesprek en polonaisedans samen naar de kelder en daar volgt even later de eerste kus. Ze kunnen zich beiden niet meer inhouden en even later wordt er stevig gevreeën bovenop een wasmachine die daar staat… Wat het nieuwe stel niet in de gaten heeft is dat de WC ‘s ook in dezelfde kelder zijn en de deur ervan voor hun deur zit. De vader van Linda en tevens advocaat pakt per ongeluk de verkeerde deur en daar ziet hij zijn dochter vrijend met Pietje… Hij zegt niets maar hij onthoudt wat hij heeft gezien en eenmaal thuis krijgt Linda stevig op haar kop. “Hoe heb je dat kunnen doen” en vervolgens verbiedt Linda ‘s vader om Pietje te zien. In de soap loopt het ook vaak zo af dat Linda in dit geval zwanger wordt van Pietje en dus is na één keer een onvoorzichtig moment de ellende écht losgebarsten. Pietje en Linda worden al jong ouders en dat ziet vooral ‘vader de advocaat’ niet zitten. Er gaat een tijdje overheen en de relatie tussen Pietje en Linda gaat voorbij… Pietje heeft geen zin om voor papa te spelen en Linda staat er alleen voor.

De soap gaat natuurlijk verder en een aantal afleveringen verder gaat advocaat, ofwel de vader van Linda op zoek naar Pietje en eenmaal gevonden slaat hij hem tot moes… Hij dwingt alimentatie te betalen en kostte wat kost zal hij voor dat kind zorgen! Ondertussen is er een grote crimineel in het stadje gekomen die alle ‘soapgezinnen’ terroriseert en Pietje en Linda worden ook de dupe. Crimineel Gert breekt stiekem in huis terwijl Pietje, Linda en baby Yvonne liggen te slapen en dan opeens is baby Yvonne verdwenen… Er ligt een briefje op de keukentafel. Lekkere koffie hebben jullie maar betaal even één miljoen euro om baby Yvonne terug te krijgen en als ze binnen een week niet betalen zal hij de baby vermoorden… Politie en alles komt erbij en een aantal afleveringen worden besteed aan ‘waar kan de baby worden vastgehouden’ en ‘loopt het allemaal goed af?’. Gelukkig, twee weken later bestormt de politie het huis van crimineel Gert en de baby wordt weer teruggegeven aan Pietje en Linda. Ondanks alle ellende zijn ze weer herenigd en het duurt niet lang of Pietje en Linda zijn zelf ook weer samen!

De gehele zaak wordt tot op de bodem uitgezocht en wat blijkt… De vader van Linda blijkt een duistere samenwerking te hebben gehad met crimineel Gert. Dus op een avond staat de politie aan de deur en zij vermelden dat de vader mee moet naar het bureau en daar zal worden vastgehouden. Paniek en onbegrip en een aantal afleveringen verder wordt ook de vader van Linda in de cel gestopt voor een paar maanden. Een tijd later komt vader Herman vrij en dan ziet hij dat de baby van Linda en Pietje al veel groter is geworden. Herenigd is het gezin plus de ouders van Linda en natuurlijk loopt het vlak voor kerst allemaal eind goed al goed af! Natuurlijk is een soap geen soap als de cliffhanger ontbreekt… Een tijd later komt Gert vrij, de crimineel die de baby heeft ontvoerd en al gauw wordt met man en macht geprobeerd om hem weer vast te krijgen. Dan op een dag komt er een bericht dat Gert is vermoord en tot op heden is nog geen enkel spoor bekend. Totdat Pietje op de allerlaatste aflevering van het seizoen, dus tijdens de cliffhanger met een geweer, gericht op het gehele gezin komt binnenlopen… Hoe het afloopt? Over drie maanden begint het nieuwe seizoen van de soap…

Dit is een snel getekend beeld van een gemiddelde soap. Trouwen, vreemdgaan, scheiden en als het nog even kan een moord erachteraan en wie is de moordenaar? Dat blijkt dan de meest nette en sociale persoon in de serie te zijn. Nee, vroeger heb ik soapseries gekeken, maar ik ben er vanaf gestapt en gelukkig al jaren! Het leedvermaak op toneel had ik geen behoefte meer aan en die tijd kan ik ook nuttiger benutten, toch?! De langdradige soap waarbij je na verschillende afleveringen nog geen meter verder bent gekomen maar juist wel door de spanning die ze creëren blijven de mensen kijken. Iedereen wil weten wie de moordenaar is of hoe het afloopt met een huwelijk! Vaak duren de soaps een half uurtje, maar vergeet niet dat er ook nog tien minuten reclame inzitten… Dus eigenlijk zijn het maar twintig minuten van spanning en zogenaamde sensatie… Nee, voor mij geen soapserie meer! Ik houd het wel bij… tsjah… wat eigenlijk om acht uur ‘s avonds op TV? Toch maar het journaal of een documentaire of gewoon een boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *