Voordelig, voordeliger, voordeligst!

Beste lezer, het is alweer twaalf dagen 2021 en misschien is één van je goede voornemens wel om te gaan bezuinigen of gewoon ‘voordeliger’ te leven. In dit artikel ga ik het met je hebben over hoe je dit kunt doen! Om te beginnen, zet eens al je inkomsten en uitgaven bij elkaar en ga eens kijken naar je abonnementen en leveranciers zoals energie. Pak desnoods de telefoon om te informeren wat jij gaat betalen voor stroom en gas bij een andere leverancier maar informeer ook of je van je contract af kunt, want dit is wel heel belangrijk! Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld je telecomprovider of je mobiele telecomprovider! Het kan in sommige gevallen een behoorlijk stuk schelen als je switcht van energieleverancier. Verder is het ook raadzaam om in de gaten te houden of je goedkoper kunt bellen, internetten en TV kijken, waarvan vooral dat laatste steeds duurder is geworden! Je betaalt namelijk steeds meer voor ‘dingen waar je toch niet naar kijkt’…

“Om te beginnen, zet eens al je inkomsten en uitgaven bij elkaar en ga eens kijken naar je abonnementen en leveranciers”

TV kijken we bijna allemaal en veel mensen betalen veel geld om programma ‘s te kunnen ontvangen. We hebben in Nederland de mogelijkheid om TV te kijken via de kabel, schotel, glasvezel, de ouderwetse ADSL lijn of de ether. Voor momenteel zo ‘n acht euro per maand kun je al het goedkoopste TV abonnement krijgen dat je via het internet kunt gebruiken, en dit is volledig legaal! Leg eens je TV abonnement onder de loep en kijk eens waar je graag naar kijkt. Is dit bijvoorbeeld alleen maar de landelijke TV en een paar commerciële zenders? Dan kun je flink besparen door te kiezen voor een TV abonnement via de ether of via internet. Veel mensen betalen te veel, zij hebben bijvoorbeeld via de wel bekende kabel maatschappij een uitgebreid zenderpakket en zappen maar door omdat het aanbod ‘gewoon niets is’… Dán moet je iets overwegen! Per extra TV pakket betaal je al snel tussen de drie en vijftien euro meer en dat elke maand! Een andere mogelijkheid is om je TV abonnement op te zeggen. Je gebruikt dan alleen het internet en misschien je vaste telefoonlijn maar de TV decoder gaat de deur uit!

“Per extra TV pakket betaal je al snel tussen de drie en vijftien euro meer en dat elke maand!”

De TV decoder eruit, maar hoe dan? Dat vraag je je misschien af want dan heb je toch helemaal geen TV ontvangst meer? De programma ‘s van de Nederlandse Publieke Omroep en de commerciëlen zijn zover ik weer allemaal te bekijken via het internet. Met een beetje reclame kijk je de programma ‘s wanneer jij dat wilt! Natuurlijk is het even wennen in het begin, want je kijkt niet meer live, maar tegenwoordig is wel te merken dat het TV kijken drastisch verandert! Veel TV programma ‘s zijn alleen nog maar via de wel bekende streamingdiensten te bekijken. Tegenwoordig kun je de apps van de betreffende TV zenders of streamingdiensten op je Smart TV installeren en meteen gebruiken en datzelfde geldt ook voor de streamingdiensten. Eén kastje minder in je TV meubel en je bespaart een hoop geld! Het kan wel tot vijfentwintig euro of meer schelen als je je TV abonnement volledig de deur uit doet en online gaat kijken. Heb je geen Smart TV? Geen nood! Je kunt bijvoorbeeld een streaming apparaatje kopen en die heb je al vanaf veertig euro. Sluit het apparaatje aan via HDMI op je TV en kijken maar!

“Heb je geen Smart TV? Geen nood! Je kunt bijvoorbeeld een streaming apparaatje kopen en die heb je al vanaf veertig euro”

Op je internetverbinding kun je ook bezuinigen, want weet jij hoeveel je downloadsnelheid is? Woon je alleen of met meerdere mensen? Stel, je woont alleen of samen en je hebt een internetabonnement en je snelheid is 100 Mbit/ seconde of meer… Er zijn geen kinderen en je kijkt een serie of film online. Je kunt absoluut besparen door je internetsnelheid te verlagen naar bijvoorbeeld 50 Mbit per seconde. Dit scheel toch ook weer een paar euro! Voor de online streamingdiensten kun je met minimaal 20 Mbit/ seconde al goed gebruik maken van de diensten! Lees hiervoor goed de documentatie van de streamingdiensten die je gebruikt. Heb je een vaste telefoon maar doe je er eigenlijk bijna niets mee? Wat let je om deze ook de deur uit te doen! Tegenwoordig bellen we steeds meer via bijvoorbeeld WhatsApp, Skype of Facebook Messenger en dat is momenteel gratis! Wél moet de persoon waarmee je belt dezelfde app hebben als jij… In veel gevallen heeft bijna iedereen wel één van de net genoemde diensten / apps. Gebruik je Smartphone als je vaste communicatie-apparaat en haal eruit wat erin zit!

“Tegenwoordig bellen we steeds meer via bijvoorbeeld WhatsApp, Skype of Facebook Messenger en dat is momenteel gratis!”

We hebben de communicatie, vermaak, media en energievormen onder de loep genomen, maar besparen kun je ook op je boodschappen. Ga ja altijd naar de dure supermarkten? Probeer eens naar een goedkope(re) supermarkt te gaan. Veel producten zijn bijna even goed of zijn gewoon goed zoals het dure en je betaalt een stuk minder bij de kassa! Wat maakt de kwaliteit van de verpakking uit? Het gaat om het product wat erin zit! Zo kun je een paar euro per keer besparen als je boodschappen doet. Tel het eens uit over een hele maand, dan bespaar je misschien wel zo ‘n twintig euro of meer! We gaan de verzekeringen onder de loep nemen want hoe ben je verzekerd en waar? Kerst en oud en nieuw zijn net voorbij, dus meestal kun je niet meer van zorgverzekering switchen. Als dit jaar afloopt kun je eens informeren naar een goedkopere zorgverzekering, en misschien kun je deze wel bij een andere verzekeringsmaatschappij afsluiten waar je al verzekerd bent voor bijvoorbeeld je inboedelverzekering. Als je bij een verzekeringsmaatschappij meerdere verzekeringen afsluit kun je vaak kortingen krijgen, maar let wel goed op als je een zorgverzekering afsluit of datgene wel wordt gedekt wat je nodig hebt en of de voorwaarden hetzelfde zijn. Is bijvoorbeeld je huisarts, tandarts of je ziekenhuis ook bij die zorgverzekeraar aangesloten?

“Wat maakt de kwaliteit van de verpakking uit? Het gaat om het product wat erin zit!”

Misschien kun je via je werkgever een collectieve zorgverzekering afsluiten. Informeer eens naar de mogelijkheden bij je werkgever en de betreffende verzekeringsmaatschappij. Veel werkgevers hebben nog andere ‘voordelen’ voor hun werknemers, bijvoorbeeld korting op een abonnement voor de sportschool of een lidmaatschap op Office 365 waar je als werknemer gratis gebruik van mag maken. Zo kan je werkgever je korting geven op abonnementen of verzekeringen. Het is dus nooit verkeerd om eens te informeren bij je werkgever! Voordeliger of zuiniger leven betekent niet alleen switchen, maar ook dingen soms niet aanzetten als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld de TV. Je energieverbruik wordt hoger als jouw TV aanstaat terwijl jij een tijdschrift zit te lezen of de was staat te doen. Het is een veel voorkomend beeld in de thuissfeer, maar waarom zou je TV aan moeten staan terwijl er niemand kijkt? Ditzelfde geldt ook voor de computer, in veel huishoudens staat deze aan terwijl hij niet wordt gebruikt en dat is zonde voor je energierekening en uiteindelijk ook de levensduur! Dus, als je niet thuis bent scheelt het al een paar tientjes op je jaarrekening als je de TV, computer en alle andere apparaten die uit kunnen gewoon uitzet!

“Het is een veel voorkomend beeld in de thuissfeer, maar waarom zou je TV aan moeten staan terwijl er niemand kijkt?”

Minder lang douchen, ookal is het nu in de winter oh zo lekker om af te stomen! Het scheelt aanmerkelijk als je korter onder de douche staat en wat dacht je van de verwarming? Deze kan in principe lager als je gaat slapen of weg gaat van huis. Vooral als je een thermostaat hebt die je kunt programmeren dan vergeet je ook niet om hem lager te zetten. Als laatste nemen we de auto onder de loep. Want misschien gebruik je deze wel voor ieder wissewasje. Even boodschappen doen met de auto, een brief posten of naar een vriend die een straat verderop woont… Het is zo lekker om de auto snel te pakken maar je gaat dit ook merken aan je  brandstofverbruik. Pak wat vaker de fiets, want het is niet alleen voordeliger voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid! Trouwens, gezondheid is ook een ding waar je voordeel in kunt creëren. Dingen doen om een gezonder leven te hebben… Daar gaan we het een volgende keer over hebben 😉 Tot zover dit artikel over voordeliger leven met geld en een beetje met je gezondheid…… Ik hoop dat je er wat positiefs uit kunt halen.

“Het is zo lekker om de auto snel te pakken maar je gaat dit ook merken aan je  brandstofverbruik. Pak wat vaker de fiets”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *