Social Media, wat doet het met ons?!

Beste lezer, al jaren zitten we op Social Media zoals Facebook, Twitter en Instagram. Overal waar we zijn achtervolgen deze Social media ons. Als je iets leuks ziet fotografeer je het en plaats je het, heb je iets leuks beleeft dan plaats je het of als er iets te klagen is dan plaats je het ook. Heb je groot nieuws zoals gezinsuitbreiding wat is het dan leuk om foto ‘s te plaatsen van het figuurtje in je buik wat zich een baby aan het vormen is en natuurlijk als de baby net geboren is dan wil je het met al je vrienden delen! Maar zijn we ons bewust van de gevaren? Het misbruik van andere mensen die met je gegevens aan de haal gaan of een nog groter gevaar namelijk Social Media verslaving… Het zit in velen hun leven verwikkeld, want een dag zonder Facebook is een dag niet geleefd en ik moet je bekennen dat ik zelf ook meerdere keren op mijn telefoon of vaste computer kijk wat er gaande is op Facebook. Wat hebben mijn vrienden te vertellen en wat hebben ‘anderen’ te vertellen? Is het boeiend of leg ik de telefoon weer weg als er verder geen nieuws is? Dat gaat elke dag op vele momenten herhaaldelijk door…

“Het zit in velen hun leven verwikkeld, want een dag zonder Facebook is een dag niet geleefd”

Er zijn mensen die het uiteindelijk helemaal beu zijn… Ze verwijderen hun Social Media account en willen rust in hun hoofd. Na vele jaren van een soort opgejaagdheid begint hun hart langzamer te kloppen en verdwijnt de drang om een paar keer per dag te kijken of ze nog nieuwe likes hebben of nieuwe reacties. Gisteravond heb ik zelf foto ‘s van mijn kerstboom met dorp op Facebook geplaatst en natuurlijk ben ik benieuwd naar de vele likes en reacties. Momenteel staat de ‘like-teller’ op twaalf en zijn er drie reacties geplaatst met complimenten. Erg leuk natuurlijk en ik hoop dat nog veel mensen zullen reageren en liken… Wat is eigenlijk mijn max aantal reacties op Facebook ooit geweest vraag ik me af… Volgens mij rond de zeventig om me te feliciteren met mijn verjaardag. Wauw! Zeventig reacties en daarna is alles weer normaal… Natuurlijk vind ik de reacties erg leuk en doe ikzelf ook mijn best om mensen te Feliciteren op Facebook want ik kijk toch elke dag meerdere keren op Facebook via mijn tijdlijn.

“Wauw! Zeventig reacties en daarna is alles weer normaal…”

Ofwel, het gaat allemaal om aandacht! Je wil wat te vertellen hebben, zoals de meeste mensen, en Social Media is daar een perfect middel voor. Of je het nu persoonlijk doet of voor je bedrijf of stichting. Aandacht versturen en ontvangen naar elkaar, of je nu vreemd bent of bekend. Er gaan nieuwe wegen voor sommige mensen open, want wat dacht je van vloggers en bloggers? Influencers die via Social Media of hun eigen website producten promoten en daarmee geld verdienen. Het is een ideale oplossing om vooral in deze moeilijke tijd toch een extraatje te verdienen! Vroeger was je afhankelijk van kranten, radio en televisie en moest je er vaak een behoorlijk bedrag voor neerleggen om jezelf bekend te maken, nu kan het gratis via Social Media of bijvoorbeeld via je eigen website. Misschien gaat er voor jou ook wel een nieuwe wereld open! Wat is er leuker dan te video-editen, foto ‘s te editen en vervolgens artikelen te schrijven of video ‘s op te nemen met je eigen visitekaartje.

“Misschien gaat er voor jou ook wel een nieuwe wereld open!”

Wat doet Social Media eigenlijk met de samenleving? Je kunt je voorstellen dat we met z ‘n allen meer de aandacht bij de schermen hebben, en dit is ook zo. Bijna iedereen heeft zijn of haar telefoon in de hand als je bijvoorbeeld door de stad loopt en de focus ligt grotendeels op het scherm wat er gebeurt. Waar blijft dat praatje en het omkijken naar elkaar? Het is zó belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken en ‘gewoon’ een praatje te maken, ookal gaat het over koetjes en kalfjes. Zelf denk ik dat het goed is om op momenten de schermen aan de kant te leggen en er gewoon niet naar te kijken! Als je er niet bent, dan ben je er niet en als het belangrijk is dan kan men je toch bellen? Lichamelijk vinden onze ogen het ook niet prettig, ookal heb je de scherminstellingen erop aangepast. Tóch is je lichaam en geest niet gemaakt om alleen maar met schermen bezig te zijn! Dus, schermpje weg, samenzijn welkom!

“Schermpje weg, samenzijn welkom!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *