Elk jaar is het weer spannend…

Elk jaar is het weer spannend, want met hoeveel cent of hoeveel euro per maand gaan de vaste lasten volgend jaar omhoog? Vooral verzekeringen zijn elk jaar weer in de stijgende lijn en wij als consument, als ‘netjes betalende’ mensen accepteren het maar want wat moet je anders? Je bent verplicht om een zorgverzekering te hebben die al met zo ‘n tien euro per maand omhoog gaat terwijl het eigen risico gelijk blijft. Zo zou ik ook op Prinsjesdag kunnen ‘beloven’ dat het eigen risico gelijk blijft… Hoe dan ook, de verzekeringen worden wéér duurder en wij accepteren het allemaal maar weer… Bekijk die paar euro of een paar cent eens over een periode van tien jaar, daar word je niet gelukkig van! Wat betaal je over tien jaar voor je zorg of begrafenisverzekering? Waar stopt de stijging een keer? Wanneer blijven de verzekeringen gelijk? Waarschijnlijk gaan we dat niet meer meemaken…

“Bekijk die paar euro of een paar cent eens over een periode van tien jaar”

Het zijn misschien wel de grootste graaiers! Halen wat er te halen valt ongeacht het inkomen van de mensen. Of is dat allemaal niet waar? Wordt de zorg echt duurder en wordt er toch netjes omgegaan met bijvoorbeeld medicijnen en zorg? Medicijnen moeten allemaal al zo goedkoop mogelijk wat bij mensen zorgen opwekt. Opeens krijgen ze een ander merk dat volgens de zorgverzekeraar en apotheker goedkoper is en daar zal de consument geen klachten van krijgen… Toch is het in de praktijd anders! Veel mensen ervaren tóch weer klachten met het andere medicijnmerk en enkelen komen weer bij de huisarts of zelfs in het ziekenhuis terecht. Tóch wordt de zorgpremie elk jaar duurder… Mensen worden boos, mensen worden woedend en sommigen gaan switchen van bijvoorbeeld zorgverzekeraar. Want, als je in deze maand de televisie aanzet dan word je toch al bekogeld met welke zorgverzekeraar de goedkoopste is.

“Mensen worden boos, mensen worden woedend en sommigen gaan switchen”

Onder de kerstboom lezen we de nieuwe polissen en dan begint het gevoeter… Wéér duurder, wéér wat minder te besteden in de maand! Maar wat krijg je ervoor terug, eigenlijk helemaal niets toch?! Als je écht wat hebt, dan kost het je flink geld! Bijvoorbeeld als je naar een psycholoog moet of therapie nodig hebt voor je hernia… Het eigen risico maak je meteen op en er worden maar een zeer beperkt aantal consulten vergoed… En dat voor zo ‘n tien euro meer aan zorgpremie in de maand! Oke, mijn kritisch schrijven komt nu weer even boven water, maar als je alleen maar happy stuff schrijft dan creëer je toch ook een niet realistische kijk op het leven? Het leven is nu eenmaal niet alleen maar mooi, er komen nu eenmaal minder mooie dingen in je leven voor! Wel vind ik het een zorgelijke situatie wat er gebeurt en natuurlijk gebeurt dit niet alleen bij zorgverzekeraars. Het is een kraan die maar blijft doorlopen… een zogenoemde premiekraan! Of moet er een oproep komen om gezonder te gaan leven?

“Het is een kraan die maar blijft doorlopen… een zogenoemde premiekraan!”

Gezonder eten, meer sporten, minder in de auto en meer op de fiets… Natuurlijk spaar je daarmee hartinfarcten en andere ziekten die worden veroorzaakt door overgewicht. Misschien een idee voor zorgverzekeraars, maar ook de overheid om mensen nóg meer te bevorderen om op de fiets naar het werk te gaan of meer te gaan sporten. Overgewicht is een probleem dat steeds groter wordt en vooral nu in deze Corona-tijd waarin we met z ‘n allen meer binnen leven is het aantrekkelijk om die zak chips of dat plak met chocola te pakken en het heerlijk op te peuzelen! Of ik nu een zak chips van tachtig cent koop of een wrap van groente en kruidenboter wil beleggen met een zalm van bijna vijf euro… Dat is nogal een verschil! Helaas kan niet iedereen het zich veroorloven om in de zomer een kilo kersen te kopen van bijna acht euro! Waar gaat het naartoe! Een kilo gezond fruit voor bijna ácht euro! Helaas moeten we ons ook realiseren dat de economie op uitsterven is…

“Helaas kan niet iedereen het zich veroorloven om in de zomer een kilo kersen te kopen van bijna acht euro!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *