Wanneer mag ik losgaan met kerst?

Beste lezer, een momenteel veel besproken gesprek bij deze periode van het jaar, namelijk: ‘wanneer mag ik losgaan met kerst?’. Sinterklaas is nog niet geweest maar toch zijn er elk jaar al veel mensen die vroegtijdig beginnen met het versieren van hun huis. Binnen en buiten wordt alles ‘into christmas’ omgebouwd en zo wordt tegenwoordig de Sint verwelkomd tussen de kerstlichtjes en andere kerstversiering. Maar wanneer mag het dan officieel? Zelf hanteer ik altijd eerste advent. Dat is de vierde zondag voor aanvang van het kerstfeest. Vergeet niet dat je er dan nog zo ‘n zes weken tegenaan mag kijken en zelf vind ik de kerstversiering erg leuk en gezellig, maar uiteindelijk verlang ik na oud en nieuw weer naar mijn normale huiskamersfeer en mag buiten ook alles weer afgebroken worden en richting zolder. Een eventuele richtlijn om weer ‘back to normal’ te gaan zou driekoningen kunnen zijn en dat is op woensdag 6 januari.

“Zo wordt tegenwoordig de Sint verwelkomd tussen de kerstlichtjes en andere kerstversiering”

Veel mensen zeggen ook de kerstboom pas na Sinterklaas op te zetten, en misschien is dat ook wel respectvol naar de goed heilig man. Zelf begin ik rond advent met de kerstversiering zoals de lichtjes en gaat de kerstboom met het dorp eronder na Sinterklaas van de zolder! Wij vieren namelijk nog wel Sinterklaas en het is een beetje raar om de cadeaus en lekkernij van de Sint te ontvangen terwijl de kerstboom er al staat… Daarbij komt dat de zogenoemde kerstversiering zoals al die lampjes aan de schutting of aan de muur tegenwoordig de hele winter door wordt gebruikt. Dus helemaal schande is het niet! Wel zou 2020 een goede reden te zijn om al wat eerder te beginnen met het versieren, want wát een jaar was het!!! Corona heeft ons allemaal binnen doen blijven en nu met de gedeeltelijke lockdown waarbij we veel aan huis aangewezen zijn willen we toch de gezelligheid meer om ons heen?

“Met de gedeeltelijke lockdown waarbij we veel aan huis aangewezen zijn willen we toch de gezelligheid meer om ons heen?”

Daarom heb ik besloten om begin van deze week de buitenversiering al op de hangen en te bevestigen. Normaal gebeurt dit rond eerste advent zoals eerder geschreven, maar ach… Corona maakt alles al zo depri! Binnen begin ik binnenkort ook, maar de kerstboom blijft nog even in de doos totdat de Sint weer naar zijn thuisland Spanje is. Het valt me sowieso op dat voor Nederlandse begrippen dit jaar al op veel plekken kerstverlichting hangt, want samen houden we niet alleen Corona onder controle maar ook gezelligheid! Dit jaar is al anders, dus waarom doen we niet met z ‘n allen mee om het ondanks de moeilijke periode van Corona op deze manier gezellig te maken?! Dus, officieel is een ‘veilige’ datum om te hanteren voor de kerstboom eerste advent, dus de vierde zondag voor kerst of 6 December, de dag na sinterklaas… Maar als je al iets eerder wat dingetjes ophangt dan is het geen schande!

“Officieel is een ‘veilige’ datum om te hanteren voor de kerstboom eerste advent, dus de vierde zondag voor kerst of 6 December, de dag na sinterklaas…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *