De échte winter…

Het vriest buiten, zo hard dat de winterjas aan moet en de dikkere broek, de handschoenen en muts erbij aan moet… De temperatuur is zo ‘n -5 in de ochtend en het kind trekt met zijn slee erop uit. Overal wit van het gevallen pak sneeuw en alles ijzig door de strenge nachtvorst. Een echte winter kun je zeggen! Met net het eten achter de kiezen belt het kind aan bij zijn vriendjes en vriendinnetjes en een moment later als het groepje bij elkaar is haasten, nouja glijden ze zich met spoed naar de ijsbaan waar geschaatst wordt en de meest gezellige sneeuwballengevechten worden gehouden. Geen ongetogen woord, geen irritatie, alleen maar gezelligheid en lol. Lachen gieren brullen en af en toe een flinke uitglijder waarbij men elkaar weer op de been helpt… De kinderen sluiten zich bij het sneeuwballengevecht aan en de dag duurt nog even voort…

“Geen ongetogen woord, geen irritatie, alleen maar gezelligheid en lol”

De middag breekt aan en enkele vaders en moeders roepen om te zeggen dat de chocolademelk klaar is en het middageten. Omdat de kids het zo naar hun zin hebben brengen enkele ouders een heerlijk broodje knakworst naar de grote speelplek! En denk maar niet dat er alleen maar kinderen zijn, want ook volwassenen genieten met of zonder kinderen op schaats of in de sneeuw… De vrije tijd van een ieder staat positief even op zijn kop, want wat is de wereld toch prachtig als ie is ingesneeuwd… Dit zou nog een prachtig beeld kunnen zijn in 1990, waarbij we nog échte winters hadden en een grote kans op een witte kerst. Waar zijn deze gezellige en romantische winters gebleven? Opwarming van de aarde? Dat verhaal kan aardig kloppen, wij met al onze uitlaatgassen! Het wordt alsmaar warmer en warmer en sneeuw wordt in ons eigen landje alleen maar zeldzamer…

“Opwarming van de aarde? Dat verhaal kan aardig kloppen”

Een witte kerst, hoelang is dat geleden? Voor zover ik weet hebben we in 2010 de laatste gehad, dus dat is tien jaar geleden! Heerlijk, net zoals in de film romantisch deze tijd samen doorbrengen… We hopen er elk jaar stiekem op, maar eigenlijk weten we dat het niet meer gaat gebeuren, tenzij een hele speciale depressie de wind anders doet waaien en koude lucht vanuit het noorden of oosten richting ons land blaast en hier weer échte winter gaat brengen! Net zoals toen, in 1990 waarbij de schaatsbaan weer eens kan worden gebruikt nadat ie zo mooi weer was opgeknapt en de slee weer eens opgezocht kan worden… Even weer nét als vroeger lekker ouderwets op schaats, of allemaal als kinderen sneeuwballen gooien en prachtige foto ‘s maken van het ondergesneeuwde landschap. En wat zou het mooi zijn als dit tijdens de kerstdagen zou gebeuren… Al onze lichtjes en andere buitenversiering ondergesneeuwd, dus een witte boom met lichtjes!

“Even weer nét als vroeger lekker ouderwets op schaats”

Een droom te mooi om waar te zijn, dat is wat het steeds meer wordt. Iets wat alleen straks nog maar in ons geheugen staat als vroeger. De winterdepressie in plaats van sneeuwpret, en de herfst die gewoon nog even drie maanden langer in ons landje is… Wel erg jammer, maar de herinnering blijft! Nét zoals die elfstedentocht…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *