Internationale ‘caps lock’ dag!

Beste lezer, vandaag is het dan zover… Het is internationale ‘caps lock’ dag! In het jaar 2000 lanceerde programmeur Derek Arnold deze speciale dag omdat mensen tevaak met de grote letters zouden typen. De ‘caps lock’ toets op bijvoorbeeld je computer of laptop is bedacht voor mensen die moeite hebben om de ‘shift’ toets te gebruiken… Zoals we allemaal weten moet je deze shift toets vasthouden om een zin of naam met een hoofdletter te beginnen, maar voor de mensen met een handicap of beperking onder ons kan dit soms erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Daarom kun je caps lock simpel indrukken om hoofdletters te typen en vervolgens dezelfde caps lock weer indrukken om weer normale blokletters in je tekst te krijgen.

“Zoals we allemaal weten moet je deze shift toets vasthouden om een zin of naam met een hoofdletter te beginnen, maar voor de mensen met een handicap of beperking onder ons kan dit soms erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn”

Caps lock kun je gebruiken om heerlijk mee op los te SCHREEUWEN! Ik gebruik het voorbeeld even om je te laten zien dat het als je het leest echt als SCHREEUWEN OVERKOMT. Eén ding scheelt, je stem blijft het zelfde als je digitaal schreeuwt maar mensen waarderen het niet als je het doet, bijvoorbeeld op Social media. Het kan erg handig zijn als je als ouder boos bent op je zoon of dochter en je EVEN HÉÉL DUIDELIJK WILT LATEN MERKEN DAT HIJ / ZIJ NU THUIS MOET KOMEN OM TE ETEN! Vaak zeggen naast het caps lock geschreeuw uitroeptekens ook al wel genoeg! Dit oogt wat minder ernstig maar wel duidelijk! Want als je dit leest dan ben je het toch met me eens dat ik met mijn uitroeptekens minder schreeuw maar wel duidelijk naar je ben!!! 😉 🙂

“Je stem blijft het zelfde als je digitaal schreeuwt maar mensen waarderen het niet als je het doet”

Goed, genoeg duidelijkheid! Ik moet je bekennen dat ik de caps lock toets bijna niet gebruik. Als blogger / schrijver sowiezo al niet omdat het zoals boven beschreven erg onbeleefd overkomt om dit te doen. Waarom zou ik trouwens gaan SCHREEUWEN op mijn blog of in mijn gedichten en columns? De caps lock toets staat ook bekend om een bekende vergissing of grap, want als je je inlogscherm van je computer of laptop hebt kun je caps lock per ongeluk of voor de grap bij iemand aanzetten. Op het moment dat iemand een wachtwoord invult om in te loggen mislukt dat omdat caps lock niet wordt geaccepteerd om hetzelfde wachtwoord in te voeren. Wist je trouwens dat 28 Juni ook in het teken staat van caps lock?

“Waarom zou ik trouwens gaan SCHREEUWEN op mijn blog of in mijn gedichten en columns?”

Voor een BELANGRIJKE MEDEDELING is er een uitzondering. Vooral in deze tijden van Corona kom je de hoofdletters tegen met de melding dat er speciale regels zijn of dat iets niet door kan gaan. Uiteraard wordt dit niet boos bedoeld naar de klant of lezer. Het is de meest duidelijke manier om iets duidelijk te maken. Een BELANGRIJKE MEDEDELING kan natuurlijk ook in lettergrootte vergroot worden, maar dat kost vaak wel veel ruimte. Met internationale caps lock dag zit ik alweer door dit artikel heen, waarbij heel luchtig wordt beschreven hoe het tot stand kwam en wat er irritant of juist heel duidelijk aan is! Dus, MET DE CAPS LOCK AAN OP MIJN TOETSENBORD WENS IK IEDEREEN EEN FIJNE VOORTZETTING VAN DE DAG en een prettige nacht toe 😉

“Voor een BELANGRIJKE MEDEDELING is er een uitzondering”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *