Herfst, depressietijd!

Beste lezer, het is weer herfst, een mooie periode van het jaar maar het bekende spreekwoord ‘de bladeren vallen van de boom’ komt weer naar voren. Voor veel mensen betekent dit dat ze weer in een depressie komen en dat zal dit jaar extra zwaar vallen vanwege de nieuwe Coronamaatregelen. Want, wat gaan onze ‘voorbeelden van Den Haag’ dinsdag weer zeggen als er een persconferentie komt? Avondklok? Misschien de horeca en theaters weer helemaal dicht? Of zal het allemaal nog wel meevallen? Het zijn vragen waar iedereen mee rondloopt en hen serieus bezighoudt. Want wat als we nergens meer naartoe kunnen en niemand meer kunnen uitnodigen? Wat als in deze tijd hetzelfde gaat gebeuren als in Maart dit jaar?

“de bladeren vallen van de boom’ komt weer naar voren”

De depressie, kun je het een ziekte noemen? Ik denk het wel! Elke dag dat je wakker wordt is een dag teveel met veel tegenzin! Je vindt er niets meer aan en zelfs de douche kan teveel voor je zijn als je in een flinke depressie zit. Je vindt je vrienden niet meer belangrijk en datzelfde geldt voor je familie. Jij bent depressief, jij bent diegene die afstand houdt van alles en iedereen… Het liefst lig je in bed! Bij het kortste eindje of het kleinste ding ben je al moe en wil je weer terug naar bed om te slapen en piekeren, want dát is waar je als depressief zijnde erg goed in bent! Zie dit niet als een beschuldigende boodschap trouwens… Helaas is het het kwade wat ons probeert te teisteren en kapot te maken. Iedereen kan met een depressie te maken krijgen…

“Jij bent depressief, jij bent diegene die afstand houdt van alles en iedereen…”

Te laat op je afspraken of op je werk komen, je huishouding niet meer doen, want het maakt je allemaal geen biet meer uit, dat is wat de depressie-vijand allemaal doet! Of je nu je baan op het spel zet of al je spullen in huis stuk gaan, bij een zware depressie kan het maar zo het geval zijn dat je het allemaal niet meer ziet… Je wereld wordt klein, tot uiteindelijk je slaapkamer of een zelfmoordpoging! Hard gezegd, maar dit is allemaal de waarheid… Daarom is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken! Als iemand signalen afgeeft, bijvoorbeeld het zelf vertelt of je merkt iets, doe er wat mee maar laat nooit iemand hier mee zitten! Een depressie is vaak een oorzaak van een probleem in iemand ‘s leven maar soms kan het ook andere oorzaken hebben, wát het ook is, praat erover met de persoon en ga samen kijken naar hulp! Iemand die flink in een depressie zit komt hier nooit alleen uit, het wordt alleen maar erger!

“Een depressie is vaak een oorzaak van een probleem in iemand ‘s leven”

Sommigen hebben het in zich om je te confronteren ‘met je zielige gedrag’, maar dat is naar mijn mening niet de manier om iemand te helpen of anders gezegd ‘te laten weten dat hij of zij lastig is’, want wat denk je wat een depressie met je eigenwaarde doet? Wat denk je dat iemand gaat doen of kan gaan doen in een depressieve bui? Iemand heeft liefde nodig, en daarbij is afleiding ook erg belangrijk! Ga samen die wandeling maken en ga samen wat leuks doen, ookal is het alleen even bij je thuis een praatje maken of naar de bioscoop. Laat de ander weten dat je er voor hem of haar wilt zijn, want dat verlicht al een stuk van de pijn… Een depressie is niet zomaar iets kleins, het kan behoorlijk groot worden en helaas sterven er jaarlijks toch veel mensen aan door zelfdoding. Praat over je depressie, praat erover met iemand die je goed vertrouwt en ga hulp zoeken! Het is geen schande, het is een verlichting!

“Laat de ander weten dat je er voor hem of haar wilt zijn, want dat verlicht al een stuk van de pijn…”

Ik praat hier met eigen ervaring over, ik weet hoe het voelt en ik weet dat praten een enorme verlossing heeft gegeven. Zelf was ik jarenlang een binnenvetter, maar uiteindelijk kwam het er toch uit! En ik zal je zeggen, het werkte echt verlossend en toen ging het balletje rollen! Antidepressiva, ik denk dat het één van de meest uitgeschreven medicijnen is in de mensheid, maar het aanpakken van het zaadje is belangrijker dan het probleem op te lossen met pilletjes! Tijdelijk denk ik dat het in de meeste gevallen nodig is, maar uiteindelijk moet je toch door de molen om jezelf te genezen door middel van hulp en vooral praten! Dus, zorg goed voor jezelf en voor elkaar! Samen krijgen we Corona, maar ook depressie onder controle!

“Ik praat hier met eigen ervaring over, ik weet hoe het voelt en ik weet dat praten een enorme verlossing heeft gegeven”

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *