De minibieb, een opmars?

Beste lezer, vanavond zat ik op de fiets en er viel me wat op… Namelijk de mini-bibliotheek. Een kleine bieb, maar dan bij particulieren in de voortuin of bijvoorbeeld aan de zijkant van het huis en vaak kom je ze tegen in een opgeknapt oud kastje of huisvormige kast en grotere vogelhuisjes. Een erg leuk initiatief en wat ik me afvraag, zal misschien door Corona een nieuwe rage aan het opkomen zijn? Het was me laatst al opgevallen dat er steeds meer van deze mini bibliotheken bijkomen, zelfs al in eigen woonplaats. Op deze manier vormen we met z ‘n allen een groei in het aantal lezers en sociale contacten. In 2009 begon Tod Bol in Hudson (VS) zelf met de bouw van een klein houten kastje en zette daar wat boeken in. De mini-bibliotheek was een feit! Na het overlijden van zijn moeder, die lerares was en hield van lezen is hij hiermee, ook ter nagedachtenis van zijn moeder mee begonnen.

“Het was me laatst al opgevallen dat er steeds meer van deze mini bibliotheken bijkomen”

Vaak kun je gratis je boeken bijplaatsen en ruilen. Er gelden wel wat kleine regels en als een ieder zich daaraan houdt creëert de eigenaar van deze mini-bibliotheek een leuke hobby voor zichzelf en misschien wel een leuke klandizie op vrijwillige basis. Zelf brengt me dit op een briljant idee! Moet je een échte klusser zijn om er één te kunnen bouwen of beheren? Nee, op internet staan handleidingen om een eigen mini-bieb te bouwen en als je Youtube erbij pakt en intypt ‘building a little free library’ dan krijg je, wel in het Engels, een filmpje hoe je je eigen biebje kunt bouwen. Heb je een boek gekocht in de boekwinkel en heb je hem uit? Dan kun je overwegen om deze achter te laten, te schenken aan een mini-bieb in je buurt of je gaat gewoon je eigen bieb bouwen of opknappen. Vaak kun je bij de kringloop of via Marktplaats al wel leuke accessoires voor je mini-bieb vinden, denk bijvoorbeeld aan zoals net beschreven een oud vogelhuis of een mooie kast. Bij de kringloop en via internet heb je vaak voor weinig geld al zoiets ‘op de kop getikt’.

“Moet je een échte klusser zijn om er één te kunnen bouwen of beheren? Nee, op internet staan handleidingen om een eigen mini-bieb te bouwen”

De mini-bibliotheek is naast particulieren ook te vinden bij bijvoorbeeld sommige scholen, kinderopvang, gemeentehuizen of andere belangrijke plekken in en buiten dorpen en steden. Het is al leuk qua aankleding, de één doet er meer moeite voor om aantrekkelijk te zijn dan de ander. De één heeft een oud konijnenhok gebruikt en het omgebouwd tot mini-bieb en de ander heeft een oude wat kleinere dressoirkast omgebouwd, opgeknapt en met wat onderdelen uitgebreid zodat het leuk en opvallend is. Dus je kunt je eigen creativiteit kwijt in het realiseren van je bieb en dan heb je nog wat boeken nodig die mensen willen lezen. Misschien wel je eigen boek? Of een soort concept wat je als boek wil uitbrengen? De mini-bieb, sommige ook wel wordt genoemd ‘Little Free Library’ is ook een ideale uitkomst voor mensen die financieel niet veel te besteden hebben. Je hebt geen pasje nodig en vaak is de ruil van boeken en het lezen ervan gratis. Geen lidmaatschap dus!

“Je hebt geen pasje nodig en vaak is de ruil van boeken en het lezen ervan gratis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *