Een dag…

11-9-2001, een dag om nooit meer te vergeten… Het was zonnig, iedereen deed gewoon zijn ding en het leek een dag vol vreugde te worden omdat het zonnetje boven de mensen scheen. Zelf zat ik thuis huiswerk te maken, want ik was zeventien en ging nog naar school… Opeens ging de TV over op een live nieuwsuitzending, ik weet nog goed dat RTL 4 opstond op de achtergrond. Opeens de brandende toren, met de vraag ‘wát is daar in vredesnaam gebeurd?’ Zo ‘n gigantische toren met zo ‘n gigantische brand! Was het een ongeluk of misschien toch een terroristische aanslag? De speculatie bleef rondgaan totdat de hele wereld, wérkelijk de hele wereld dezelfde beelden keek waarbij een tijd later het tweede vliegtuig de tweede toren invloog en explodeerde…

“Opeens de brandende toren, met de vraag ‘wát is daar in vredesnaam gebeurd?”

Toen was het zeker! Het ging om terrorisme en tot op de dag van vandaag zou de wereld altijd een grotere duistere schaduw achter zich hebben… Terrorisme, het werd een veel besproken woord en de berichten kwamen binnen dat ook het Pentagon was getroffen door een aanslag. Een vierde vliegtuig stortte neer bij Shanksville. 11 September 2001 ging de geschiedenis in als een dag waarbij zo ‘n drieduizend mensen door terrorisme om het leven kwamen. De wereld stortte emotioneel in en éven stond het leven stil! Waar je ook was, we waren allemaal dichtbij de TV of de radio want we wilden de rest van de dag en avond weten wie het deed en waarom? Ook leefden al onze harten mee met Amerika! Al gauw was Al-Qaida de naam die de hele wereld overging als dader… Toen begon een jarenlange oorlog, een decennia lange oorlog!

“De wereld stortte emotioneel in en éven stond het leven stil!”

Terrorisme, haat en dwang om voor een Allah te kiezen of welke God dan ook… Hoe Christelijk of hoe Islam je ook bent, het is nooit goed om op deze manier geloof te zaaien! Een God, of voor anderen een Allah is een vaderfiguur, een schepper en een genezer, maar intentie om te moorden op een gruwelijke wijze dat is geen opdracht, nooit een opdracht van een liefhebbende God! (of Allah) Het is een opdracht van een stel bezeten beesten! Geloof, misschien hierdoor bij veel mensen het grootste probleem… Het extreme, het gestoorde, het andere verkeerde beeld van het geloof. In naam van Allah, drieduizend doden en wij de terroristen hebben onze punten, zoals sommigen suggereren, de 72 maagden weer binnen! Ik zeg er maar één ding op… Wát een trieste gedachte! Een hersenspoeling eerste klas…

“Het extreme, het gestoorde, het andere verkeerde beeld van het geloof”

11 September 2020, negentien jaar later, nog steeds een dag om in ons hart stil te staan bij deze vreselijke 11 September in 2001. Zoveel onschuldige mensen die de dood in werden gejaagd, zoveel onschuldigen die de dood tegemoet zagen komen omdat ze geen kant opkonden in het World Trade Center… Hoe groot moet hun angst zijn geweest? Groot genoeg om uit ellende maar te springen… Zoveel onschuld maar ook zoveel haat! Een klein, ziek deel van de wereld juicht, het grootste gezonde deel van dezelfde wereld rouwde en was verdrietig! Verdriet ging over in boosheid, boosheid ging over in wraak! Wraak ging over in een oorlog die nog steeds voortleeft… 11 September, een datum die nu, volgend jaar, over vijf jaar maar ook over vijftig jaar (als ik dat van de lieve heer krijg) in mijn ziel terugblikt op een pikzwarte en droevige dag in 2001……

“Zoveel onschuld maar ook zoveel haat! Een klein, ziek deel van de wereld juicht, het grootste gezonde deel van dezelfde wereld rouwde en was verdrietig!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *