Wereld alfabetiseringsdag

Beste lezer, officieel was het gisteren wereldalfabetiseringsdag en daarnaast staat deze hele week in het teken van lezen, rekenen en schrijven. Wist je dat zo ‘n 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met datgene dat voor de rest van de Nederlanders zó vanzelf sprekend lijkt te zijn? Gewoon even een berichtje naar iemand sturen, bijvoorbeeld naar je collega of je vrienden om een afspraak te maken voor een gezellig avondje uit. Maar wat als je nu de taal en het rekenen niet goed kunt beheersen? Misschien zelfs wel helemaal niet? Hoe kun je je anno 2020 uiten nu we met z ‘n allen zo gehecht zijn aan bijvoorbeeld Social media maar ook communicatiemiddelen zoals WhatsApp. Kun je er steeds op blijven gokken dat je genoeg contant geld bij je hebt omdat je het niet kunt tellen? Hoe zal het worden bij de kassa?

“Gewoon even een berichtje naar iemand sturen, bijvoorbeeld naar je collega of je vrienden om een afspraak te maken voor een gezellig avondje uit”

Jezelf uiten, verbaal is dat met je mond en daarbij gebaar je dat soms met je handen. Enthousiasme of niet, blijdschap of verdriet, we kunnen het bijna allemaal in een briefje vertellen of via de smartphone of computer. Wat is het leuk om dingen op Facebook te posten en dan de likes? Misschien wel honderd likes en de reacties eronder… Dan kom je bij een reactie waar je niet uit komt. Je leest het nogeens maar je snapt het niet… Met veel typefouten en totaal verkeerde zinsopbouw gok je er maar op de persoon die dit heeft geplaatst dat inderdaad bedoelt. Wat ga je doen? Antwoord je gewoon maar wat of vraag je wat hij of zij bedoelt door een belletje te doen? Stel je het leven eens voor van iemand die niet kan schrijven, niet kan rekenen of niet kan lezen. Wat valt er dan allemaal af…

“Antwoord je gewoon maar wat of vraag je wat hij of zij bedoelt door een belletje te doen?”

Zo vanzelf sprekend, jezelf presenteren voor een nieuwe baan, of een presentatie maken voor je werk en je collega ‘s je prachtige PowerPoint laten zien, maar stel dat je maar iets in elkaar moet flansen terwijl je de taal niet goed beheerst. Je toch met veel moeite snel iets in elkaar moet zetten met jouw taalfouten en verkeerde zinsopbouw… Of gaat het sowieso niet lukken? Een e-mail sturen, je weet waar het icoontje zit op je bureaublad maar dan moet je een bericht opstellen… Met behulp van de spellingscontrole van de tekstverwerker kom je misschien een eindje op weg, maar dan blijft de cursor knipperen… Je komt er niet uit! Daarom vind ik het een fantastisch idee dat ook deze mensen onder de aandacht komen. Want uiten doe je niet alleen met je mond of je handen, je doet het ook met schrift of achter je computer of telefoon!

“Met behulp van de spellingscontrole van de tekstverwerker kom je misschien een eindje op weg, maar dan blijft de cursor knipperen…”

Zonder schrijven geen brief of boodschap, zonder rekenen geen overzicht van bijvoorbeeld financiën, zonder lezen geen boek of informatie… Op de website ‘lezenenschrijven.nl‘ vind je informatie over dit veel voorkomend probleem onder mensen. Deze website is opgericht door de Stichting Lezen en Schrijven en bevat oplossingen. Je kunt, mocht je er zelf mee te maken hebben of iemand om je heen ook contact met de stichting opnemen. Zij helpen je dan verder! Schaamte is nergens voor nodig, ontwikkeling in taal en lezen wel! Want, wie wil zichzelf nu niet goed en duidelijk laten zien in het écht en op papier of scherm? Wie zou net zoals ik zijn of haar verhaal of ervaring eens met een ander willen delen? Rekeningen kunnen betalen en lezen hoe deze is opgebouwd? Zelf heb ik een kijkje genomen op de website van de stichting Lezen en schrijven en vind deze overzichtelijk en rijk aan informatie. Genoeg mogelijkheden om hulp te zoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *