25 jaar Windows 95, een nieuw begin!

Beste lezer, dit keer schotel ik je een wat luchtiger artikel voor, eentje die vijfentwintig jaar geleden voor een grote verandering zorgde op computergebied! Vandaag is het vijfentwintig jaar geleden dat Windows 95 uitkwam. Voor diegenen die niet weten wat Windows 95 is, wees niet bang, ik zal het je vertellen. Windows is het besturingssysteem dat op je computer of laptop is geïnstalleerd, want zonder besturingssysteem kun je niet met een computer / laptop werken. Een hele bekende concurrent van Windows is Macintosh van Apple, dus de meeste computers en laptops werken met Windows of met Macintosh. Ik werk van begin af aan al met Windows, en in het begin werkte ik ook nog met DOS, wat ook van uitgever als Windows, Microsoft was. Heerlijk met al die commando ‘s voor de kenners!

“Ik werk van begin af aan al met Windows, en in het begin werkte ik ook nog met DOS”

Voor Windows 95 was er Windows 3.11 en daar vanaf kun je nog verder terugtellen tot en met Windows 1.0. De hele oude Windows versies lijken nu grafisch en inhoudelijk gezien allemaal niet meer boeiend, maar toen in de tijd dat het werd geïntroduceerd waren we enkel MS-DOS gewend. We werkten met allemaal commando ‘s en vanaf Windows krijgen we een andere werkomgeving om onze computer. Namelijk een grafische werkomgeving waarin we met de muis dingen kunnen aanklikken en veel simpeler programma ‘s of spellen kunnen openen. Vanaf Windows 95 begon er ineens heel veel aan de werkomgeving van je computer te veranderen. Het bureaublad werd realistischer, en het startmenu werd geïntroduceerd. Via het startmenu kun je tot op de dag van vandaag nog alle geïnstalleerde programma ‘s en spellen vinden. Een ander belangrijk punt was het Internet. Door Windows 95 is dit gebruiksvriendelijker gemaakt.

“Vanaf Windows 95 begon er ineens heel veel aan de werkomgeving van je computer te veranderen”

Windows 95 was het begin van een nieuwe manier van ‘computeren’ en de hele wereld wende al snel aan het startmenu. Internet werd al snel ontdekt nadat het inbelmodem was aangesloten of geïnstalleerd in de computer en het wereld wijde web werd verkend. Windows 95, het krachtige opstart geluid en bij het afsluiten klonken twee tonen van ‘taadaa’ en het scherm werd zwart met de melding ‘u kunt nu de computer uitzetten’. Een verandering die voor particulieren en bedrijven groot was en de tijd veranderde naar waar ie nu is gekomen. Ik zou niet zonder het startmenu en het bureaublad met snelkoppelingen kunnen. Dat was ook de reden dat ik Windows 8 een aantal jaren geleden weer had verwijderd… Ik kon er niet aan wennen! Opeens een computer zonder startmenu maar met tegels, en waar was mijn rustige bureaublad met mijn eigen snelkoppelingen? Ik ervaarde het als een beperking in mijn computervrijheid.

“Ik zou niet zonder het startmenu en het bureaublad met snelkoppelingen kunnen”

Met Windows 95 begonnen ook vele computergames aan een grote uitbreiding van mogelijkheden. Het besturingssysteem bracht een krachtigere bron om games nog realistischer te maken en spelervaringen werden sterker en mooier als ooit tevoren! Natuurlijk werd ook een versie van de tekstverwerker Word aangepast voor Windows 95 waardoor deze ook overzichtelijker werd en prettiger om te werken. En tenslotte… een heel belangrijk ding! Het eenvoudiger aansluiten van nieuwe hardware of randapparatuur op de computer. Nouja, men zei plug en play. maar soms was je maar druk bezig met het installeren van de zogenoemde stuurprogramma ‘s en drivers om de randapparatuur en hardware aan de praat te krijgen. De cd-rom en diskette ‘s lagen op een stapel en de ene na de andere moest bij een schone Windows installatie worden ingevoerd om weer goed met je computer te kunnen werken… Want wie wilde nu nog met 256 kleuren en zonder geluid werken?

“Het besturingssysteem bracht een krachtigere bron om games nog realistischer te maken en spelervaringen werden sterker en mooier als ooit tevoren!”

Windows 95, terecht dat sommigen zeggen ‘een nieuwe start’ en er is behoorlijk aan de weg getimmerd. Terecht mag Windows 95 als een goede herinnering en een souvenir worden gezien, want het snelle en simpele en vooral stabiele Windows 10 waar de meeste mensen nu mee werken heeft alles te danken aan Windows 95, daar waar het allemaal makkelijker begon! Waren er ook nadelen met Windows 95? Jazeker, het blauwe scherm, ook wel ‘Blue screen of death’ genoemd met de melding ‘Fatale uitzondering 0E’ en dan nog een heleboel erachter dat verscheen als er even iets verkeerd ging met het inladen van sommige dingen. Waar kwam het vandaan? Tjah… meestal gewoon instabiliteit die de gebruiker zonder enig vermoeden veroorzaakte of een hardwareconflict. Gelukkig is dat nu anders. Het blauwe scherm bestaat nog steeds, maar dan met een verdrietig kijkend smilie en als die verschijnt dan is er ook écht iets goed mis! Dus, al met al, Windows 95 was in zijn tijd krachtig maar soms ook wat slordig… Bij deze: Hartelijk Gefeliciteerd met je 25e verjaardag! Waar is de taart?

“Waren er ook nadelen met Windows 95? Jazeker, het blauwe scherm, ook wel ‘Blue screen of death’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *