Mijn Windows en ik!

Beste lezer, hoe kan het gebeuren, een vraagstelling om de backup van je computer in te stellen nadat je schijf op crashen staat… Mij is het overkomen en ik zal je zeggen, het lijkt wel alsof het zo is gepland! Toen ik de computer opstartte wou ik even foto ‘s bekijken en opeens reageerde mijn tweede interne harde schijf tijdelijk even niet meer… Windows 10 is wat er op mijn computer staat en toevallig lees ik dat het vandaag vijf jaar geleden is dat het besturingssysteem uitkwam. Ik weet nog dat ik gelijk één van de eersten was die Windows 10 op die dag in 2015 ging installeren op mijn computer en wat was dat een verheerlijking! Na een upgrade van het vorige besturingssysteem besloot ik om toch maar alsnog mijn harde schijf te formatteren en een schone Windows 10 erop te zetten, want hoe snel je computer qua hardware ook is, hij wordt na een update toch altijd zichtbaar langzamer. Vind ik zelf dan…

“Het lijkt wel alsof het zo is gepland!”

Tegenwoordig, en dat is voor het eerst in mijn eigen computer-ervaring draai ik sinds 2016 een Windows installatie zonder dat deze tussen tijds is geformatteerd en opnieuw is geïnstalleerd. Petje af! Vroeger formatteerde ik soms twee keer per jaar mijn pc om alles lekker snel te houden, want na al die updates werd ie nu eenmaal langzamer, en als ik ergens een hekel aan heb dan is dat een langzame pc of laptop! Goed, een vastloper kan altijd eens gebeuren, daar krijg ik geen bibbers van, maar als voor heel even die tweede harde schijf niet meer reageert dan lijkt het even dat ik de portemonnee moet trekken voor een nieuwe harde schijf… Het kan een incidentje zijn natuurlijk en zolang het niet vaker gebeurt gaan we lekker verder. Tóch een geinige gebeurtenis, want wat bedacht Windows uit zichzelf? Hé, laten we die gozer eens informeren over een backup en hoe ie dit kan instellen!

“Het kan een incidentje zijn natuurlijk en zolang het niet vaker gebeurt gaan we lekker verder”

Een bijna gecrashte schijf en vervolgens ná de schijf met misschien allerlei foute sectoren erop de optie om hem alsnog te backuppen. Gelukkig heb ik dat al lang gedaan maar ik moet je vertellen dat Windows in de loop de jaren steeds intelligenter wordt! Het is net een zuster, als ik opstart hoef ik zelf niet meer na te denken, Windows doet het voor me! Het begint echt een maatje te worden! Goed, misschien klinkt dit heel verkeerd, maar ik kom nog uit de tijd van Windows 3.1 en MS-Dos waarbij hij je helemaal niets uit zichzelf zei! Behalve soms een blauw scherm met ‘fatale uitzondering 0E en nog een hele hoop ellende…’ Ofwel een crash in Windows 95 en 98… Die goede oude tijd maakte het wel spannend. Dat blauwe scherm wordt ook wel ‘blue screen of death’ genoemd. Goed, nu, een goede vijfentwintig jaar later is de computer volwassener geworden, nét zoals mij!

“Ik kom nog uit de tijd van Windows 3.1 en MS-Dos waarbij hij je helemaal niets uit zichzelf zei!”

Het ging bijna goed als ik het nog even heb over de backup-melding ná de crash… Als de situatie omgedraaid was had het mijn redder in nood kunnen zijn. Nu toch nog even zelf nadenken en gewoon lekker zelf de backups maken indien nodig. Gewoon heerlijk op de ouderwetse manier door een DVD te branden. Klinkt ook al zo ouderwets, maar toch doe ik het nog weleens, want tegenwoordig gooien we alles toch in de cloud? De backup niet, die hoort op een schijfje… Al met al, ik en mijn Windows, dat matcht best goed! Alhoewel ik denk ik toch voor altijd zelf de backup zal moeten maken… Gewoon op een DVD, want wat als de automatische backup een keer crasht? Of je hele Windows? Ik betwijfel of dat ooit voorkomen kan worden… Een computer die nooit meer crasht, te mooi om waar te zijn! Zo blijft de brander in je computer altijd handig, en zal de DVD toch nog een tijdje in beeld blijven denk ik……

“Ik en mijn Windows, dat matcht best goed! Alhoewel ik denk ik toch voor altijd zelf de backup zal moeten maken…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *