De kus…

Een groet, of juist een teken van vriendschap of liefde, pang is wat er klinkt en hij is gezet… De kus, beste lezer, een uitdrukking die nog voor Corona haast de normaalste zaak was van de wereld bij vriendschappen en liefde. Een teken van ‘houden van’ en laten weten ‘ik mag je graag!’. Vandaag is het de dag van de kus en wat was het een gewoonte om bij de jaarwisseling of met verjaardagen drie zoenen op de wang te geven, nét als de knuffel! Een begrip waarbij harten op elkaar werden uitgestort en de eerste minuten van een ontmoeting de kus, maar ook de knuffel het beeld was. Je zou haast zeggen ‘herken je je deze nog?’ want velen vragen zich af of deze gewone handeling bij een ontmoeting ooit nog terug komt vanwege bijvoorbeeld de anderhalve meter samenleving.

“Een groet, of juist een teken van vriendschap of liefde, pang is wat er klinkt en hij is gezet…”

De kus, vooral bij dates een teken van ‘ik vind je leuk’. Zodra de lippen elkaar raken is er de bevestiging waar men misschien al lang op heeft gewacht. Omarmd kussen en later zoenen en ga nog maar even door… De harten die op ‘dezelfde frequentie’ zitten en misschien wel de start van een hele mooie toekomst samen! Maar wist je dat de kus ook een teken van verraad en haat kan zijn? Bijvoorbeeld Judas die met de kus aangeeft dat ze Jezus moeten arresteren? Gelukkig wordt in deze maatschappij de kus nog als liefdevol en vriendschappelijk bedoeld, maar de verraderlijke kus zette Jezus in gevangenschap en uiteindelijk aan het kruis… De kus heeft toch een heel klein beetje een andere kant, maar het gaat erom hoe je in je hart en vanuit je hart de kus op iemand anders legt.

“De harten die op ‘dezelfde frequentie’ zitten en misschien wel de start van een hele mooie toekomst samen!”

Hij is er en zal altijd blijven! De kus die levenslang bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen wordt geplaatst, of bij oma en opa, bij partners. Liefde recht vanuit het hart gesymboliseerd op wang en mond. De kus kan ook een teken zijn van vergeving, want na die knallende ruzie van gisteravond of van net is het toch prettig om snel weer voor vrede en warmte te gaan zodra beide partijen weer zijn afgekoeld. Ondanks de Corona maatregelen mag de kus niet vergeten worden, we zijn mensen om emotie te tonen en te geven… Hetzelfde geldt ook voor de knuffel! Dus als alles weer veilig is… Wanneer gaat de anderhalve metersamenleving weer over in de knuffel en kus samenleving?

“Hij is er en zal altijd blijven! De kus die levenslang bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen wordt geplaatst, of bij oma en opa, bij partners”

1 reactie

  • Lies

    Gelukkig komt de ” valse”verradelijke kus bijna niet voor…..De echte hartelijke en oprecht gemeende zoen scoort gelukkig veel beter, en dat is maar goed ook! Een uiting van oprechte hartelijkheid en/of liefde doet ieder mens goed en geeft een warm gevoel van binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *