Vrijheid naar jezelf en de ander… Een hele opgave!

Ken je het? Je loopt ergens in een park of natuurgebied en je loopt langs mensen die daar op een bankje zitten. Mensen bij elkaar of iemand alleen. Je loopt langs en zegt hoi! Heel netjes zou je denken, maar heb jij de vrijheid om een praatje met deze mensen aan te gaan? Vreemde mensen, maar wél van hetzelfde vlees en bloed! Hoe mooi zou het zijn als dat zou kunnen, om vrij te kunnen zijn naar iedereen die je tegenkomt, waar ook ter wereld… Misschien is dit een heel overdreven artikel, maar waarom sluiten we onszelf op in onszelf? Waarom hebben we wel de drang om gewoon spontaan iemand aan te spreken maar het toch niet doen? Veel mensen zijn onzeker, want hoe zal de ander reageren? Word je genegeerd of krijg je misschien zelfs een rotopmerking? Jammergenoeg gebeuren die dingen ook…

“Hoe mooi zou het zijn als dat zou kunnen, om vrij te kunnen zijn naar iedereen die je tegenkomt, waar ook ter wereld…”

Vanavond liep ik door een park en ik zeg gewoon ‘hallo’ tegen mensen, dat is het probleem niet. Maar een praatje, of zelfs een heel kort praatje, bijvoorbeeld over de zon die mooi ondergaat of het lekker warme weer deze avond… Je merkt dat sommige mensen opfleuren en met je het gesprek(je) aangaan, en dat is gewoon heerlijk! Want waarvoor moeten wij ons schamen? Nergens voor toch?! Helaas is de mentaliteit erg grimmig tegenwoordig, maar waarom maken we het onszelf zo moeilijk? Gewoon eens kappen met die ‘onzekere ik’ mentaliteit, want je bent wie je bent en dat mag je uitstralen. Dit kan erg moeilijk zijn, en vooral merk ik onder jongeren dat dit erg speelt! Bijvoorbeeld het Ikke ikke, alleen maar met onszelf bezig zijn en de onzekerheid naar anderen, maar hoelang houd je dit eigenlijk écht vol? Er zijn mensen die dit prettig vinden, maar zelf ben ik van mening dat de meesten het fijn vinden om ook sociaal actief te zijn en dat kan al beginnen met een wel bekend praatje.

“Gewoon eens kappen met die ‘onzekere ik’ mentaliteit, want je bent wie je bent en dat mag je uitstralen”

Vrijheid is een mooi woord, en gelukkig leven we in een land van vrijheid. In onszelf is het vaak moeilijk om altijd vrij te kunnen zijn, en dan bedoel ik het puur op sociaal gebied. De kop gaat er niet af, en als je wordt genegeerd is het zijn of haar tekortkoming en niet het jouwe! Het lijkt me heerlijk om gewoon vrijheid te ervaren en zeg nu zelf: hebben we er zakelijk ook moeite mee? Als je voor je werk een presentatie moet geven, dan sta je vaak ook te spreken en is er meestal niets aan de hand! Je moet, je kunt niet anders en vaak ontstaat er dan ook een leuke band met de mensen in de groep die jij leidt. Zakelijk en privé liggen soms zo ver van elkaar, maar persoonlijk zou ik het echt dichter naar elkaar willen halen en eigenlijk geen verschil willen maken. Hoe mooi kun je het voor jezelf maken? Zet die zenuwen of ‘blokkade’ van je af en ga de uitdaging aan! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het ook niet altijd makkelijk vind, maar ik ben op de goede weg…

“De kop gaat er niet af, en als je wordt genegeerd is het zijn of haar tekortkoming en niet het jouwe!”

Als we samen vrij zijn zou de wereld er een stuk beter uitzien voor ons allemaal! Iedereen kan er een bijdrage aan brengen. We hebben de mogelijkheid, we kunnen erin veranderen. Niet sober, niet verbitterd, ook geen big smile, maar gewoon als jezelf, jezelf zoals je bent, puur jezelf! God heeft de wereld gemaakt, en hij heeft hem ook hiervoor gemaakt, gewoon omdat wij het in ons hebben en het écht meer mogen laten zien aan de buitenkant van onze ‘comfort zone’! Vraag in gebed, laat je hart spreken en vraag om zijn hulp! Samen met God, Jezus en de Heilige Geest kun je deze uitdaging aan! Vrij zijn van onzekerheid, bitterheid, angst en oud zeer… wát een opruiming! Kijk voor de gein eens naar de kinderen onder ons, is dat niet het ideale voorbeeld?!

“Niet sober, niet verbitterd, ook geen big smile, maar gewoon als jezelf, jezelf zoals je bent, puur jezelf!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *