Je tong…

Je tong spreekt boekdelen, beste lezer, het spreekt de waarheid of niet, het steekt soms uit voor de lol of om te pesten, te laten weten dat iemand geliefd is of stom… Het zorgt voor zachte klanken of herrie maar het wordt ook beoordeeld. Beoordeeld om je ‘tongklank’ tijdens het optreden voor de jury die de stoelen draaien of niet voor heel Nederland of de wereld. Erop of eronder is wat je tong bepaalt, een nieuwe BN’er of gewoon de lokale zanger / zangeres die gewoon leuk klinkt! De tong voelt, het maakt gebaren en het deelt… Het deelt smaken en liefde, het maakt emoties los en er komt woede overheen. De tong spreekt boekdelen en het spreekt wie jij bent! Het is wie je wilt zijn en het is wie je niet wilt zijn, het spreekt liefde en pijn uit en het lacht of giechelt.

Je tong zingt mee, het zingt emotie en vrijheid uit. Het brengt de boodschap, veelal over liefde maar ook persoonlijk, het spreekt het refrein uit en piano met forte. Je tong maakt klinkers en medeklinkers, het wordt wit bij koorts en rood bij die brandende vuurballen van snoep… Weet je nog? Vroeger die rode ronde balletjes? Wat waren ze lekker maar pittig! De tong verraadde soms dat je aan de snoeptrommel hebt gezeten en dan volgde er straf of niet… Een week geen snoep of misschien zelfs naar boven, óf gewoon een preekje… De tong is je verrader maar ook diegene die geheimen kan bewaren, iets waar je belofte mee hebt beloofd. Je tong is samen met veel andere tongen de wereld, van mensen en dieren! Wij, met al onze tongen maken de wereld en houden het draaiende…

Je tong spreekt inspiratie, het bepaalt je toekomst gedeeltelijk of helemaal, het zet je beter in het daglicht of juist niet… Een tong van ja en nee, met alles! Een tong van slagen of falen, een tong van liefde of haat, een tong van geloof of ongeloof, een tong die in verbinding staat met alles! Het spreekt en het emotioneert, het doet wat het moet doen of wat het niet moet doen… Hij sluit vriendschappen of verbreekt ze, hij sluit huwelijken of scheidt ze met als gevolg een nieuw leven of veel verdriet! Het is een allesdoener, een allesdoener die de wereld mee beheerst met gedachte en gevoel. Gevoel en gedachte lopen over de tong……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *