Bloggen of je eigen website, ook wat voor jou?

Beste lezer, heb jij ook wat te vertellen? Wil je bijvoorbeeld je hobby delen met anderen maar weet je niet hoe? Heb je een boodschap voor de ander of wil je zoals ik je verhalen, gedichten of columns delen? Heb je een mening? Heb je weleens nagedacht over je eigen website of blog? Of beiden? Ik blog al sinds 2016 en van begin af aan vond ik het al super leuk om te doen! Nu denk je misschien bij jezelf dat je veel verstand van computers nodig hebt… Dat valt behoorlijk mee! Als je op internet gaat zoeken naar een passende ‘hosting’ waar je je website op wilt zetten dan kun je ervoor kiezen om een kant en klare website te laten opzetten. Je kunt dan meteen beginnen met het schrijven van je artikelen. Ikzelf heb van begin af aan alles zelf opgebouwd en sommige onderdelen zelf ‘geprogrammeerd’ door middel van programmacode.

Nu denk je misschien bij jezelf dat je veel verstand van computers nodig hebt… Dat valt behoorlijk mee!

Je kunt ervoor kiezen om eerst eens te kijken of het wat voor je is door bijvoorbeeld gratis een website of blog op te starten, bijvoorbeeld via WordPress.com. Je kunt dan gratis je website of blog aanmaken, vaak heb je dan wel reclame ertussen, maar je kunt dan wel kijken of het wat voor je is. Veel websites op het internet worden gemaakt en draaien onder WordPress waaronder deze ook. WordPress kun je gebruiken via de zonet genoemde link of je downloadt het en installeert het zelf handmatig bij je eigen hostingbedrijf. Dit laatste vraagt wel meer kennis van zaken! WordPress is in het Nederlands te gebruiken, dus dat is al mooi meegenomen! Als je een nieuw artikel schrijft wordt het automatisch bovenaan gezet op de hoofdpagina en past meteen binnenin je design! Als je WordPress eenmaal goed draaiende hebt doet het programma behalve het schrijven alles voor je!

Veel websites op het internet worden gemaakt en draaien onder WordPress

Bloggen of je eigen website maken en deze bijhouden kan al gratis, en naast WordPress zijn er nog vele andere programma ‘s die je kunt gebruiken. Als je gratis begint heb je vaak te maken met reclameadvertenties en eventueel beperkingen van mogelijkheden. Als je kiest voor betaalde opties dan worden de mogelijkheden groter en heb je geen reclameadvertenties meer! Lees altijd goed de voorwaarden en de opties die je krijgt als je ergens voor betaalt! Als je een professionele website of blog zonder reclame wilt dan hoeft dat niet veel te kosten… Voor een goede vijftien euro per jaar kun je al je eigen professionele website hebben en misschien zelfs al wel voor minder! Wil je zelf een beetje experimenteren met programmeren dan kan dat ook prima met WordPress. Er zit een zogenoemde ‘editor’ in die je mogelijkheden geeft om eindeloos raak te programmeren. Maar… bij een foutje kan je hele website plat gaan! Dus backuppen is erg belangrijk!

Als je een professionele website of blog zonder reclame wilt dan hoeft dat niet veel te kosten…

Zelf heb ik gekozen voor een webhosting met domein. De domeinnaam zit meestal bij in je hostingpakket dus alles is compleet. De domeinnaam bij mij is ‘basschrijft.nl’, dus om uit te leggen wat de domeinnaam is, dat is het gebeuren in je adresbalk van je browser waarmee je op het internet gaat. Tussen het ‘https://www en .nl of .com of .org, etc. Daar waar je altijd begint met ‘www’ zeg maar. Kies je voor betaalde hosting bedenk dan altijd goed wat je domeinnaam gaat worden. Het moet wel iets zijn wat ├ęcht bij je past! Als alles klaar is kun je beginnen! Ik heb op een andere website van mij, digitaalzijn.nl WordPress cursussen geplaatst waarbij je kunt zien en leren hoe je een website maakt en bijhoudt onder WordPress. Deze cursussen zijn gratis en online! En natuurlijk volledig door mezelf geschreven. Vergeet niet om een ‘Privacybeleid’ toe te voegen, dat is waarin je onder andere uitlegt wat je met gegevens van bezoekers doet die zij achterlaten op je website, zoals e-mailadres of reacties op berichten die je schrijft.

Kies je voor betaalde hosting bedenk dan altijd goed wat je domeinnaam gaat worden. Het moet wel iets zijn wat ├ęcht bij je past!

Leuk, dat is wat het is! Mensen kunnen reacties plaatsen op je website naar aanleiding van wat jij geschreven hebt. Jij kunt ze beoordelen of ze mogen worden geplaatst, dit om misbruik te voorkomen. Ook kun je een professioneel reactie formulier plaatsen zodat mensen contact kunnen opnemen via e-mail. Heb je wat te vertellen? Heb je wat de delen of heb je een boodschap, wil je iets verkopen of heb je gave foto ‘s die je hebt gemaakt, wil je je schrijf of dichttalent delen met de wereld? Begin dan vandaag nog met het maken van je eigen blog of website en deel het met de grote wereld! Het grote publiek! Als je klaar bent met het opzetten van je website kun je social media zoals Facebook enorm goed gebruiken om je website en artikelen te promoten! Dit zorgt voor een flinke toename van bezoekers, want daar doe je het natuurlijk om! Moet je nu elke dag wat schrijven is misschien wat je je nu afvraagt… Om je bezoekers te houden zou ik je aanraden om een paar keer per week wat te schrijven, zo blijven je vaste bezoekers terugkomen en blijven ook nieuwe bezoekers naar je website of blog komen.

Zie ik je binnenkort terug met je eigen blog of website?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *