Koningsdag 2020

Het is zo ‘n tien uur in de ochtend en het zonnetje schijnt. De radio staat te knallen met een stevig stuk muziek en de TV die daarvoor even aanstond drukte me meteen weer op de realiteit van het dagelijks leven. Het dagelijks leven dat in zijn geheel stil lijkt te staan vanwege het Coronavirus… De intelligente lockdown die de oranje tompoezen je mee doet nemen naar huis en ze daar in je eentje, met z’n tweeën of drieën gaat opeten. Het is niet anders, je mag niet meer dan drie mensen thuis hebben behalve je gezin. Het leven staat op z ‘n kop, en die oranje kronen van papier of schmink? Is het wel zo terecht om ze te dragen in deze tijd? Ookal is onze koning jarig, mogen we het vieren met alle pracht en praal terwijl er dagelijks nog zo ‘n tachtig mensen aan het Coronavirus sterven? Terwijl we dagelijks nog met ziekenhuisopnames van Coronabesmettingen te maken hebben?

Het leven staat op z ‘n kop, en die oranje kronen van papier of schmink? Is het wel zo terecht om ze te dragen in deze tijd?

Laten we het op een laag pitje houden met wat gezelligheid, want het leven gaat wel door, ondanks het vele lijden en verdriet om ons heen. Wees niet alleen! Wees met de regels bij elkaar en houd afstand. Want afstand hoeft geen sociale afstand te betekenen! Samen kletsen, samen lachen, samen stilstaan bij de dingen die gebeuren, maar ook samen proosten op het leven! Oranje coctail of gewoon oranje sap, het maakt niet uit, we zijn samen één Nederland, één bevolking met het rood, wit, blauw van onze vlag en oranje gloed over ons heen! 365 dagen per jaar! Accepteer het voor dit jaar… De lege straten tijdens koningsdag, of anders gezegd ‘woningsdag’, daar waar binnen het feest wordt gevierd met gezin, familie of tóch wat vrienden, misschien tóch op afstand in ieder huis met smartphone, tablet of laptop. Geen overvol plein in Amsterdam, géén vrijmarkt aan de grachten of dat gezellige parkje in de stad, géén Wilhelmus met een potje bier in de feesttent…

we zijn samen één Nederland, één bevolking met het rood, wit, blauw van onze vlag en oranje gloed over ons heen!

We vieren het thuis, binnen of achter het huis. We vieren het op een laag pitje, Misschien hangen we slingers op, misschien ook niet. 2020 is sowieso al een jaar om je koest te houden. 2020 mogen we nu al op onze buik schrijven, maar wat dacht je van 2021? Een jaar waarin we het dubbel gaan inhalen! Wij Nederlands volk, met z’n allen, we gaan een inhaalslag maken als nooit tevoren! Koningsdag 2021, misschien de grootste ooit?! Waarin we weer met elkaar kunnen proosten op het plein of in de stad? Het Wilhelmus van Nassau zo hard kunnen laten klinken dat het een concert van 17 miljoen Nederlanders wordt! 17 Miljoen keeltjes die het Wilhelmus zingen, wat moet dat een prachtig iets zijn voor onszelf en ons vaderland! Voor nu wens ik een ieder ondanks alles een fijne Koningsdag en het belangrijkste van alles… blijf gezond! Met een oranje groet van mij! (Ik ga nu oranje tompoezen halen!)

“Wat dacht je van 2021? Een jaar waarin we het dubbel gaan inhalen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *