De Heer is mijn herder!

Psalm 23, één van mijn meest favoriete psalmen! De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets! Dat is waar de psalm mee begint, en je denkt misschien bij jezelf ‘nou als ik om me heen kijk dan kan ik wel een boodschappenlijstje maken’ met dingen die in mijn leven ontbreken, maar als je eens even verder nadenkt… Ga je écht geluk en vrijheid ervaren als je alles krijgt wat je wilt? Bijvoorbeeld meer geld? Vaker op vakantie kunnen of misschien kun je helemaal niet op vakantie… Je wilt die betere functie omdat je dat meer aandacht geeft. Je komt beter op de kaart in je leven, maar heb je er écht wat aan? Denk je als workaholic nu echt een beter leven te hebben? Het probleem zit hem bij veel mensen in de behoefte naar materialisme en luxe, en natuurlijk mag dat, maar met mate…

Ga je écht geluk en vrijheid ervaren als je alles krijgt wat je wilt?

Echt geluk, dat is een vraag waar twee antwoorden op kunnen worden gegeven, namelijk: geluk in materialisme en luxe, want veel mensen denken gelukkiger te zijn in een luxe villa met zwembad, dikke auto en elk jaar een vette vakantie. Nu nog even die grote TV erbij en die stoere partner. Dan is het plaatje toch compleet? Oeps, ik vergeet één ding, namelijk dat kookeiland! Dat is het plaatje van geluk volgens veel mensen, maar wat als je diep in je hart kijkt, en dan ga ik verder naar antwoord 2: ben je écht gelukkig met al wat boven genoemd is? Stel je hebt alles, je zwemt in de luxe, maar toch ontbreekt er wat. Hoe sterk is bijvoorbeeld de band met je partner? Wat is er aan de hand als je elke ochtend met een chagrijnig gezicht naar je werk gaat en je partner ‘s morgens vooral niets tegen je moet zeggen want dan ga je een uitbrander geven… Tussen alle luxe waar je al in leeft!

Dat is het plaatje van geluk volgens veel mensen, maar wat als je diep in je hart kijkt…”

Ben je wel écht gelukkig? Heb je je partner wel écht lief? Weet je eigenlijk nog wel wat houden van is en wat liefde is? Ik heb het nu niet alleen over liefde naar je partner maar liefde in het algemeen? Misschien komt het woord ‘boring’ opeens boven al je luxe te hangen, dan gaan we nog even door! De kleine dingetjes in het leven, waardeer je die nog? En het geloof? Misschien ben je zelf heel positief in je geloof in jezelf, maar hoe sta je tegenover het Christelijk geloof? Misschien bestaan God en Jezus niet volgens jezelf… Maar Denk je dat je verder kunt zoals het nu gaat? Je merkt dat er een vuurtje brandt dat alsmaar groter wordt. Jaren later staat misschien alles wel in lichter laaie in je leven, en dan bedoel ik niet positief! Je schreeuwt het misschien wel uit omdat er toch iets heel belangrijks ontbreekt in je leven. Echt geluk, échte liefde, échte genegenheid!

Je merkt dat er een vuurtje brandt dat alsmaar groter wordt. Jaren later staat misschien alles wel in lichter laaie in je leven, en dan bedoel ik niet positief!

Om het nog niet over erger te hebben, bijvoorbeeld burnout en de gevolgen daarvan, die niet mals zijn, je mist de Heilige Geest in je! De gids die Jezus is, samen met God! Hij bestaat, hij leeft, en hij kan ook jou redden. Alleen jij moet het toelaten in je hart, in je leven! Dat betekent dat er veel dingen kunnen veranderen, maar je wilt toch een beter leven? Gelukkiger met geluk, liefde en genegenheid? Elke dag, en of de zon nu schijn of niet, onweer of regen, de HEER is bij je! Het zal je nergens aan ontbreken, het zal je niet tekort doen. Je zal er niet alleen doorheen hoeven, maar alleen jij moet het willen! De HEER zal je meenemen in zijn boodschap aan jou. Je zal naar de natuur gaan en ook naar andere plekken, maar je zal ook in contact komen met mensen, nieuwe mensen! De HEER zal tegen je praten, en je krijgt de mogelijkheid om met de HEER te praten.

Het zal je nergens aan ontbreken, het zal je niet tekort doen. Je zal er niet alleen doorheen hoeven, maar alleen jij moet het willen!

De HEER neemt je mee op jouw levenspad, door bergen en dalen, momenten van genieten, soms ook van balen! Dát is het levensavontuur… Het avontuur dat je met de HEER mag beleven. Vreugde, maar ook als Christen gewoon verdriet, want dat hoort er bij. Leven is elke dag weer een keuze uit goed en kwaad, maar het kan je ook aangedaan worden, want ook de ander krijgt elke dag de keuze: goed of kwaad. Tranen zullen rollen in de troostende armen van de HEER, vreugde zal gevierd worden met het gejuich van de HEER! Dan heb ik tenslotte nog de psalm in zijn geheel voor je:

De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam. Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar want u bent bij mij. Uw stok en uw staf, zij geven mij moed U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over. Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven. Ik keer terug in het huis van de HEER tot in lengte van dagen
Het avontuur dat je met de HEER mag beleven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *