Hoe veilig is onze apparatuur?

Beste lezer, hoe veilig heb jij je computer op orde nu we allemaal thuis werken en met elkaar communiceren? Installeer je altijd al je updates en gebruik je software dat door je werkgever wordt aangeraden? Momenteel zijn veel bedrijven campagne aan het voeren omdat helaas hackers ook op de loer liggen. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de computer of laptop, maar elk apparaat dat op het internet werkt, zoals je smartphone. Vaak zie je op de reclame dat uitgevers van bijvoorbeeld laptops hun systemen zo veilig mogelijk uitgeven. Stekker erin en klaar is kees, tenminste dat zou je denken… Het is raadzaam om op apparaten die je ook voor je werk gebruikt een extra virusscanner te installeren! En in dat geval heb ik het over tablets en smartphones. Er zijn gratis virusscanners die je kunt installeren en prima functioneren bij ‘verdacht’ gedrag op je apparaat.

Installeer je altijd al je updates en gebruik je software dat door je werkgever wordt aangeraden?

Gebruik je een PC of laptop met Windows of Macintosh? Dan is het altijd belangrijk dat er een virusscanner geïnstalleerd is, en dit kan gewoon gratis! Installeer altijd de updates van het besturingssysteem, ook als je smartphone of tablet aangeeft dat er een nieuwe update is! Is er een update voor Android of IOS? Installeer deze… Bij Windows 10 worden deze als alles goed is geconfigureerd automatisch geïnstalleerd. Je hebt er dan geen omkijken naar! Op onze smartphone gebruiken we met ons allen tientallen apps, zoals Facebook en WhatsApp. Hier komen ook vaak nieuwe updates voor beschikbaar en hier wordt in veel gevallen ook aandacht besteed aan veiligheid, zoals bugfixes en veiligheidsupdates. Altijd installeren dus! Een bugfix hoeft niet altijd met veiligheid te maken te hebben, maar als er programmafouten aanwezig zijn in apps of software zijn deze in veel gevallen ook kwetsbaar voor hackers!

Op onze smartphone gebruiken we met ons allen tientallen apps, zoals Facebook en WhatsApp. Hier komen ook vaak nieuwe updates voor beschikbaar

Het is soms vervelend, wéér die vervelende updates installeren… Of je het nu doet op je computer, laptop of smartphone. Apps updaten, waar je op moet wachten en zo ben je weer een paar minuten van je misschien wel kostbare tijd kwijt, maar het draait allemaal om je veiligheid op het internet, de veiligheid van je identiteit en die van anderen! Mocht je twijfelen of je veilig werkt met al je apparatuur? Neem dan altijd contact op met een computerzaak, telefoonzaak of de ICT-afdeling van je werkgever. Zij kunnen je verder helpen! Ik noemde zonder dat er gratis antivirus software te verkrijgen is, er zijn twee goede gratis virusscanners voor computer en smartphone, namelijk AVG en Avast. Google erop en je zult de resultaten snel tegenkomen. Tenslotte, installeer alleen apps en software die vertrouwd zijn en ga geen totaal onbekende apps gebruiken die je bijvoorbeeld op Facebook en YouTube weleens op reclame tegenkomt…

Mocht je twijfelen of je veilig werkt met al je apparatuur? Neem dan altijd contact op met een computerzaak, telefoonzaak of de ICT-afdeling van je werkgever

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *