Data, data en nóg eens data!

Het is lente, op vandaag na prachtig weer en zoals elk jaar ligt het verkeer niet stil… Dit keer bedoel ik het internetverkeer! Vanwege het coronavirus zijn veel mensen thuis en is er nog nooit zoveel internetverkeer dan ooit tevoren! Het Amsterdams internetknooppunt heeft vanavond een record gebroken! Stel je voor, 8 Terabit per seconde aan verkeer, dat is wat we met z ‘n allen produceren. Gelijk aan tweehonderd miljoen aan A4tjes met tekst of driehonderdtwintigduizend films in haarscherpe kwaliteit. Stel je voor, driehonderdtwintigduizend Blu-ray schijfjes! Het gebeurt grotendeels allemaal via onze hoofdstad, wat niet alleen onze hoofdstad is, maar ook een van de grote hoofdsteden in het internetverkeer.

Gelijk aan tweehonderd miljoen aan A4tjes met tekst of driehonderdtwintigduizend films in haarscherpe kwaliteit

We noemen het internetknooppunt ook wel ‘Amsterdam IX’, de Amsterdam Exchange. Zeg maar een groot belangrijk punt waar veel netwerken aan elkaar worden gekoppeld. Dit knooppunt is in 1994 van start gegaan en is momenteel het tweede grootste knooppunt van de wereld! Dus, ga jij vanavond lekker Netflixen of Facebooken? Weet dan dat dit via Amsterdam gebeurt! Nét zoals veel thuiswerkplatforms. Filevrij, zonder obstakels, altijd voor jou beschikbaar op je computer, tablet, smartphone, of zelfs je smartwatch. Dat gigantische brein van momenteel 8 Terabit, gelukkig hoef je er zelf niet bij na te denken waar je pakketjes naartoe moeten!

Filevrij, zonder obstakels, altijd voor jou beschikbaar op je computer, tablet, smartphone, of zelfs je smartwatch

Een tijdje geleden was vanuit de EU gevraagd om streamingdiensten tijdelijk in kwaliteit te verlagen uit angst dat overal de internetservers eruit zouden knallen. Puur omdat iedereen massaal gaat lopen streamen en thuiswerken. Ook anno 2020 is er nog steeds een limiet qua capaciteit en als die limiet is bereikt zal jij halverwege de film of serie, of tijdens die live meeting met je collega ‘s op pauze gezet worden. Een hele lange pauze… Want wat is het vervelend als je op je scherm ziet staan ‘buffering 0%‘…

Puur omdat iedereen massaal gaat lopen streamen en thuiswerken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *