Unplugged!

Unplugged… Je kent het vast weleens bij een apparaat dat is afgekoppeld van het internet… Er is geen communicatie met ‘iets’. Maar wat als mensen nu met dat probleem te kampen hebben? Die vorm van ‘unplugged’ wordt ook wel eenzaamheid genoemd! Bittere en verdrietige eenzaamheid… Schets het beeld eens dat je met je kabeltje losloopt! Waar mag ik hem inpluggen? Een gedachte die maar al te vaak bij een eenzaam iemand opkomt! Bij wie kun je terecht? Ben je uiteindelijk niet irritant als je het aan mensen vertelt? Dat is vaak een gedachte van een eenzaam persoon, want je wilt toch niemand tot last zijn?!

“Er is geen communicatie met ‘iets’. Maar wat als mensen nu met dat probleem te kampen hebben?”

Hoe ziet zo ‘n eenzame dag eruit, of in veel gevallen een hele week? Simpel antwoord, je bent altijd alleen! Het verdriet overheerst en bitterheid stijgt totdat het een kookpunt bereikt. Je voelt je alleen op de wereld en wat heb je eigenlijk aan je leven? Je hoopt soms dat je de volgende dag niet meer wakker wordt… Wat kunnen wij als maatschappij eraan doen? Het lijkt heel moeilijk te zijn allemaal, want we zijn zo druk met onze eigen dingen… Gezin, hobby, sport, vereniging en natuurlijk ons werk, maar is dat wel helemaal waar?

“Wat kunnen wij als maatschappij eraan doen?”

We zijn tegenwoordig in deze generatie waarin we zoveel moeten, maar ook zoveel ‘moeten om mee te willen’ in deze maatschappij, véél teveel met onszelf bezig! Kijken we nog wel écht om ons heen? Naar de ander? We hebben social media, één van de vijanden van sociale contacten, dit klinkt misschien heel raar, maar sociale contacten zijn in mijn ogen alleen in het ‘eggie’ en niet vanachter je smartphone of computer. Je zit dan alsnog alleen thuis! Wat willen we toch opvallen op die social media, maar als we dat nu eens meer in het écht zouden doen?

“Kijken we nog wel écht om ons heen? Naar de ander?”

Als we eens beginnen door elkaar op straat vaker hallo te zeggen, of gewoon netjes goedemorgen, goedemiddag of goedenavond / goedenacht. Het kan zo opbeurend werken naar de ander, én naar jezelf! Plug die kabel in en geniet van wat de wereld je gratis te bieden heeft, namelijk sociale contacten die het er écht toe doen! Eenzame mensen hoeven er niet te zijn, en ik vind dat we daar allemaal wat aan kunnen doen! We kunnen allemaal onze bijdrage leveren. zo moeilijk is het niet, en je ziet vrijwel meteen de genezende werking hiervan, vooral bij eenzame mensen!

“Eenzame mensen hoeven er niet te zijn, en ik vind dat we daar allemaal wat aan kunnen doen!”

Social media, wat ik in het begin van deze column bekritiseerde is ondanks mijn mening leuk! Maar niet meer dan een hulpmiddel… Liken, reageren, filmen, streamen, games spelen, beste lezer… doe het met mate, nét als alcohol! Telefoon in je zak, kin omhoog, kijk naar voren en om je heen! Zeg hallo en nodig mensen uit, spreek ze aan en maak samen eenzaamheid ook gewoon bespreekbaar als het nodig is! De wereld maken we samen, maar de schepper hiervan verwacht hierbij wel dat we naar elkaar omkijken, anders maken we er wel wat van, maar dan een eenzame en saaie boel! Geen mens is gemaakt om alleen te zijn, ook jij niet!

“De wereld maken we samen”

3 reacties

 • Sonja

  Hallo Bas ik kan je alleen maar gelijk geven. Ik herken het verhaal omdat er een tijd in mijn leven is geweest van volle eenzaamheid, ik weet wat het is en wat je zelf mist aan anderen maar ook aan jezelf. Door de eenzaamheid stoten we mensen ook van ons af. Ik geloof wel dat als mensen meer hun best zouden willen doen om te willen omkijken naar hun naaste zou het dragelijker kunnen worden voor de eenzamen onder ons.

 • Luuk Krol

  Herkenbaar en schrijnend. Vooral de quote dat degene uiteindelijk niet spreekt om niet tot last te zijn. Het speelt niet zozeer in mijn eigen leven, wel van dierbaren om me heen. Het veronteenzamen is een samenspel tussen mensen, opzoek naar de ander en waarde vinden in jezelf, voor beiden. En even los van de collumn. Blijf schrijven en mocht je een keer willen bomen, bel of app gerust, Luuk

  • admin

   Hallo Luuk,
   Dankje voor je reactie. Leuk je gisteravond even te hebben gesproken bij de kerstnachtdienst.
   Dankje voor je aanbod! Dat kunnen we zeker wel een keer doen 😉
   Fijne feestdagen!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *