De televisie, zo ‘n ding…

De televisie, zo ‘n ding om alles wat er op de wereld gebeurt meteen in je huiskamer te ontvangen. De ellende, maar ook de mooie dingen in het leven. Het menselijk als het dierlijk leven, zon, maan, kleur of zwart wit, alle verschijnselen komen op datzelfde scherm. Filteren, dat is soms erg lastig! Hoe is jouw gevoel als je dat ding uitzet en iets anders wilt gaan doen, óf blijf je er uren aan hangen? Word je gegijzeld door die populaire serie of wil je meer narigheid zien op deze wereld? Ben je bevangen door het goeds wat er op is, krijg je nieuwe ideeën? Ons filter doet zijn werk wel, met goede en kwade informatie, humor en verdriet, voor jezelf of dat ván een ander!

“Filteren, dat is soms erg lastig!”

Televisie, het is zo ‘gemaakt’ en één van de weinige dingen die we kunnen zien dat geen toneelspel is ‘s avonds om acht uur het journaal. De beelden van het verdriet, de honger, oorlog en natuurgeweld. Waar blijven de mooie dingen en de goede dingen tegenwoordig nog? Is de televisie geen ding geworden om ons te entertainen met het leed van een ander? Of ons gek laten maken door te kijken wie ‘de beste is’? Kunnen wij dat filter aanpassen om bij de realiteit te blijven van onszelf? Hebben wij elke avond de ander aan de andere kant van dat scherm nodig om naar dat leedvermaak te kijken? Ik benoem het maar even leedvermaak omdat het daar toch grotendeels om draait? Oké ik overdrijf misschien, maar ik ben nu eenmaal iemand die ook meer bovenop de feiten kijkt!

“Is de televisie een ding geworden om ons te entertainen?”

Wij, met onze schermen, we kunnen geen dag meer zonder. Het gezin zoals het is, met alle prikkels van digitaal vermaak. Overal klinkt er wel een keer een geluidje of videoclip. En dat appje natuurlijk! Worden we niet teveel ‘overprikkeld’? Als ik het heb over wetenschap, geschiedenis, geloof, levensverhalen, levensboodschap, liefde, sociaal, de dingen die het hem naar mijn mening grotendeels doen in het leven, achter welke knopjes zit dat op je TV? Nee! Daar moet extra voor betaald worden óf veel mensen willen het gewoon niet zien. Want al die goedkope rommel van vermaak, dat is toch waar we ons mee opwinden? Daar praten we toch het liefst over? Het afkraken van zwakkeren in de shows of het prijzen van de helden in dat programma?

“Want al die goedkope rommel van vermaak, dat is toch waar we ons mee opwinden?”

Wat hebben we aan dat gesprek naar aanleiding van zo ‘n programma? Wat hebben we er als gezin aan? Wat boeit het in ons leven? Die knapperd die eruit is gestemd uit die bekende VIP-show? En diegene die keihard op z ‘n bek is gegaan in die expeditie? Werkelijk?! Beste lezer, wat kan het leven in jezelf en om je heen toch verschrikkelijk mooi zijn! Zónder al die ellende op TV! Maar goed, ik doe er zelf ook een beetje aan mee, want ik kijk ook naar het journaal, ik kijk ook weleens naar praatprogramma ‘s, want ik hou van discussies en levenservaringen! En als we het hebben over het liefdesvermaak van anderen, óf de keiharde liefdesafwijzing, dat allemaal in datzelfde restaurant gebeurt, op vleeskeuring en veroordeling… Ach, soms is het lachen, en soms is het je kapot ergeren maar soms is het ook wel romantisch!

“Wat hebben we er als gezin aan? Wat boeit het in ons leven?”

De televisie staat bij mij niet erg vaak aan, maar als ie aanstaat is het vaak om kennis op te doen of om de pracht van de aarde te aanschouwen. Ook de pracht van mensen en dieren is zeer welkom en de dingen waar je écht wat aan hebt in je leven! En nu… Tijd voor Funniest Home Video ‘s of toch maar naar buiten? Een vriend of vriendin opzoeken? Of gewoon de wind om m ‘n oren laten suizen? 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *