De diagnose

De diagnose, beste lezer, we krijgen ze steeds meer! Autistisch, ADHD, ADD, Hoog sensitief, en nog tientallen, misschien wel honderden van deze diagnoses. Natuurlijk wil je niet te horen krijgen dat jij zo ‘n diagnose hebt, want je krijgt meteen een stempel op je voorhoofd gedrukt. Is het niet een nette ‘maatschappelijke beoordeling’ omdat je niet functioneert zoals de reguliere dagelijkse sleur? Die dagelijkse sleur waar steeds meer mensen vanaf vallen omdat ze het niet meer aankunnen, zowel lichamelijk als psychisch? Is het de moeite waard om met je gezondheid te gokken om geen diagnose te krijgen? In het geval als je op je tenen loopt…

“Is het geen maatschappelijke beoordeling?”

“Jantje” is anders, want hij is trager dan de ander, dus heeft hij ‘autistisch’ op zijn voorhoofd gekregen! “Jantje” is ook wat ‘gezellig drukker aanwezig’ in het samenzijn, dus ADHD heeft hij er sinds kort ook bijgekregen. Hij is ‘ADHD-Autistisch’, nu weet ik niet of het bestaat, maar als het bestond had hij binnen een minuut deze stempel meegekregen met mogelijk wat medicijnen erbij. Alsof ‘ADHD-autisme’ is te verdoven… Zal er ooit een diagnose ‘zorgeloos vrij’ worden vastgesteld? Een diagnose waarbij je wordt ‘beoordeeld’ als zijnde nergens geen zorgen over te maken omdat je méér en gezond geniet van je leven en geen boodschap hebt aan wat anderen over je zeggen?!

“Als het bestond had hij binnen een minuut de diagnose al gekregen…”

“Jantje”, maar ik kan het net zo goed zijn, kiest ervoor om onze grens te trekken, ookal krijgen we een diagnose of heeft het verdere consequenties. Mag je trots zijn hierop? Dat geloof ik zéker wel! Je hebt het gekregen en tegenwoordig begrijpt men je dán pas in deze samenleving! Trouwens, een diagnose woordenboek, dat bestaat misschien al wel binnen de medische wereld, en ik denk dat deze aardig in de buurt begint te komen van de ‘dikke van Dale’! De diagnose, hoe je het ook went of keert, het blijft klanten winnen! Over vijftig jaar is driekwart van ons allen bestempeld… Met alle respect heb ik geprobeerd om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en met de boodschap ‘schaam je niet en wees trots!’ sluit ik dit stukkie af!

“De diagnose… het blijft klanten winnen!”

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *