Wij zijn… de lijn!

Beste lezer, heb je het eigenlijk wel in de gaten? Dat we aan zichtbare en onzichtbare lijnen vastzitten? We staan er elke dag mee op en gaan er ook elke avond of nacht weer mee naar bed. Het internet… Met allemaal lijnen tussen computers, telefoons, tablets en tig andere apparaten is de lijn opgezet om data uit te wisselen, en deze ‘data’ maakt ‘ons weer ons’! Het internet verbindt ons met elkaar, ons werk, ons gezin, onze club en wat eigenlijk niet? Zélfs met ons geld! De wereld is enorm veranderd vergeleken met twintig jaar terug, we kúnnen niet meer zonder! Vanaf het moment dat we het ouderlijk huis verlaten komt vanaf het begin het aansluitpakket met eventueel een monteur binnen en we sluiten ons modem aan, dán begint het ‘zelfstandig leven’ pas écht! Klinkt gek he?! Maar als je eens verder nadenkt…

Zonder internet geen social media, ons werk niet kunnen uitvoeren, geen bankzaken, geen communicatie met de buitenwereld, want iedereen zit op internet en social media, nouja op social media bijna iedereen… Wat als de online wereld nu helemaal uitvalt? Worden we dan met ons allen weer socialer in het echt of raken we meer geïsoleerd? Moeten we weer meer naar de échte winkels dus het huis uit, of zijn zij dan ook failliet? Want die kant gaat het steeds meer op! Hoe gaan we onze rekeningen betalen zonder de lijnen der communicatie? Ookal is het automatisch afgeschreven, tóch werken banken en de betrokkenen met dezelfde lijn. En onze muziek die we overal streamen, tijd om de ‘ouderwetse’ cd-speler er weer bij te zoeken en eerst maar eens kijken of ie het nog doet… Overal is wel een oplossing voor, maar we moeten er meer moeite voor doen, en dat is een issue! We zijn het zo gewend door alle automatisering. Maar bij uitval komt er tóch een wereldwijde en financiële crisis!

De wereld die vergaat, maar dat doen we eigenlijk zelf! Hoe deden we het vijftig jaar geleden? Toen er nog geen internet was? Toen betaalden we ook onze rekeningen en konden we eten en drinken halen… Jah, wij zijn met ons allen verwend! Daar komt het op neer. Ik die hier mijn verhalen tik, en jij die de krant online leest op je telefoon of de pizza bestelt omdat je geen zin hebt om te koken of er zelf één te maken naar eigen smaak? Dat eten niet precies naar onze smaak is? Boeien!!! Als we maar zo weinig mogelijk hoeven te doen, toch?! Ik bedoel dit niet verwijtend, maar het is toch gewoon zo? Ikzelf gebruik het internet en bijkomende zaken ook! Je bent voor veel dingen nu eenmaal tóch afhankelijk van het internet, dat komt door de hoge heren, bedrijven en instanties die alleen nog maar via internet hun diensten en hulp aanbieden… Zo worden wij als consument toch wel gedwongen. Maar klopt dit eigenlijk wel?! Hebben we nu écht anno 2019 het internet nodig? In principe niet, maar dan worden we prehistorie…

In de niet digitale prehistorie, miljoenen jaren na de dinosauriërs leven we gewoon binnen en buiten en kunnen we nog eten en drinken. Net zoals vroegere gezelschaps-activiteiten doen en eventueel werken als inpakker of in de dierenbranche bijvoorbeeld. Kies je ervoor om zonder internet te leven, dan kun je toch nog een ouderwetse telefoon gebruiken, en zélfs een ouderwetse mobiele telefoon uit de jaren negentig. De bekende koelkast… En films? die kopen we toch gewoon weer op een schijfje? Hetzelfde als muziek, ongeveer 16 tot 20 nummers op een cd. Genoeg toch?! Neej wij worden verwend met onze tracklist van misschien wel honderden of duizenden nummers. Social media? Dat doen we wel thuis, met elkaar, familie en vrienden! Zónder telefoon of andere apparatuur waar de lijn aan vast zit. Lekker monopolie of pimpampet! En een schik dat we vroeger hadden…… Deze column moet ik dan eigenlijk ook op papier schrijven, maar dan moet ik toch even een krant of ander blad zoeken waar ik hem op kan plaatsen, of gewoon zelf op één of andere manier verspreiden.

En ons liefdesleven? Zal dat niet nóg romantischer worden als we die telefoons en andere apparaten niet hebben? We alleen elkaar hebben en niet het gekwek van anderen op dát mooie, gezellige of zelfs pikante moment? Zonder afleiding die schitterende avond tussen de kaarsjes, dat is toch wat we allemaal willen? De ochtend erop, lekker samen de tijd nemen om op te staan, te eten, douchen etc. En na de tijd elkaar eens heerlijk helder in de ogen te kijken? Met het antwoord, we kúnnen het wel zonder die lijn! Wij samen, wandelend ons avontuur door de wereld! Analoog door een digitale wereld. Het zal wat kosten, en dan bedoel ik niet alleen financieel, maar wat haal je ermee terug? Zolang je auto nog niet op internet aangesloten moet zijn via die onzichtbare lijn… Of de koelkast nog niet verbonden moet zijn, of de meterkast verbonden met je energieleverancier? De optie is er nog wel… Maar hoelang?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *